Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 mars 2017

Vänta inte – därför ska du göra dig av med mynten nu!

Sedlar för hela 1,2 miljarder kronor löstes aldrig in vid bytet i somras. Nu är det snart dags för nya valörer sedlar och mynt att bli ogiltiga. Att byta in dem är inte helt enkelt – så här gör du.

FOTO: Riksbanken

Den 30 juni tas våra nuvarande 100- och 500-kronorssedlarna samt alla mynt utom 10-kronan ur bruk.

Sedlarna kan du under ytterligare ett år sätta in på banken. Dessutom löser Riksbanken in gamla sedlar, mot en avgift på hundra kronor.

Mynten tar bankerna emot till den 30 augusti. Därefter blir de helt ogiltiga.

Börja redan nu

Just nu finns det mynt till ett värde av 2,26 miljarder kronor i omlopp som kommer att bli ogiltiga den 30 juni. Frågan är om alla kommer att lösas in.

Efter sedelutbytet förra sommaren där de äldre 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna blev ogiltiga är fortfarande sådana till ett värde av 1,2 miljarder i omlopp.

Börja göra dig av med ditt överskott redan nu. För det kan finnas begränsningar för både bankkontor och handel att ta emot mynt.

Inte mer än 25 mynt

Branschorganisationen Svensk handel rekommenderar butikerna att inte ta emot mer än 25 mynt åt gången.

– I grunden anser vi att bankerna duckar för sitt samhällsansvar när de säger nej till att hantera kundernas pengar. Om flera kunder på kort tid vill tömma hela spargrisen med mynt i butiken kan det bli problem. Att hantera en stor mängd mynt är tungt och förenat med stora kostnader för handeln, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Men, vad har ni att säga till de som har långt till sin butik?

– Handelns företag kommer att göra sitt yttersta för att erbjuda kunderna god service. Det fortfarande fyra månader kvar innan de gamla mynten blir ogiltiga, med lite planering från hushållens sida borde det inte behöva bli ett problem, säger Mats.

Svårt för butiker

Susanne Meyer på Riskbanken säger att hon förstår Svensk Handels rekommendation.

– Om det skulle komma väldigt många samtidigt kan det bli svårt för butikerna. Därför har vi gått ut med att vi vill att man ska vara ute i god tid för om alla väntar till i juni kan det bli svårt för både banker och butiker, säger Susanne.

Enligt en färsk undersökning har varje hushåll drygt 500 kronor hemma i mynt.

– Ofta i någon burk eller jackficka eller i bilen så det är bra om man börjar titta igenom de ställen. Det enklaste är att betala med mynten när man ändå går och handlar, säger Susanne.

Prata med banken

Men om man har flera mil till närmaste affär och de inte tar emot mer än 25 mynt åt gången – då kan det ju bli väldigt många resor?

– Det kan bli så för enstaka personer tyvärr, då föreslår jag att man pratar med sin bank om man vill göra av med alla mynt på en gång, säger Susanne.

Men långtifrån alla bankkontor hanterar kontanter i dagsläget. Vissa banker, som Swedbank och Nordea, låter sina kunder växla in sedlar och mynt gratis, medan andra banker tar en avgift, hos Handelsbanken är den sju procent.

– Det finns ingen lag som säger att banken måste ta emot mynt. Men alla banker har lovat att hjälpa sina kunder. Det är viktigt att tala med sin bank, för det kan skilja både mellan både bankerna och bankkontoren, säger Susanne.

På sajten myntkartan.se kan du skriva in din adress eller din bank så visas de ställen i din närhet där du kan växla in dina gamla mynt mot nya.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen