Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 april 2021

Varierande verksamheter på växande Wiksfors bruk

LÅNGSERUD

Under många år var Wiksfors Bruk en nagel i ögat på Långseruds befolkning. En spillra från en industriepok. Fram till 2018 då fyra entreprenörer förvandlade det till ett blomstrande besöksmål som många vill ta del av.

 Historiska Wiksfors bruk upplever en ny expansiv period.
Historiska Wiksfors bruk upplever en ny expansiv period.

Strategiskt placerad i Västra Värmland ligger Långserud, en bygd där föreningslivet blomstrar och där bygdens folk ställer upp för varandra och fixar det som behöver fixas. Här finns såväl friskola som kooperativt äldreboende, bygdekontor som hjälper till med det mesta, en lanthandel samt ett café omnämnt i White Guide. Byn är uppbyggd på båda sidor E 18 som går mellan Stockholm och Oslo. Men det som gör byn så speciell beror på en helt annan sak.

– Det finns ingen jantelag i Långserud, säger Lars Evert Wikholm. Man tycker att det är bra när det händer saker och ger kreativa människor stöttning när de tänker utanför ramarna.

Wiksfors bruk – ett kreativt besöksmål

 LarsEvert Wikholm tittar ut och betraktar kommersen som pågår utanför fönstret på bruksområdet.
LarsEvert Wikholm tittar ut och betraktar kommersen som pågår utanför fönstret på bruksområdet. FOTO: Mari Nälsén

Från att ha varit några trasiga och gistna byggnader har området helt förvandlats till ett attraktivt besöksmål men också företagshotell där vitt olika verksamheter huserar. Lars Evert Wikholm driver tillsammans med två kollegor Wiksfors Technology som utvecklar system kring framtidens sätt att bygga hus på. Mitt i lokalen står en robot och längs väggarna surrar 3D-skrivarna för att ta fram komponenter som ska skeppas till USA.

– Det är många nyfikna som kommer in och tittar på när roboten jobbar, framför allt män som tycker att frun tar för lång tid på sig i butikerna, säger Lars Evert Wikholm och skrattar.

Många olika verksamheter

 Bruksområdet i ett annat perspektiv.
Bruksområdet i ett annat perspektiv. FOTO: Mari Nälsén

På Wiksfors finns idag 11 företag inom vitt skilda områden. Två restauranger, pizzeria Wedbränt, som drivs av två av delägarna till bruket, och Magazinet som serverar matiga våfflor. Det finns även ett ölbryggeri som förser restaurangerna med öl, bruksbutiken med inredning och närproducerad mat och hantverk från trakten, Balders antik, brukets interiör, en mindre klädbutik samt flera teknikföretag. Alla noga utvalda för att passa konceptet besöksmål.

– Styrkan med Wiksfors är helheten, det är det som gör det intressant. Alla är lika viktiga, berättar Lars Evert Wikholm.

Det är många som visat intresse för att förlägga sina verksamheter på Wiksfors och just nu är lokalerna fulla. Vid vattenverksdammen bakom själva bruksområdet finns ett hus kvar som så småningom ska ställas i ordning men vad som kommer att finnas där är inte klart än.

– Det ska inte vara något som redan finns utan något som kompletterar det befintliga. Kanske någon form av hantverkare kanske något annat?, säger Wikholm.

Härligt stämning i byggnaderna på Wiksfors

 Ölbryggare Anders Nilsson ser till att ölen görs lokalt för alla gäster.
Ölbryggare Anders Nilsson ser till att ölen görs lokalt för alla gäster. FOTO: Mari Nälsén

Under de två åren som uppbyggnaden pågått har lokalerna varsamt renoverats och skapat en atmosfär där gammalt möter nytt. Stora glasdörrar visar vägen in i en rustik industrilokal där de gamla elskåpen är placerade över fem högteknologiska datorskärmar. Utanför finns de gamla stämpelklockorna kvar. Mitt i har det murats upp ett fikarum där hyresgästerna kan ses under sina raster.

I Josefin Wikholms lokal Wiksfors Bruksbutik finns de gamla omklädningsskåpen kvar och utgör en del av inredningen, dörren står öppen till bryggeriet strax intill och när bryggare Anders Nilsson buteljerat upp senaste omgången ska de ut i butiken. Men innan han hinner få ut dem kommer kunderna in och hämtar.

Omgivningarna har rustats upp och motorsågskonstnären Lotta Boholm Wall som har sin ateljé på bruket har lagt ned sin själ i att smycka omgivningar med sittplatser och med sin specialitet totempålar. Just nu arbetar hon med två furupålar à 15 meter som beskriver drängens och pigans liv. Om allt går som det ska de resas inne på Wiksfors område.

– Just nu letar jag sponsorer som kan bidra till fundament så vi kan resa dem, berättar hon.

 Träbildhuggare Lotta Boholm Walls träskulpturer finns på hela området.
Träbildhuggare Lotta Boholm Walls träskulpturer finns på hela området. FOTO: Mari Nälsén

Det här är Wiksfors bruk

Byggdes upp intill det nedre fallet i den strida Sillingebyälven. 1859 gavs tillstånd att bygga en damm där det planerades mjölkvarn och gjuteri. Det byggdes även en timmersluss för virke som skulle flottas nedströms. Senare startades tillverkning av spadar och grepar i en mindre lokal. Den brann ned och då byggdes en större fabrik 1908. Det är den som fortfarande står kvar.

1955 lades den tillverkningen ned och lokalerna övertogs av AB Nordverk och det tillverkades sängar, nackstöd till Volvobilar och fritidsbåtar i lokalerna. Nordverk lade ned verksamheten 1979. Under åren har det sedan varit café, lastpallstillverkning, bilverkstad, montering av båtmotorer, skinnmarknad innan bruket slutligen blev tomt fram till 2018 då det köptes av fyra entreprenörer med syfte att skapa ett besöksmål.

Hyresgästerna berättar om Wiksfors bruk:

Balders design och bruket interiör

Martin Balder och Marie Öberg var de första hyresgästerna och har varit med under den två år långa uppbyggnadsfasen.

– Det har varit en väldigt rolig resa och det blev ju så fantastiskt bra. Lokalerna här på bruket är fantastiska och atmosfären är väldigt speciell, tycker Marie Öberg som också hyllar entreprenörsandan bland kollegorna.

Wiksforsmagazinet

Malin Lundberg och Camilla Nilsson driver Wiksforsmagasinet och serverar våfflor, både matiga och söta, och det finns även en liten klädbutik med utvalda varumärken.

– Vi har fått en flygande start sedan vi slog upp portarna i början av sommaren 2020. Jag trodde aldrig att det kunde börja på ett så bra sätt, säger Malin Lundberg som är nöjd med att hon och Camilla Nilsson vågade satsa på sin dröm.

Motorsågskonstnär med djur av trä

Lotta Boholm Wall arbetar med sina alster och Wiksfors besökare stannar ofta till och tittar när hennes motorsågar skapar ett djur av en stock eller skär ut en bild ur en påle.

– Det är väldigt inspirerande att arbeta här, tycker hon. De olika verksamheterna kompletterar varandra och är en del av attraktionskraften.

Wiksfors bryggeri

Ölbryggare Anders Nilsson på Wiksfors Bryggeri hade tidigare bryggt en del öl på fritiden när han fick möjlighet att starta verksamhet på Wiksfors. Främst brygger han lättöl till pizzorna på Wedbränt och till matvåfflorna på Magazinet förutom de flaskor som säljs i bruksbutiken. Men verksamheten ska växa.

– Jag kommer att hålla kurser i ölbryggning, berättar bryggaren som just börjat experimentera fram ett eget bruksjulöl.

Bruksbutiken

Josefin Wikholm är läraren som ville umgås mer med sina barn och därför startade Bruksbutiken på Wiksfors i samarbete med pappa Lars Evert.

– Jag hade aldrig föreställt mig det här, det kom lite av en chock att det kom så mycket människor hit. Det är jättekul.

Även hon säger att Wiksfors styrka är den blandade kompotten av företag.

– Kunderna kan se och smaka och sen har vi den vackra omgivningen dessutom, säger hon.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen