Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 januari

Veronica rensade på gården – och fick ett bättre liv

Harmoniskt hem, mer tid för varandra och bättre ekonomi och hälsa. Veronica Olsson förverkligade sitt nyårslöfte: att rensa hemma på gården. Vilken lyft!

 Äntligen hemma! Nyårslöftet var att rensa på gården. Nu stortrivs Veronica Olsson och sambon Ulf i sitt välorganiserade hem på gården.
Äntligen hemma! Nyårslöftet var att rensa på gården. Nu stortrivs Veronica Olsson och sambon Ulf i sitt välorganiserade hem på gården. FOTO: Privat

Den röda, prydliga gården ligger vackert på Travars slätt i Fornby norr om Avesta i södra Dalarna. Ordning och reda. Snyggt och prydligt.

Men så har det inte alltid varit. Efter mer än femton år på gården med hästar, hundar, smådjur, bonusdöttrar, heltidsarbete som kassörska och ett utmattningssyndrom i bagaget kändes hemmet som ett mindre kaos. Familjen hade alldeles för mycket saker helt enkelt.

Det konstaterar Veronica Olsson, 52:

– Det var oreda i vartenda utrymme på gården. Jag hade gjort mina försök men det höll aldrig i sig. Röran tog energi.

Egentligen har Veronica ordnings­sinne men hon behövde hitta en metod som gav henne de rätta verktygen.

 Överflöd. Vi hade alldeles för mycket saker helt enkelt, konstaterade Veronica när allt plockades fram, gicks igenom och rensades.
Överflöd. Vi hade alldeles för mycket saker helt enkelt, konstaterade Veronica när allt plockades fram, gicks igenom och rensades. FOTO: Privat

Rensa en gång för alla

Lösningen blev den japanska Konmarimetoden. Den går ut på att man rensar rejält en enda gång och sedan håller efter hemmet enligt den nya ordningen.

Fokus enligt metoden är att bara behålla det som ”sparks joy”, alltså det man tycker om och blir glad av.

Tog hjälp av KonMari

I dag när Veronica och hennes sambo Ulf levt med metoden i sju år kan hon se att den har förändrat det mesta i livet till det bättre: hälsa, relationer, köpmönster, återbrukstänk och ekonomi.

Veronica hittade Konmari via Facebookgruppen KonMari Sverige efter ett nyårslöfte att skapa ordning omkring sig och familjen.

Hon skaffade boken Konsten att städa och tilltalades av författarens tankar om städning och att rensa metodiskt, kategori för kategori.

Kategorisea alla prylar

Så i januari 2017 började hon rensa i röran, hoppfull men med viss skepsis. Själva processen var först tuff. Att samla ihop allt på gården i kategorier, alla verktyg, kläder, böcker, papper och pennor var kämpigt.

– Allra jobbigast var tröttheten som dök upp ibland, då ville jag ge upp. Men det var trots allt mycket enklare att börja med en kategori, gå från rum till rum och samla ihop allt i den kategorin och sedan gå igenom den, i stället för att rensa ett rum i taget, tycker Veronica.

 Alla papper gicks igenom, rensades och sorterades. Efter rensningen av husets papper rymdes de i ett lite skåp.
Alla papper gicks igenom, rensades och sorterades. Efter rensningen av husets papper rymdes de i ett lite skåp. FOTO: Privat

Börja med kläderna

Kläderna är första kategorin enligt metoden. Veronica hade en hel del och det var tur att det fanns gott om plats i huset. Högarna växte och hon blev ganska chockad över hur mycket hon hade av allt och hur mycket hon ganska enkelt kunde göra sig av med.

– Jag tog ett plagg i taget, höll i det och kände efter om det gav mig glädje. Det kan det ju göra av olika orsaker. Men om det inte passar längre, varför spara till den dag du kommit i ”rätt form”?

Två garderober och en byrå skalades ner till en enda garderob.

– Man ska vänta med att skaffa ny förvaring under tiden man rensar för det kommer att bli lådor och byråer lediga när man är klar, tipsar Veronica.

Lockar med god mat

I början var sambon Ulf inte lika inne på Konmari som Veronica.

– Vi har tagit det i små steg. Jag har lockat med god mat och ett glas vin, säger Veronica och skrattar.

Medan hon rensade i huset tog Ulf tag i dubbelgaraget med verkstad.

– Från att inte ha fått in en bil får vi in tre. Och nu är det verkstad för Folkracemek, ombyggt, sorterat och plats för ny förvaring. Det har blivit fredagsmys i garaget några kvällar. Vi är riktigt stolta över resultatet.

Förråd och vindar tog de gemensamt.

– Vi hade ett kaosrum uppe och ett nere i huset. Till slut bara ett nere.

Rensa böcker och papper

Kategori nummer två är böcker, nästa är papper – räkningar, kvitton, avtal, garantier, teckningar, brev och så vidare. Alla papper delas upp i tre underkategorier: sådant som måste sparas för gott, en tid och sådant som kan slängas direkt.

Väcker minnen

Den sista kategorin är det sentimentala, som ärvda prylar som väcker minnen.

– Brev och foton ska gås igenom och det väcker minnen. Det som inte ger lyckliga minnen ”tackades av”. Det var väldigt skönt när det var gjort, tycker Veronica.

”Jösses vad prylar!”

När hon hade gått igenom de tre största kategorierna var det dags för övrigt-kategorin. Där kan vad som helst ingå: mat, hushållsapparater, krukor, ljuslyktor och pynt.

 Från trist skräpvrå till välkomnande förstukvist. Växthuset har blivit ett nytt favorit-rum för odling, mys och umgänge.
Från trist skräpvrå till välkomnande förstukvist. Växthuset har blivit ett nytt favorit-rum för odling, mys och umgänge. FOTO: Privat

– Jösses vad prylar. Jag insåg hur stort överflöd av prylar man har och hur lite man egentligen behöver. Mängden tog energi och tid av mig.

Alla grejer och möbler flyttades ut ur huset. Sådant som skulle skänkas, säljas och slängas samlades ihop i kontor och förråd och i det före detta stallet.

Det blev rejäla högar.

– Det magiska var när hyllor och lådor blev tomma och skåp och byråar blev överflödiga. Saker fick en ny mening, säger Veronica, som totalt ändrade sitt konsumtionsmönster.

– Shopping är nästan obefintlig numera. I stället för att bara köpa nytt så tänker jag efter före. En sak in, en sak ut.

När de närmade sig målet infann sig en otroligt härlig känsla.

– Jag kände mig nykär och hade full överblick, var sak på sin plats luftigt och funktionellt. Tänk att få ett lättstädat hem! Och vi har tomma vindar som ger en helt annan ventilation.

 Det är numera en fröjd att öppna skafferiet.
Det är numera en fröjd att öppna skafferiet. FOTO: Privat

Fått mer frihet

Det ingår också i processen att rita en målbild för sig själv, vad man vill uppnå med sin rensning.

– Jag har skrivit upp mer balans mellan tid, energi och pengar och fått mer frihet att göra det jag tycker är meningsfullt och som får mig att må bra.

Tanken var att hon skulle bli klar på ett år och det höll hon. Rensningen tog åtta månader.

– Det har varit omvälvande och krävande men gett så oändligt mycket tillbaka. Grunden till förändringen var att bryta fula ovanor och mönster. När vi var klara infann sig en obeskrivlig känsla som består än i dag.

Veronica upptäckte vad hon tycker om och vilket liv hon vill leva.

Skön känsla att komma hem

Barnen är numera utflugna, deras rum är nu välkomnande gästrum när de kommer hem. För att nå sin målbild behöver man tänka på vad som är viktigt i livet, säger Veronica.

– Vinsterna är så många. Jag mår bättre i mitt utmattningssyndrom och jag har mer tid för min passion att läsa och skriva och att renovera rum efter rum med min Ulf de senaste åren, säger Veronica.

 Väkommen hem. Farstukvisten var tidigare skräpförråd.
Väkommen hem. Farstukvisten var tidigare skräpförråd. FOTO: Privat

Nu är det en skön känsla att komma åkande uppför vägen till vår gård, berättar hon.

– Jag njuter av att veta att vi har ett mer funktionellt och trivsamt hem. Det har förändrat våra liv!

Läs också: Din odlingskalender – månad för månad

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen