Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 september 2017

Varmare klimat ökar risken för stormskador

Det stormar kraftigt runt om i världen, till viss del på grund av den globala uppvärmningen. Behöver vi vara oroliga även i Sverige? Både ja och nej, enligt meteorologen Pär Holmgren.

 Klimatförändringarna ger inte fler stormar men ökad risk för stormskador (som här vid stormen Gudrun), säger experten Pär Holmgren.
Klimatförändringarna ger inte fler stormar men ökad risk för stormskador (som här vid stormen Gudrun), säger experten Pär Holmgren. FOTO: Mostphoto/Peter Knutson

Den globala uppvärmningen ökar risken för att vissa tropiska oväder utvecklas till riktigt svåra orkaner. Det säger Pär Holmgren, tidigare meteorolog på SVT och nu naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

Tropiska oväder som Irma och Harvey får nämligen sin energi från världshaven och kan bildas när vattentemperaturen överstiger 27 grader. Med ett varmare klimat följer hav som är varmare – och varma under en längre period, förklarar Pär Holmgren.

– Det behöver inte bli fler oväder men en del av dem utvecklas kraftigare eftersom de får mer energi från de varmare världshaven, säger han.

Svenska stormar kan minska

Men, betonar Pär Holmgren, det är viktigt att hålla isär de tropiska ovädren från våra stormar i Sverige, de skapas på helt olika sätt.

– Våra stormar byggs upp av konstrasten kyla i norr och värme i söder. Ju större skillnad i temperatur mellan Norrland och Tyskland, desto blåsigare blir det i Götaland.

Idag går uppvärmningen nästan snabbare i Norrland än på kontinenten.

– Så om någonting skulle det kunna bli lite lite mindre blåsigt, men troligen handlar det om så små förändringar så det är innanför det man kan kalla naturliga variationer.

Stormskadorna ökar

Vi behöver alltså inte vara oroliga för fler eller värre stormar men däremot ökar det varmare klimatet risken för svåra följder.

– Stormskadorna i skogen kan komma att öka, på grund av ett antal olika saker. Vi har inte tjäle i backen och då står träden sämre. Det är ofta blött i skogen under vinterhalvåret och senhöst, även då står träden sämre. Möjligen kan ett varmare klimat också göra att träden växer snabbare och då blir de stormkänsligare. Det här händer redan i dag, säger Pär Holmgren.

Läs också: Hurra, det regnar – men påverkar det grundvattnet?

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen