Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 augusti 2017

Värsta skräpet! 1 miljard fimpar ligger på svenska gator

Vet du vilket skräp som är allra vanligast i vårt samhälle och som står för 62 procent av den totala mängden skräp?

FOTO: Istock

Fimpen är det absolut vanligaste skräpet i landet, enligt fakta från Stiftelsen Håll Sverige Rent. 62% av skräpet består av fimpar i de kommuner som mäter skräp, runt 1 miljard fimpar hamnar på våra gator och torg per år. Dessutom är 80 procent av allt skräp i stadsmiljöer tobaksrelaterade produkter som fimpar, cellofanpapper, snusdosor och cigarrettpaket.

Alla gör det ibland

Nedskräpning sker i alla åldrar, enligt en undersökning med djupintervjuer som stiftelsen gjorde 2015. Trots att allt fler blir mer miljömedvetna och både källsorterar och köper ekologisk mat, medger människor att man skräpar ner ibland.

Innehåller mycket gift

Fimpen är ett läbbigt litet skräp som innehåller massor av gifter. Cigarrettfiltret är gjort av cellulosaacetat, ett slags plast. I filtret fastnar tobakens farliga ämnen för att de inte ska nå rökarens lungor, ämnen som även är farliga för naturen, bland annat kadmium som även finns i batterier.

Källa: Stiftelsen Håll Sverige Rent

Läs även: Plogga: Plocka skräp och jogga – en kul kombo

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen