Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 juli 2019

Världens längsta loppis finns i Vitådalen i Norrbotten

VITÅ

I fjol arrangerade byarna i Vitådalen i Norrbotten en över fem mil lång loppis. I år ska den bli ännu längre. I stället för att samlas på ett enda ställe bjuds besökarna in till ett loppis–race som sedan går upp genom älvdalen.

 Gunvor Jernberg bor i Uppsala men har rötterna i byn Vitå där hon också har sitt sommarställe. Tillsammans med Ida Jonsson var hon en av initiativtagarna till det som torde vara en av Sveriges till ytan största loppisar.
Gunvor Jernberg bor i Uppsala men har rötterna i byn Vitå där hon också har sitt sommarställe. Tillsammans med Ida Jonsson var hon en av initiativtagarna till det som torde vara en av Sveriges till ytan största loppisar. FOTO: Joakim Nordlund

Hela idén bygger på att bjuda besökarna på en loppmarknadsodyssé längs hela älvens dal. I fjol blev det 32 stopp i nio olika byar. En resa på drygt fem mil enkel väg. Den 20-21 juli upprepas succén från i fjol – och nu vill man involvera ännu fler byar längs Vitådalen.

– Tanken är att var och en precis som i fjol ska få göra sitt eget upplägg men att vi ska hålla ihop allt ändå. Samtidigt som de också får uppleva byarna och livet på några av gårdarna i den här delen av Luleå kommun, säger Ida Jonsson som är en av initiativtagarna.

Specialkarta för att guida rätt

Trots att det i fjol var första året som den anordnades var den riktigt välorganiserad. Bland annat hade Torgny Enbom från grannbyn Jämtön specialtillverkat en folder med en karta. Den beskrev på ett enkelt och lättbegripligt sätt lite om varje loppis och hur besökarna skulle köra för att hitta dit.

– Vi vill ju att våra besökare ska hitta fram lätt så att det inte blir någon irritation runt sådant, säger Ida Jonsson.

 Ingrid Lundqvist gjorde flera riktigt fina fynd. Bland annat köpte hon en gjutjärnsstekpanna i riktigt bra skick för endast 40 kronor.
Ingrid Lundqvist gjorde flera riktigt fina fynd. Bland annat köpte hon en gjutjärnsstekpanna i riktigt bra skick för endast 40 kronor. FOTO: Joakim Nordlund

Det som började som ett tankefrö när hon och grannen Gunvor Jernberg i Vitå träffades kan liknas vid en snöboll som börjar rullas i kramsnön.

– Vi slängde ut en förfrågan på Facebook och märkte rätt snart att intresse fanns och här är vi på väg att arrangera den igen, säger Ida Jonsson.

Läs också: Här är landets bästa gårdsbutiker – lista!

Hälsa på djur och köpa hantverk

Uppläggen varierar lite från plats till plats. Förutom loppmarknaderna kan besökarna få hälsa på gårdens djur. På några platser kan man dessutom köpa olika slags hantverk. Är man hungrig och törstig finns där fika, soppa eller hamburgare att handla längs vägen.

 Lina Sundqvist hade tillsammans med sin blivande make Robert Lundqvist som mål att hinna med samtliga 32 loppisar under lördagen. Då gällde det att ha den fina kartan i närheten och bocka av på de ställen som man redan hade besökt.
Lina Sundqvist hade tillsammans med sin blivande make Robert Lundqvist som mål att hinna med samtliga 32 loppisar under lördagen. Då gällde det att ha den fina kartan i närheten och bocka av på de ställen som man redan hade besökt. FOTO: Joakim Nordlund

I fjol kunde man hemma hos Linn och Anders Rosendahl i Högsön också köpa ägg från gårdens höns. Men kommersen sträckte sig längre än så. De sålde också tuppar och kycklingar som de själva har fött upp.

– Det är kul om vi får till ett liknande upplägg. Det här blev väldigt uppskattat. Därför tar vi sats och försöker anordna det här på nytt.

Läs också: Så mycket är ditt porslin värt

Många byar som är med

Förra året kunde besökarna göra stopp i Rörbäck, Jämtöavan, Jämtön, Strömsund, Högsön, Vitå, Vitåfors, Kvarnberg och Forshed.

– Vi får väl utvärdera men det känns som om besökarna har lyckats göra flera bra köp plus att de också har haft det bra på andra sätt, säger Ida Jonsson.

 Hos Gunvor Jernberg på Isigårdsvägen i Vitå pågick kommersen samtidigt som där bjöds på god hemlagad soppa med lika god mjukkaka till.
Hos Gunvor Jernberg på Isigårdsvägen i Vitå pågick kommersen samtidigt som där bjöds på god hemlagad soppa med lika god mjukkaka till. FOTO: Joakim Nordlund

I fjol var den över fem mil lång och i år kommer den med all säkerhet att bli ännu längre.

– Vi såg en på Facebook i fjol där de sa att de var Sveriges längsta och den var 47 kilometer. Och vår var ju längre redan i fjol så rimligtvis borde vår loppis kunna vara Sveriges längsta också i år, säger Ida Jonsson.

Läs också: 10 saker att tänka på när du ska sälja på loppis

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen