Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 februari 2018

Vedspisupproret postar ved i protest

Vedspisupproret eldar på med humor. Nu postar medlemmar vedträn till både bostadsministern och Boverkets generaldirektör. På varje vedträ plitas en uppmaning att skrota de nya vedspisreglerna.

 Vykort med högt värmevärde till bostadsministern och till Boverket.
Vykort med högt värmevärde till bostadsministern och till Boverket. FOTO: Anna Malmqvist

Facebook-gruppen Vedspisupproret har hittat ett nytt sätt att visa sitt missnöje med Boverkets nya regler för vedspisar.

Många av de drygt 17 000 medlemmarna i upproret klyver sig lämpliga vedträn i brevformat, hyvlar ena sidan hyfsat slät och skriver sin protest direkt på veden.

Sedan skickas vedträna till Boverkets generaldirektör och till bostadsminister Peter Eriksson.

– Det var någon som skrev på forumet ”att vi borde skicka ett vedträ till regeringen” som när miljöpartiet stod och viftade med en bit brunkol vid ett tidigare tillfälle. Och det blir väl bra om många skickar små vedträn så blir uppmärksamheten lite tydligare, säger Torbjörn Yngvesson, Sundborn, en av dem som postat prima virke till myndigheterna.

 Vedspisprotest på en fin bit syrén.
Vedspisprotest på en fin bit syrén. FOTO: Torbjörn Yngvesson

Torbjörn slog på stort och valde en bit syrénträ han hade tänkt tälja smörknivar av. På sitt ”vykort” av trä skrev han följande:

”Det är ansvarigt att låta oss i Sverige ha möjlighet att återanvända en beg. järnspis i ett nyare hus. Tänk på säkerheten vid strömavbrott mm. Att hindra detta är oansvarigt!!!”

Läs också: Nu startar vedspisupproret

Vedträn i alla dess former är just nu på väg med posten med mer eller mindre humoristiska budskap. Följande vediga citat kan klippas ur högen.

”Gott om anställda vedträn på myndigheten? Här får ni ett till!”

”Beröva inte nya hus en gammal spis! Återbruka mera.”

”Vänligen mejla bekräftelse och diarienummer på denna insända handling.”

Möjligheten att skicka barkbröd till myndighetsfikat diskuteras glatt i gruppen samtidigt med praktiska detaljer som om det räcker med trälim till frimärket eller om det måste häftas fast.

Det goda humöret till trots är protesten på allvar. Anna Malmqvist från Gothem har läst hela Boverkets rapport och summerat sin kritik mot förslaget på sitt vedträ till bostadsministern så här:

”Hej Peter! Inga beräkningar i Boverkets rapport visar hur mycket, eller ens om, utsläppen kommer minska om gamla kaminer och vedspisar förbjuds vid nyinstallation. Rädda vårt kulturarv, upphäv beslutet och låt de nya ekodesignkraven endast gälla nya produkter som släpps ut på marknaden som det står i EU-direktivet!”

Läs också: Bostadsministern: Vi skrotar skrotningspremien för vedspisar och kaminer

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen