Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 maj 2018

Varmaste maj på 250 år

Det är högsommarväder i stora delar av landet, vilket glädjer soldyrkarna, men oroar lantbrukarna. Värmen fortsätter dessutom under veckan och i helgen väntas det bli runt 30 plusgrader på flera håll.

– Det har varit varmt ovanligt länge, och det kommer att fortsätta, säger Malva Lindborg på SMHI

 Värmeböljan med rekordtemperaturer fortsätter under resten av maj och en bit in i juni. Foto: Istock
Värmeböljan med rekordtemperaturer fortsätter under resten av maj och en bit in i juni. Foto: Istock FOTO: batuhan toker

Just nu hör Sverige till de varmaste länderna i Europa. I till exempel Spanien och Frankrike ligger temperaturerna ”bara” på 20-22 grader. Från den 5 maj och under resten av månaden har temperaturen varit över det normala i så gott som hela landet. I måndags noterades säsongens hittills högsta temperatur i Boden och Älvsbyn i Norrbotten med 29,5 grader, vilket sannolikt kommer att slås i helgen, då det väntas bli 30 grader varmt på flera platser.

Många värmerekord

I flera städer har temperaturrekordet slagits med råge. I Uppsala och Stockholm har det inte varit så varmt sedan mätningarna infördes i mitten av 1700-talet, och bland annat Karlstad, Sveg och Göteborg har haft den högsta medeltemperaturen sedan 1889. Vid de flesta av SMHIs mätstationer utom i nordligaste Norrland har det blivit nya majrekord – på vissa håll har det tidigare rekordet slagits med över 2°.

– Maj har varit ovanligt varm, och det ser ut att gå mot temperaturrekord på flera platser, säger Malva Lindborg.

 SMHI:s senaste statistik över maj månad visar på rekordtemperaturer på många håll. Foto: SMHI
SMHI:s senaste statistik över maj månad visar på rekordtemperaturer på många håll. Foto: SMHI

Inga regnchanser

Enligt henne sker ingen större förändring under resten av veckan, utan det blir fortsatt högtrycksbetonat och varmt väder.

– Vi ser inget större regnområde, men det kommer bli en del skurar i både södra och norra Norrland, säger Malva Lindborg.

Alla njuter inte

 Små barn har svårt att hålla vätskebalansen, och ska undvika stark sol. Se till att dricka mycket vatten och använd rejält med solkräm. Foto: Istock
Små barn har svårt att hålla vätskebalansen, och ska undvika stark sol. Se till att dricka mycket vatten och använd rejält med solkräm. Foto: Istock FOTO: RBFried

Alla uppskattar dock inte solsken från en klarblå himmel. Små barn och äldre har svårt att hålla vätskebalansen, och det är dessutom farligt att utsätta sig för solens strålar. Använd solkräm eller välj svala, heltäckande kläder. Skydda särskilt små barn och undvik solen mellan klockan 11 och 15, då den bränner som mest.

Läs också: Så slipper du vätskebrist i supervärmen

Fasa för lantbrukarna

 Det är inte bara positivt med sol och värme. Regnbristen gör att sådden inte kan gro ordentligt. Foto: Istock
Det är inte bara positivt med sol och värme. Regnbristen gör att sådden inte kan gro ordentligt. Foto: Istock FOTO: emer1940

För lantbrukarna är den utdragna värmen och regnbristen orsak till att grödorna vissnar bort. I Visby har det inte regnat så lite sedan mätningarna infördes 1856, medan det i Helsingborg och Borås har det inte varit så torrt sedan 1947 respektive 1955.

”Vårsådden är i stort sett färdig i merparten av landet. Men de senaste tre-fyra veckorna har det inte kommit något större regn, och det behövs vatten för att sådden ska gro och fortsätta växa. Så vi är på väg in i ett kritiskt läge, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen, till TT.

Stor brandrisk

 Brandrisken är stor i hela landet och eldningsförbud råder i många kommuner. Foto: Istock
Brandrisken är stor i hela landet och eldningsförbud råder i många kommuner. Foto: Istock FOTO: ozgurdonmaz

Likaså är det brandrisken stor. Redan har en jättebrand utbrutit i Värmland, när gnistor från ett godståg satte eld på närliggande skog och mark. Och att grilla över öppen eld är bara att glömma – i de flesta kommuner råder totalt eldningsförbud.

Läs också: Högsäsong för gräsbränder

Vattna med förnuft

Vattenförbrukningen bör också hållas till ett minimum. Därför bör alla tänka lite extra på att hushålla med vattnet. Till exempel undvik att vattna gräsmattan, åtminstone på dagtid. Avvakta med att tvätta bilen. Duscha istället för att bada, och stäng av kranen när du borstar tänderna. Kör fulla disk- och tvättmaskiner. Ställ en kanna vatten i kylen så behöver inte kranen stå och rinna för att vattnet ska bli kallt.

Läs också: Spara vatten – så gör du

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen