Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 oktober 2016

Vi sparar 25 000 i månaden på att flytta hem till byn

Mi Sook och Peter flyttade sin butik Byaboa från Stockholmstrakten hem till Hälsingland. Det spar de 25 000 kronor per månad på!

Den ligger precis efter korsningen när man svänger in till Stocksbo, nära Järvsö och Färila. ”Byaboa” står det på skylten med snirkliga runbokstäver ovanför de stora skyltfönstren.

Massor av färgstarka tyger

Mi Sook och Peter Lindgren kommer ut på trappen och hälsar välkomna. De visar in i butiken som är sprängfylld med prylar, kläder och massor av färgstarka tyger.

– Jag älskar textilier och åker till Indien varje år för att köpa in nya tyger, säger Mi Sook och får något drömskt i blicken.

Ett av alla vackra, indiska tyger som finns i Byaboa.
Ett av alla vackra, indiska tyger som finns i Byaboa.

Hon och Peter bor ovanför butiken i en rymlig lägenhet med ett stort bondkök och härligt högt i tak. De köpte huset 2010 och flyttade hit från Gnesta, söder om Stockholm, när de yngsta barnen blivit vuxna och flyttat hemifrån.

Lokal kundkrets

Här drev de butiken ganska framgångsrikt med hjälp av sin Facebooksida som kunder använde för att beställa varor – och med en relativt stor lokal kundkrets.

Ville komma närmare barnen

Men för tre år sedan blev längtan efter att komma närmare de vuxna barnen för stark. De beslöt sig för att flytta ned butiken och allt tillbaka till Gnesta, söder om huvudstaden. (Fast huset i Stocksbo hade de kvar.)

– Vi tänkte att det också vore bra att komma närmare en större tänkbar kundkrets också, säger Peter.

Storsäljaren- de coola och blommiga läderbootsen.
Storsäljaren – de coola och blommiga läderbootsen.

Men det blev en dyr historia. Även om antalet kunder ökade så ökade kostnaderna ännu mer. Deras månadskostnad blev totalt 25 000 kronor för lägenhets- och lokal hyra. Så i våras flyttade de – och butiken – hem till Stocksbo i Hälsingland igen! Här bor de nästan gratis, bara driftskostnader för någon tusenlapp i månaden.

Nästan noll i boendekostnad

– Det är underbart att vara tillbaka. Här har vi vår trogna kundkrets och nästan noll i butiks- och boendekostnader, säger Peter.
– För mig som är den som står mest i butiken är det jätteskönt att kunna gå upp i lägenheten när det är stiltje. En varm sommar sprang jag ned i kalsonger, men de ser ut som shorts så jag tror inte kunden märkte något. fortsätter han och skrattar.

Satsar på webbshop

Nu ska Mi Sook och Peter satsa på webbshop också vilket gör avståndet till mer långväga kunder ännu kortare.
– Vi ser bara fördelar med att ha vår verksamhet här i Stocksbo, säger Mi Sook optimistiskt.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen