Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 april 2018

Vårfloden: SMHI varnar för extremt höga flöden

SMHI har utfärdat varningar för besvärligt väder i hela mellersta Sverige. Värst drabbat hittills är Gävleborgs län, där det väntas bli "extremt höga flöden" av smältvatten.

 SMHI har utfärdat varningar för besvärligt väder i hela mellersta Sverige.
SMHI har utfärdat varningar för besvärligt väder i hela mellersta Sverige. FOTO: Mats Wilhelm / Naturfotograferna / IBL Bildbyrå

Vinterns stora snömängder håller nu på att omvandlas till vatten. Åar och vattendrag fylls och svämmar över sina bräddar. Vattnet spolar bort vägar och fyller byggnader som står vid vattenlinjen.

Det är höga vattenflöden i stora delar av Gävleborgs län och i centrala Sandviken är det översvämning.

– Jag har aldrig sett så här mycket vatten, säger Hans Nornholm, räddningsledare på Gästrike Räddningstjänst till Sveriges radio P4 Gävleborg.

Läs också: Här förväntas snön försvinna – i juni

Höjd varning

 Årets vårflod väntas bli den värsta på 50 år i Gävleborgs län. Klass 1-varning ligger för stora delar av Norra Svealand och delar av södra Norrland.
Årets vårflod väntas bli den värsta på 50 år i Gävleborgs län. Klass 1-varning ligger för stora delar av Norra Svealand och delar av södra Norrland.

Under måndagen höjde SMHI varningen till en klass 3-varning för extremt höga flöden i Norralaån i Gävleborg.

En klass-3-varning är den allvarligaste varningen och flödena i i Norralanivån uppges nu ligga på en nivå som uppkommer i snitt vart femtionde år och ”medför allvarliga översvämningsproblem.

Familjen Wernerson bor precis vid den översvämmade ån. Det är en dryg halvmeter kvar upp till deras altan.

– Lite orolig får vi lov att vara, men det ska ju till mycket till innan det stiger så mycket, säger Michael Wernerson till Sveriges radio P4 Gävleborg.

Monterat betongfundament

Familjen har monterat betongfundament nere vid vattnet.

Klass 2-varningar har utfärdats för Gavleån och Testeboån. Klass 1-varning ligger för stora delar av Norra Svealand och delar av södra Norrland.

Läs också: Så kraftig kan vårfloden bli där du bor

Det här betyder de olika varningarna

Gult: Varning klass 1 – Besvärligt väder

Väderutveckling väntas, som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Orange: Varning klass 2 – Mycket besvärligt väder

Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio eller TV.

Rött: Varning klass 3 – Extremt väder

Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio eller TV.

Lila: Brandrisk

Förutsättningar i skog och mark för att bränder uppstår och sprids. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus, ofta gäller eldningsförbud. Eldningsförbud utfärdas av kommun eller länsstyrelse.

Källa: SMHI

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen