Varsågod att sno! 6 kaxiga miljöidéer från andra länder
Smarta miljöinitiativ tas på många håll i världen. Här är några att inspireras av – och som du själv kan börja med redan nu. Varför vänta på politiska beslut och nya lagar?
1. Plastpåsestopp
Sedan 1 juli är den sortens tunna plastpåsar som används i exempelvis matbutiker förbjudna i Frankrike. Små, genomskinliga plastpåsar till frukt, grönsaker, ost med mera ska även de fasas ut. Från och med januari 2017 blir det totalstopp även för dem. Återanvändningsbara påsar i kraftigare plast och papperspåsar är däremot okej.
Det här kan du göra: Använd så lite plastpåsar som möjligt. Packa dina matvaror i påsar eller väskor som kan återanvändas. Tyg eller papper är bra. Men frukt och grönsaker då? Sy egna påsar av tunt tyg, kanske en billig spetsgardin från det stora möbelvaruhuset så att det syns vad som ligger i påsen. Eller köp tvättpåsar som kan användas många gånger.
2. Fimpsanering
Filtret i cigaretter är gjort av cellulosaacetat, ett slags plast som bryts ner långsamt. I filtret fastnar dessutom en rad farliga ämnen varav ett är den otäcka tungmetallen kadmium. Att kasta fimpar på badstranden eller genom bilfönstret är alltså inte att rekommendera.
All nedskräpning är visserligen förbjuden i miljöbalken men det förbudet verkar rätt verkningslöst. En skärpning à la Singapore kanske skulle hjälpa? Där åkte en man som kastade fimpar från sitt fönster på en fet monsterböter om 128 000 kronor plus fem timmars samhällstjänst. Han har gissningsvis införskaffat askkopp vi det här laget.
Det här kan du göra: Köp dig en fickaskkopp om du röker. Lägg dina fimpar där och töm i soporna så hamnar inte plast och gifter i naturen.
3. Bojkotta mikroplast
Mikroplast som hamnar i haven är ett växande miljöproblem. Plastpartiklarna finns framför allt i hudvårdsprodukter med skrubbeffekt, men kan även gömma sig i tandkräm.
USA har redan beslutat om ett förbud mot plastpartiklar i hygienprodukter. Och Göteborgs kommun har infört köpstopp för produkter med mikroplast.
Det här kan du göra: Vägra mikroplast. Köp inte krämer och annat där det står polyethylene, polypropylene, polyethylene terephthalate, polymethyl methacrylate och nylon i innehållsförteckningen. Skrubba dig ren med salt, socker eller havregryn i stället.
4. Köp rätt bil
I Paris får bilar tillverkade före 2007 inte köra på vardagar sedan 1 juli. Och i flera länder finns planer på att förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselbilar. Enligt ett förslag från Österrikes jordbruks- och miljömyndighet ska till exempel endast elbilar få säljas från och med 2020.
Det här kan du göra själv: Om möjligt, kör inte runt i en bränsleslukande gammal skruttbil. Ska du köpa nytt, välj el- eller gasdrivet.
5. Gröna, soliga tak
Än en gång är det Frankrike som visar vägen. Sedan 2015 måste alla nybyggda hus för kommersiellt bruk i landet ha tak med växter eller solceller.
Mer solceller vill vi ha även i Sverige naturligtvis. Enligt Uppsalaprofessorn Leif Hammarström har vi faktiskt lika mycket solinstrålning som i mellersta Tyskland, ungefär upp till Härnösand.
Det här kan du göra själv: Solceller gör nytta på både kommersiella och icke kommersiella byggnader. Dessutom blir de billigare och billigare att köpa in. Sätt upp en anläggning på ditt eget tak!
6. Mindre svinn
Matbutiker över en viss storlek får inte kasta ätbara livsmedel i Frankrike. De måste ha ett avtal med en välgörenhetsorganisation som tar emot de varor som av en eller annan anledning inte längre kan säljas. Lagen kom till för att minska landets enorma matsvinn.
Det här kan du göra själv: I väntan på att svensk lagstiftning kommer ikapp den franska, börja med att dra ditt eget strå till stacken. Kasta inte matvaror som inte är dåliga! Våga lita på ditt lukt- och smaksinne.