Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 maj 2018

Värdigt, vemodigt och vackert på Lill-Babs begravning

Järvsö

På måndagen begravdes den folkkära artisten i Järvsö kyrka.

I området, där flaggorna vajade på halv stång, var det nästan som en kungabegravning när den legendariska sångerskan lades till den sista vilan.

 Den legendariska sångerskan Barbro "Lill-Babs" Svensson lades till den sista vilan på måndagen.
Den legendariska sångerskan Barbro "Lill-Babs" Svensson lades till den sista vilan på måndagen. FOTO: Charles Hammarsten / IBL Bildbyrå

Många människor var på plats för att ge en sista hyllning till Barbro ”Lill-Babs” Svensson, men alla kom inte in i kyrkan, då den rymmer 999 personer, varav 350 var reserverade för de närmast sörjande.

Kyrkoherden Jan Bonanders fokus låg på att familjen skulle få uppleva en stillsam och respektfull begravning.

– Barbro har betytt otroligt mycket för den här orten. Nu lägger vi extra energi på att göra det extra fint här. Blommor är nåt hon älskade så vi kommer se till att smycka lite extra här på kyrkön”, säger han till svt.se.

Ett sorgset avsked för många

 Begravningsakten avslutades med att kistan bars ut till graven av barnbarnen.
Begravningsakten avslutades med att kistan bars ut till graven av barnbarnen. FOTO: Charles Hammarsten / IBL Bildbyrå

En tydligt rörd Ann-Louise Hanson var på plats för att ta farväl av sin kära vän.

– Det är med sorg i hjärtat att gå in i kyrkan och ta det sista avskedet. Det blir så definitivt, jag får aldrig mer prata med henne, skratta med henne, busa tillsammans, säger hon till svtplay.se.

Begravningen inleddes klockan 12 med klockringning, och under ceremonin sjöngs psalmer, dikter lästes upp samt det blev uppträdanden av bland annat Tommy Nilsson och Andreas Johnson. Akten avslutades drygt en timme senare med att kistan bars ut till graven av barnbarnen. Efter gravsättningen kunde allmänheten få lägga blommor vid Barbro Svenssons viloplats.

 "Mitt i sorgen och saknaden hoppas jag att dagen ska präglas av ljus, tacksamhet och alla fina minnen av Barbro. Hon var en helt fantastisk person.", sa tidigare kyrkoherden Gustaf Åhman under ceremonin.
"Mitt i sorgen och saknaden hoppas jag att dagen ska präglas av ljus, tacksamhet och alla fina minnen av Barbro. Hon var en helt fantastisk person.", sa tidigare kyrkoherden Gustaf Åhman under ceremonin. FOTO: Charles Hammarsten / IBL Bildbyrå

Lokala blommor

Blommor till själva begravningen levererades av Järvsös lokala blomsterhandlare, då det i den folkkära artistens dödsannons stod att ”Enligt Barbros önskan att alltid handla lokalt, förmedlas blommor av Järvsö blomsterhandel”. Något som ägaren Heléne Wärholm hade lite kluvna känslor inför: ”Det var en ära att få denna önskan av Barbro, att alla blommor skulle komma lokalt från mig. Men även en stor sorg. Hon var så mycket för bygden”, säger hon till nyhetssajten helahalsingland.se.

 Lill-Babs dotter Kristin Kaspersen läste ur texten Profeten. Hon avslutade framförandet med att säga ”Jag älskar dig, mamma”.
Lill-Babs dotter Kristin Kaspersen läste ur texten Profeten. Hon avslutade framförandet med att säga ”Jag älskar dig, mamma”. FOTO: Charles Hammarsten / IBL Bildbyrå

En bygd i sorg

 Järvsö kyrka rymmer 1 000 personer, och det var mer än fullsatt när Lill-Babs lades till sista vilan.
Järvsö kyrka rymmer 1 000 personer, och det var mer än fullsatt när Lill-Babs lades till sista vilan. FOTO: Charles Hammarsten / IBL Bildbyrå

Efter beskedet om Barbro Svenssons bortgång den 3 april var Järvsö en bygd i sorg. ”Hon var inte bara älskad som artisten Lill-Babs, utan även för den fantastiska Barbro som hon var”, sa Anne Tessman, president i Rotary-föreningen och vän med Barbro Svensson till helahalsingland.se. Flera ortsbor menade att hon inte bara var den stora artisten, utan ”gick på Ica som alla andra”.

 Över hundra blomsterarrangemang mötte gästerna på Lill-Babs begravning. Det var rosor i form av hjärtan och kransar från familj och vänner. De flesta gick i färgerna vitt och rosa, Lill-Babs favoritfärger.
Över hundra blomsterarrangemang mötte gästerna på Lill-Babs begravning. Det var rosor i form av hjärtan och kransar från familj och vänner. De flesta gick i färgerna vitt och rosa, Lill-Babs favoritfärger. FOTO: Charles Hammarsten / IBL Bildbyrå

Kändistät minnesgudstjänst

Allmänheten hade möjlighet att ta ett sista farväl vid en minnesgudstjänst i Storkyrkan i Stockholm på söndagskvällen. På plats fanns bland annat Björn Skifs, Christina Schollin, Tomas Ledin, Jonas Gardell, Niklas och Jenny Strömstedt, Sanna Nielsen, och många, många fler.

Självfallet deltog Lill-Babs döttrar Monica Svensson, Malin Berghagen och Kristin Kaspersen i ceremonin, och sjöng för första gången tillsammans i den specialskrivna sången Om inte du fanns. Flera artister hyllade sångerskan, bland annat hennes kollegor Siw Malmqvist och, ex-maken Lasse Berghagen, Sarah Dawn Finer och Peter Jöback.

 På söndagskvällen fick allmänheten möjlighet att ta farväl av den folkkära artisten under en minnesgudstjänst i Stockholm. Döttrarna Malin Berghagen, Kristin Kaspersen och Monica Svensson framförde den specialskrivna sången Om inte du fanns till sin mamma.
På söndagskvällen fick allmänheten möjlighet att ta farväl av den folkkära artisten under en minnesgudstjänst i Stockholm. Döttrarna Malin Berghagen, Kristin Kaspersen och Monica Svensson framförde den specialskrivna sången Om inte du fanns till sin mamma. FOTO: Splash News
 Lill-Babs ex-make Lasse Berghagen läste en dikt under söndagens minnesgudstjänst i Stockholm.
Lill-Babs ex-make Lasse Berghagen läste en dikt under söndagens minnesgudstjänst i Stockholm. FOTO: Charles Hammarsten / IBL Bildbyrå

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen