Verklighetens Bombi Bitt: Piratens rackarunge avslöjad
En fräknig, piprökande och älskad tonårsrebell har just fyllt 125 år. För visst fanns Bombi Bitt i verkligheten.
Inte ens hans egen sekreterare anade att den unge advokaten skrev på en roman.
– En dag kom han in och hällde ut en bunt lappar på mitt skrivbord och sa: ”Kan fröken var snäll och skriva rent det här?” Det var originalmanuset till Bombi Bitt och jag.
Det berättade en gång Christina Andersson, som på 1920-talet var Fritiof Nilsson Piratens första sekreterare på advokatkontoret i Tranås.
Fritiof Nilsson Piraten notoriskt lat
Hon beskrev sin chef som charmig, men notoriskt lat. På det viset stämmer inskriften på vår tids mest felciterade gravsten:
”Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan 1972”.
– Piraten kom aldrig till kontoret före elva och gick alltid före ett. Resten av eftermiddagen ägnade han åt att dricka lunch med sina kamrater och berätta rövarhistorier.
Tiger snäll som ett lamm
En handlade om hur han som barn på Kiviks marknad sett kamraten Otto kasta en påse knäck i munnen på en cirkustiger, som blev snäll som ett lamm. Kort efteråt läste Piraten samma historia i en tidning. Där hette hjälten Tom Smith och skulle dessutom ha krängt sin påse över tigerns huvud.
”Eftersom folk ändå stal så förbannat” muttrade Piraten ”så tyckte jag det var bättre att skriva själv.”
Myten om Piraten
Vilket för en gångs skull vara en sann replik. Få människor har annars fuskbyggt så framgångsrikt på myten om sig själv som Piraten.
”Min vagga vaggade i Tosterup” inledde Piraten sin romandebut, men sanningen är att det var i lilla stationssamhället Vollsjö i Sjöbo kommun, 25 kilometer norrut.
Piratens pappa stins i byn
Pappa Johan var stins i byn. Unge Fritiof, född den 4 december 1895, en pigg grabb som poserar på första familjekortet med busblick och piska i näven. Snart skulle han göra sitt första hyss: en knallhatt i skolans järnkamin.
Verklighetens Bombi Bitt? Jo, men bara delvis.
”I varje frisk pojkes sinne finns en Bombi Bitt, om han har ögonen att se med” sa författaren en gång om sin figur. Men viktigaste förebilden var snarare samme lekkamrat som bevekat en tiger med knäck.
Son till hetlevrad pumpare
Otto Andersson, född 1894, var son till Vollsjös hetlevrade pumpare, som fyllde på vatten till ångloken. Vid ett tillfälle hade de båda pojkarna hamnat i bråk. Otto var starkast, men Piraten slängde ur sig ett öknamn som fastnade: ”Pumpare Pitt!”
Sov av sig ruset
Pitts/Bitts hus ligger än i dag kvar på Storgatan 10, strax intill biertapparens fallfärdiga kåk ”där han sov av sig fyra rus om dagen”.
Längre upp i skogen finns ”Franskans stuga”, där supen kostade 10 öre och kärleken 50.
Huset revs
Men Piratens eget barndomshem revs 1983, för att Sjöbo kommun ville räta en väg som var krokig. Samma öde var nära att drabba pumphuset. Men grävmaskinisterna vände när de såg hur fin byggnaden var. En sa till kommunalgubbarna: ”Vill ni riva, får ni göra det själva!”
Berättar bybor som minns en filosofisk författare som helst satt nere i Kivik och bytte historier med fiskargubbarna. I det egna Vollsjö – dit Piraten återkom efter en tid på sjön, iförd i en kostym som var klistrad i sömmarna och som löste upp sig i regnet – blev han aldrig någon profet.
Kanske för att Piraten de sista åren inte enbart var den charmerande historieberättaren.
Elak mot frun
På Hammenhögs värdshus, några mil bort, minns man en författare som anlände i en Simca Vedette för att dricka lunch – och fick ledas tillbaka till bilen när han började konversera de mönstrade tapeterna.
– Och han var elak mot sin fru Tora, mindes sekreterare Andersson.
– Det är nog ingen slump att hon föredrog att ligga en bit bort på kyrkogården i Ravlunda. Förresten skulle Piraten egentligen vilat i Vitaby, men församlingen tyckte texten på gravstenen var opassande. Det har man nog ångrat många gånger.
Stellan Skarsgård blev TV-stjärna
Att Piratens barndomsskildring blev en av Sveriges stora klassiker berodde inte minst på teveserien 1968 – den som gjorde en 16-årig Stellan Skarsgård till stjärna.
– Jag hade debuterat som snödriva (!) i en skolpjäs och haft en roll i ”Mästerdetektiven Blomkvist” på Malmö Stadsteater, berättar Stellan Skarsgård i en intervju jag gjorde med filmstjärnan för 15 år sedan.
– Nu blev jag plötsligt som den femte medlemmen i Beatles. Det kom högvis med beundrarbrev varje dag.
Expressen kunde exempelvis den 10 februari samma år rapportera att en ung flicka svimmat på Tempo i Malmö efter att ha mött sin idol i rulltrappan:
”Tydligen förlamad av upplevelsen säckade hon ihop och lät sig hjälplöst rullas upp till andra våningen.”
Kom i spetsunderkläder
Av inspelningen minns Skarsgård annars bäst att den 31 år äldre Gudrun Brost stötte på honom:
– Jag hade kroppssmink för att se solbränd och fräknig ut och måste ligga i karet varje kväll. Hon hade en ovanlig förmåga att komma in i spetsunderkläder när jag låg där i badet.
Attack i cirkustältet
Piraten dök också upp ibland bland kamerorna med cigarrcigaretten som en kinapuff i mungipan. Han var mycket nyfiken på hur man skulle lösa scenen där tigern Blodig attackerade Nils Galilei i ett i cirkustält.
Fast regissören Bengt Lagerkvist fick huvudbry. Den inhyrda tigrinnan Kickan från Kolmården ville hellre rulla sig i sågspånet och bli kliad på magen. Och de hästar han hyrt in från trakten var alldeles för välgödda för att föreställa spattiga tattarkusar.
Spottade aldrig i glasen
Ännu större problem orsakade ändå det myckna krökandet. I skådisgänget ingick tre herrar som aldrig spottade i glasen: Toivo Pawlo, Åke Grönberg och Åke Fridell.
– Fiskafänget i svenskamerikanens å fick skjutas fram och förläggas till Norrtälje, eftersom en av dem var inne i en suparperiod, mindes Skarsgård.
Tjuvfiskade kräftor
Däremot går det alldeles utmärkt att i dag själv ta sig till den rätta åkröken, där Piraten själv tjuvfiskade kräftor och romanens Vricklund brottades med den hiskeliga hornålen.
Svenskamerikanens hus ligger också kvar; en praktfull gård med idylliskt läge, några kilometer söder om Vollsjö.
Plikttrogen fyrbarnsfar
Verklighetens Bombi Bitt själv, då, vart tog han vägen?
Jo, Olle Andersson blev med tiden en plikttrogen fyrbarnsfar som omsider fick jobb som montör på Sydkraft, där han blev kvar till sin död den 15 maj 1949.
En enda sak tycks han ha haft gemensamt med romanfiguren:
Han var också intresserad av gevärsskytte.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.