Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 mars 2018

Bonde-ilskan mot Vasaloppet: ”Ett svek”

Den gröna lasagne som skidåkarna serverades när de gick i mål i Mora har väckt ont blod bland landets bönder.

– Bönder upplevde det som att här kommer en till som talar om att det vi gör är värdelöst, säger Martin Moraeus, regionordförande för LRF Dalarna, till Land Lantbruk.

 – När Vasaloppet ska ta ansvar för miljön profilerar de sig genom att bara servera vegetarisk mat. I praktiken innebär det att man bojkottar produkterna som bönderna utefter vasaloppsspåret producerar, anser Martin Moraeus, regionordförande för LRF i Dalarna. Foto: Motsphotos
– När Vasaloppet ska ta ansvar för miljön profilerar de sig genom att bara servera vegetarisk mat. I praktiken innebär det att man bojkottar produkterna som bönderna utefter vasaloppsspåret producerar, anser Martin Moraeus, regionordförande för LRF i Dalarna. Foto: Motsphotos

Ilskan väcktes när Vasaloppets sportchef Tommy Höglund förklarade att arrangörerna i år valt att servera ”en mycket god, grön lasagne”, ”som ett led i vårt hållbarhetsarbete och för att minska vårt klimatavtryck.”

Det uttalandet ogillades skarpt av många av Sveriges bönder.

Ett svek mot svenska bönder

”När Vasaloppet ska ta ansvar för miljön profilerar de sig genom att bara servera vegetarisk mat. I praktiken innebär det att man bojkottar produkterna som bönderna utefter vasaloppsspåret producerar. Det är inte bara ett svek mot de bönder som varje år ställer upp för att möjliggöra arrangemanget. Det är också ett populistiskt slag i luften”, skriver Martin Moraeus, regionordförande för LRF, Lantbrukarnas riksförbund, i Dalarna, på Facebook.

Läs också: Krönika: Mot klimatat beter vi oss som missbrukare

En förutsättning för att det klassiska skidloppet ska kunna genomföras är att bönderna som äger marken för Vasaloppets sträckning upplåter den under hela den period som det är möjligt att åka mellan Sälen och Mora.

– Det hörde av sig en bonde från Småland som jag aldrig pratat med som tyckte det var ett enormt svek, säger Martin Moraeus till SVT Dalarna.

Öppna landskap

Eva-Lena Frick, vd för Vasaloppet, har nåtts av kritiken om att det kanske inte är så genomtänkt att kritisera köttkonsumtion samtidigt som öppna, betade landskap är förutsättningen för Vasaloppet.

– Det är jättebra och viktigt att boskap håller landskapet öppet och kulturlandskapet är en fantastisk tillgång. Men det handlar om en måltid – i till exempel Vasaloppets restaurangtält kommer allt kött och all fisk från lokala leverantörer, kycklingen är från Småland och det vegetariska från Lantmännen, säger hon till Land Lantbruk.

Läs också: Krönika: Bilen är en förutsättning för livet på landsbygden

Vasaloppets vd är ledsen över den situation som har uppstått. Hon uppger att ambitionen är att samarbeta med den lokala och regionala näringen och inte att klaga på kött.

– Vi är inte emot kött, vi serverar kött, och vi kommer att ha kött även framledes, säger Eva-Lena Frick.

Infekterad stämning

Martin Moreaus och Vasaloppsledningen har också haft ett möte för att ventilera den infekterade stämningen. Moreaus upplevde att han fick gehör för sina synpunkter.

– Vi beskrev hur vi ser på saken, att det inte handlar om en vegetarisk lasagne, utan att bönder generellt upplevde det som att här kommer en till som talar om att det vi gör är värdelöst. Vi enades om att de skulle återkomma med ett förtydligande och jag tror att det kan bli bra om det får ta lite tid, säger han till Land Lantbruk.

Läs också: Debatt: Fokusera på det som gör skillnad, Lövin

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen