Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 februari 2018

Vasa bryggeri slutar tillverka Trocadero

Njurunda

Kultläsken Trocadero kallas Norrlands nationaldryck. Men nu är det slut på tillverkningen av den på Vasa bryggeri i Njurunda.

Trocadero är en av Sveriges mest framgångsrika läskedrycker och har mer än 60 år på nacken. 12 miljoner liter klunkar svenskarna i sig varje år – och mest poppis är den i norra Sverige.

Flera norrländska bryggerier

FOTO: Trocadero.nu

Norr om Dalälven härskar Troca brukar det sägas om läsken som även kallas Norrland nationaldryck. Orsaken är troligen TILL-bryggerierna i Östersund som var skickliga på att marknadsföra och nå ut med läsken i mellersta Norrland.

Fram till nu har mycket av Trocaderon också tillverkats på mindre bryggerier i norra Sverige, framförallt på Vasa bryggeri i Njurunda utanför Sundsvall.

Läs också: Hjortronläsken från norr gör stor succé

Spendrups tar över

Men nu är det slut med det. Bryggerijätten Spendrups har tagit över varumärket och tillverkningen av all Trocadero.

Läsken ska i fortsättningen komma från bryggeriet i Grängesberg, precis söder om Dalälven.

Spendrups skriver att de tänker förädla och utveckla Trocadero, vilket är lite oroande för alla som älskar läsken precis som den är.

Läs också: Frisk festdryck – gör bubblande öl av ingefära

Originalreceptet är kvar

Vad tänker ni göra med Trocaderon?

– Dels ska vi i vår lansera en ny lightversion av Trocadero, en zero utan socker. Dels ska designen fräschas upp lite i samband med det. Men jag såg skissen och kunde knappt se någon stor skillnad. Och originalreceptet från 1953 är det samma, lugnar Spendrups presschef Rose-Marie Hertzman.

Läs också: Läsken du drack som barn – kommer du ihåg?

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen