Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 december 2018

Vedspisupproret lever: Nu ska de skicka vedspisar till myndigheterna

I fjol skickade Vedspisupproret vedträn i protest. I år ska myndigheterna få vedspisar i julklapp att elda veden i.

 Ifall vedklabbarna arkiverats kommer vedspisen som ett brev på posten från Vedspisupproret.
Ifall vedklabbarna arkiverats kommer vedspisen som ett brev på posten från Vedspisupproret. FOTO: Vedspisupproret

Att skicka tunga paket är inte gratis. Just nu samlar Facebook-gruppen Vedspisupproret in pengar för att kunna skicka några riktigt hårda julklappar till berörda myndigheter.

Redan nu står två skänkta vedspisar och väntar på att packas ihop och skickas som julklapp. Bland annat en sotsvart Ankarsrum Nr. 926.

– Jag tycker att de kan koka glögg på dem. Det passar bra så här till jul, säger Mikael Edström, Vedspisupproret.

Bakgrunden till Vedspisupproret

Protestgruppen Vedspisupproret föddes sedan Boverket kom med förslag till nya regler för rumsvärmare och köksspisar. Enligt förslaget skulle det krävas typgodkännande eller liknande dokumentation för att installera en vedspis. Det menade Vedspisupproret skulle göra det i stort sett omöjligt att använda en gammal, antik vedspis.

Postade klabbar

Gruppen protesterade bland annat genom att skriva sina protester på vedträn, klistra på frimärken och skicka till myndigheter och politiker.

Protesterna mot förslaget fick effekt, åtminstone tillfälligt, och införandet av de nya reglerna sköts upp till årsskiftet 2018/2019. Senare har Boverket skjutit på beslutet ytterligare, till juni 2019.

– Min teori är att Boverket försöker gömma undan beslutet genom att ta det när det inte är eldningssäsong, säger Mikael Edström.

Nu är det dags för uppföljningen. Gruppmedlemmar har skänkt vedspisar och en insamling till portot pågår. Eventuellt överskott från insamlingen går till Barncancerfonden.

Läs också: Delseger för Vedspisupproret!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen