Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 oktober 2020

Verklighetens Bombi Bitt: Piratens rackarunge avslöjad

En fräknig, piprökande och älskad tonårsrebell har just fyllt 125 år. För visst fanns Bombi Bitt i verkligheten.

 Blicken, charmen, upptågen gjorde rollfiguren, skapad av Fritjof Nilsson Piraten, till flickornas idol.
Blicken, charmen, upptågen gjorde rollfiguren, skapad av Fritjof Nilsson Piraten, till flickornas idol. FOTO: Sjöberg Bildbyrå

Inte ens hans egen sekreterare anade att den unge advokaten skrev på en roman.

– En dag kom han in och hällde ut en bunt lappar på mitt skrivbord och sa: ”Kan fröken var snäll och skriva rent det här?” Det var originalmanuset till Bombi Bitt och jag.

FOTO: Foto Petter Karlsson

Det berättade en gång Christina Andersson, som på 1920-talet var Fritiof Nilsson Piratens första sekreterare på advokatkontoret i Tranås.

Fritiof Nilsson Piraten notoriskt lat

Hon beskrev sin chef som charmig, men notoriskt lat. På det viset stämmer inskriften på vår tids mest felciterade gravsten:

”Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan 1972”.

– Piraten kom aldrig till kontoret före elva och gick alltid före ett. Resten av eftermiddagen ägnade han åt att dricka lunch med sina kamrater och berätta rövarhistorier.

 Fritiof Nilsson Piraten
Fritiof Nilsson Piraten FOTO: Sjöberg Bildbyrå

Tiger snäll som ett lamm

En handlade om hur han som barn på Kiviks marknad sett kamraten Otto kasta en påse knäck i munnen på en cirkustiger, som blev snäll som ett lamm. Kort efteråt läste Piraten samma historia i en tidning. Där hette hjälten Tom Smith och skulle dessutom ha krängt sin påse över tigerns huvud.

”Eftersom folk ändå stal så förbannat” muttrade Piraten ”så tyckte jag det var bättre att skriva själv.”

Myten om Piraten

Vilket för en gångs skull vara en sann replik. Få människor har annars fuskbyggt så framgångsrikt på myten om sig själv som Piraten.

”Min vagga vaggade i Tosterup” inledde Piraten sin romandebut, men sanningen är att det var i lilla stationssamhället Vollsjö i Sjöbo kommun, 25 kilometer norrut.

Piratens pappa stins i byn

Pappa Johan var stins i byn. Unge Fritiof, född den 4 december 1895, en pigg grabb som poserar på första familjekortet med busblick och piska i näven. Snart skulle han göra sitt första hyss: en knallhatt i skolans järnkamin.

Verklighetens Bombi Bitt? Jo, men bara delvis.

FOTO: Sjöberg Bildbyrå/Johnny Zaar

”I varje frisk pojkes sinne finns en Bombi Bitt, om han har ögonen att se med” sa författaren en gång om sin figur. Men viktigaste förebilden var snarare samme lekkamrat som bevekat en tiger med knäck.

Son till hetlevrad pumpare

Otto Andersson, född 1894, var son till Vollsjös hetlevrade pumpare, som fyllde på vatten till ångloken. Vid ett tillfälle hade de båda pojkarna hamnat i bråk. Otto var starkast, men Piraten slängde ur sig ett öknamn som fastnade: ”Pumpare Pitt!”

Sov av sig ruset

Pitts/Bitts hus ligger än i dag kvar på Storgatan 10, strax intill biertapparens fallfärdiga kåk ”där han sov av sig fyra rus om dagen”.

Längre upp i skogen finns ”Franskans stuga”, där supen kostade 10 öre och kärleken 50.

Huset revs

Men Piratens eget barndomshem revs 1983, för att Sjöbo kommun ville räta en väg som var krokig. Samma öde var nära att drabba pumphuset. Men grävmaskinisterna vände när de såg hur fin byggnaden var. En sa till kommunalgubbarna: ”Vill ni riva, får ni göra det själva!”

Berättar bybor som minns en filosofisk författare som helst satt nere i Kivik och bytte historier med fiskargubbarna. I det egna Vollsjö – dit Piraten återkom efter en tid på sjön, iförd i en kostym som var klistrad i sömmarna och som löste upp sig i regnet – blev han aldrig någon profet.

Kanske för att Piraten de sista åren inte enbart var den charmerande historieberättaren.

Elak mot frun

På Hammenhögs värdshus, några mil bort, minns man en författare som anlände i en Simca Vedette för att dricka lunch – och fick ledas tillbaka till bilen när han började konversera de mönstrade tapeterna.

– Och han var elak mot sin fru Tora, mindes sekreterare Andersson.

– Det är nog ingen slump att hon föredrog att ligga en bit bort på kyrkogården i Ravlunda. Förresten skulle Piraten egentligen vilat i Vitaby, men församlingen tyckte texten på gravstenen var opassande. Det har man nog ångrat många gånger.

Stellan Skarsgård blev TV-stjärna

Att Piratens barndomsskildring blev en av Sveriges stora klassiker berodde inte minst på teveserien 1968 – den som gjorde en 16-årig Stellan Skarsgård till stjärna.

– Jag hade debuterat som snödriva (!) i en skolpjäs och haft en roll i ”Mästerdetektiven Blomkvist” på Malmö Stadsteater, berättar Stellan Skarsgård i en intervju jag gjorde med filmstjärnan för 15 år sedan.

 Bombi Bitt och jag. Svensk tv-film från 1968. Här Tor Isedal, Reiner Albrecht och Stellan Skarsgård som Bombi Bitt
Bombi Bitt och jag. Svensk tv-film från 1968. Här Tor Isedal, Reiner Albrecht och Stellan Skarsgård som Bombi Bitt FOTO: Sjöberg Bildbyrå

– Nu blev jag plötsligt som den femte medlemmen i Beatles. Det kom högvis med beundrarbrev varje dag.

Expressen kunde exempelvis den 10 februari samma år rapportera att en ung flicka svimmat på Tempo i Malmö efter att ha mött sin idol i rulltrappan:

”Tydligen förlamad av upplevelsen säckade hon ihop och lät sig hjälplöst rullas upp till andra våningen.”

Kom i spetsunderkläder

Av inspelningen minns Skarsgård annars bäst att den 31 år äldre Gudrun Brost stötte på honom:

– Jag hade kroppssmink för att se solbränd och fräknig ut och måste ligga i karet varje kväll. Hon hade en ovanlig förmåga att komma in i spetsunderkläder när jag låg där i badet.

Attack i cirkustältet

Piraten dök också upp ibland bland kamerorna med cigarrcigaretten som en kinapuff i mungipan. Han var mycket nyfiken på hur man skulle lösa scenen där tigern Blodig attackerade Nils Galilei i ett i cirkustält.

Fast regissören Bengt Lagerkvist fick huvudbry. Den inhyrda tigrinnan Kickan från Kolmården ville hellre rulla sig i sågspånet och bli kliad på magen. Och de hästar han hyrt in från trakten var alldeles för välgödda för att föreställa spattiga tattarkusar.

Spottade aldrig i glasen

Ännu större problem orsakade ändå det myckna krökandet. I skådisgänget ingick tre herrar som aldrig spottade i glasen: Toivo Pawlo, Åke Grönberg och Åke Fridell.

– Fiskafänget i svenskamerikanens å fick skjutas fram och förläggas till Norrtälje, eftersom en av dem var inne i en suparperiod, mindes Skarsgård.

 Bombi Bitt och jag. Svensk tv-film från 1968. Här Tor Isedal, Reiner Albrecht och Stellan Skarsgård som Bombi Bitt
Bombi Bitt och jag. Svensk tv-film från 1968. Här Tor Isedal, Reiner Albrecht och Stellan Skarsgård som Bombi Bitt FOTO: Sjöberg Bildbyrå

Tjuvfiskade kräftor

Däremot går det alldeles utmärkt att i dag själv ta sig till den rätta åkröken, där Piraten själv tjuvfiskade kräftor och romanens Vricklund brottades med den hiskeliga hornålen.

Svenskamerikanens hus ligger också kvar; en praktfull gård med idylliskt läge, några kilometer söder om Vollsjö.

Plikttrogen fyrbarnsfar

Verklighetens Bombi Bitt själv, då, vart tog han vägen?

Jo, Olle Andersson blev med tiden en plikttrogen fyrbarnsfar som omsider fick jobb som montör på Sydkraft, där han blev kvar till sin död den 15 maj 1949.

En enda sak tycks han ha haft gemensamt med romanfiguren:

Han var också intresserad av gevärsskytte.

Läs också: Ester Blenda Nordström avslöjade pigornas misär

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen