Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 mars

Värdshuset Den gröna tuppen i Fårhult

Historien om värdshuset Den gröna tuppen i Fårhult är en osannolik saga med Astrid Lindgren som ivrig påhejare. Ägaren Carina Jönsson söker nu en värdig efterträdare till verksamheten.

 Värdshuset Den gröna tuppen är till salu. Ägaren Carina Jönsson vill att någon driven och ambitiös ska ta över.
Värdshuset Den gröna tuppen är till salu. Ägaren Carina Jönsson vill att någon driven och ambitiös ska ta över. FOTO: Privat

År 1987 köpte Carina och hennes make Lars Jönsson det lilla stationshuset i småländska Fårhult som en del i sitt engagemang i föreningen ”Rädda Smalspåret”.

Lars jobbade heltid som konstnär och Carina som just fött tvillingpojkar planerade att gå tillbaka till sitt kontorsjobb som sekreterare. En ny bekantskap fick dem på andra tankar.

– I arbetet med att rädda järnvägen kontaktade jag tidigt Astrid Lindgren och bad henne ta landshövdingen i Kalmar i örat. Hon tog det bokstavligt och ringde upp honom. Därefter la han ned sitt aktiva motstånd och föreningen bildade ett aktiebolag som fick köpa hela det 187 kilometer långa smalspåret, säger Carina Jönsson när Land ringer upp.

 Den gröna tuppen ligger precis vid rälsen i Fårhults stationshus.
Den gröna tuppen ligger precis vid rälsen i Fårhults stationshus. FOTO: Privat

Astrid Lindgren blev Carina Jönssons brevvän

Efter den lyckade räddningsaktionen behöll Carina Jönsson och Astrid Lindgren kontakten. Barnboksförfattaren bad Carina att uppdatera henne om utvecklingen. Hon gav Carina smeknamnet ”Min kära smalspåriga syster”.

– Idén med värdshuset föddes då jag kände mig förpliktigad att göra någonting av stationshuset. Min familj har alltid varit noga med måltider och jag har mat i ryggmärgen, säger Carina.

 Värdshuset har en grön profil där Carina Jönsson fokuserat på Medelhavsmat.
Värdshuset har en grön profil där Carina Jönsson fokuserat på Medelhavsmat. FOTO: Privat

Maken hade samtidigt fått ett statligt stipendium som möjliggjorde att familjen kunde tillbringa tre månader i södra Italien. Där fick Carina smak för Medelhavsmat och gröna rätter.

– När vi kom hem igen visste jag vilken inriktning värdshuset skulle ha, säger hon.

Läs också: Riktigt vackra tågresor i Sverige

Tidigt ute med vegetarisk kost

Carina insåg snabbt att tiden inte var riktigt mogen för en helvegetarisk restaurang på landsbygden. Hon beslöt sig för att även servera kyckling, lamm och lax från en familjeväns odling.

Namnet Den gröna tuppen var en flirt med väninnan Astrid Lindgrens sagovärld. I boken om Bröderna Lejonhjärta finns värdshuset Guldtuppen.

– Eftersom jag ville ha en grön inriktning tyckte jag att Den gröna tuppen passade bättre. Vi hade dessutom höns och tuppar på gården, säger Carina.

 Ett vandrarhem i form av en tågvagn ingår också i affären.
Ett vandrarhem i form av en tågvagn ingår också i affären. FOTO: Privat

Maken dog hastigt i cancer

År 2012 hände det som fick luften att gå ur Carina. Maken Lars insjuknade i cancer och dog hastigt. Kvar stod makan med ett värdshus, tillhörande vandrarhem och en stor villa. Hon insåg snart att det inte skulle gå att driva vidare verksamheten med samma liv och lust.

– En av sönerna och kocken tog över tillfälligt. Jag satte upp små anslag inne i värdshuset där jag sökte efterträdare. Några hörde av sig men det är en speciell fastighet som kräver rätt köpare.

När grannhuset blev till salu köpte Carina det med tanken att kunna erbjuda ett paket, värdshus och boende för den nya ägaren.

 Tågvagnen har våningssängar med plats för en hel familj och fler därtill.
Tågvagnen har våningssängar med plats för en hel familj och fler därtill. FOTO: Privat

Vill du ta över Den gröna tuppen?

Carina vill inte släppa Den gröna tuppen till vem som helst och hoppas nu hitta någon som ska känna samma stolthet över värdshuset som hon har gjort i alla år.

Värdshuset har ett nyrenoverat kök. Grannhuset har renoveringsbehov som gör att köparen kan forma sitt eget drömboende. Bägge husen har kvällssol.

– Den gröna tuppen är möjligheternas paradis på Smålands solsida. Värdshuset ligger lättillgängligt med 15 minuter till Västervik och 30 minuter till Vimmerby, säger hon.

Är du eller någon du känner sugen på att ta över Den gröna tuppen? Kontakta Lands reporter Jessica Rådne här.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen