Victor och Karolina: Hela familjens liv kretsar kring vaktlarna
Karolina och Victor har verkligen hittat en egen nisch på sin skånska släktgård. De föder upp vaktlar vars ägg och kött storstädernas lyxkrogar köar för att köpa.
Den lilla vaktelkycklingen kurar ihop i nioåriga Alices hand medan hennes mamma och pappa tittar till resten av de små kycklingarna som håller på att kläckas.
Nykläckta vaktelkycklingar
Ljudet från de små pipande liven som just kommit ur skalen i äggkläckningsmaskinen är intensivt. Det luktar starkt och luften är full av fibrer från fjädrarna.
De nykläckta kycklingarna är det senaste tillskottet i Karolina Wilczynskas och Victor Karlssons företag Rosa Skattlådan.
Omsorg om vaktlarna
På sin gård Hästhagen vid Skånes Värsjö i norra Skåne föder de upp vaktlar och levererar både ägg och kött till de riktiga gourmetkrogarna.
– Förutom de 600 som kläcks i dag har vi just nu 1 800 vaktlar på gården. För mig är det viktigt att de har ett så bra liv som möjligt och vi lägger ner mycket tid och energi på att det vi levererar ska vara av bra kvalitet, säger Karolina.
Läs också: Christina växlade ned till ett enklare liv
Karolina Wilczynska och Victor Karlsson
Aktuella: Vakteluppfödare med eget slakteri.
Bor: På gården Hästhagen som ligger vid Skånes Värsjö i Norra Skåne.
Ålder: 38 respektive 37 år.
Familj: Varandra och barnen Vidar, 7 år, och Alice, 9 år. På gården bor även Victors föräldrar Inger och Lasse Karlsson, 63 respektive 65 år.
Yrken: Biodlare och vakteluppfödare respektive viltmästare.
Drömmer om: Att kunna ta över gården Hästhagen och utöka vakteluppfödningen.
Uppvärmda kullhus
Sedan lägger hon försiktigt tillbaka kycklingen i en kläckback.
De vuxna vaktlarna lever i stora voljärer med uppvärmda kullhus. På vägen dit passerar vi ankor och höns som kan gå fritt eftersom de inte är lika rymningsbenägna.
Ungerska ullgrisar
I en hage bökar tre suggor och en galt av rasen magnalitsa, ungerskt ullsvin, runt i leran.
– Vi fick fem kultingar i fredags så förutom vaktlarna, pärlhönsen, ankorna, de vanliga, hönorna, kalkonerna och våra hundar har vi nu tio grisar på gården, säger Karolina med ett leende.
– Till sommaren hade vi tänkt skaffa gäss. Och känner jag Karolina rätt kommer det att bli fler djur, skjuter hennes sambo Victor in medan vi går på den nyanlagda vägen ner mot voljärerna.
Men det är vaktlarna som är det viktigaste på gården. Det är de som utgör själva grundbulten i affärsidén bakom Rosa Skattlådan.
Blev förtjust i vaktlarna direkt
Det började 2006 när Karolina fick några hönor i födelsedagspresent. Något år senare hälsade hon och hennes sambo på en bekant som hade vaktlar på sin gård.
– Jag blev omedelbart förälskad i tupparnas läten, berättar hon.
Lämnade sina tidigare jobb
Karolina och Victor bodde då på en gård i Adamsberg utanför Rimbo där Victor som är utbildad viltmästare var anställd som yrkesjägare.
Karolina hade tidigare arbetat som översättare från engelska till polska, men lämnat det för att i stället satsa på biodling.
Verksamheten växer
Några dagar efter besöket stod det en bur på deras trappa med en handfull vaktlar. Deras vän hade sett något tändas i Karolinas ögon när hon höll i hans fåglar.
– Sedan lånade vi en äggkläckningsmaskin och testade att själva få fram kycklingar. Sedan dess har det bara växt och växt, säger Karolina.
Fick beställning av stjärnkockar
2011 flyttade paret till gården Norrby Säteri i Märsta där Victor fick anställning som yrkesjägare. De första åren var vakteluppfödningen mer ett hobbyprojekt för Karolina samtidigt som hon höll på med biodlingen.
Men under en sammankomst för småskaliga matproducenter träffade hon några kockar från Verandaköket på Grand Hotel i Stockholm. På stående fot blev hon utsedd till deras leverantör av vaktelägg.
Men efter en tid blev det stopp för leveranserna när Grand Hotel bytte kock och ändrade meny.
Nobelfesten en höjdpunkt
Karolina fann på råd och skrev till den nyöppnade lyxkrogen Gastrologik på Östermalm i Stockholm, som nappade och ville ha både ägg och kött.
Höjdpunkten i verksamheten kom 2016. Tidigt på våren det året fick Karolina och Victor besök av kocken som ansvarade för Nobelmiddagen.
– Han frågade om vi kunde leverera 2 000 vaktlar till Nobelmiddagen. Jag svarade ja direkt även om vi vid den tidpunkten bara hade ett par hundra små fåglar på gården, berättar Karolina.
Klarade uppdraget
Trots att inget var bestämt började Karolina och Victor arbeta för att klara beställningen.
I september fick de, efter mycket hemlighetsmakeri och hårt arbete, veta att de valts ut som leverantör.
– Vi kunde dessutom överraska kockarna med att leverera färska fåglar. De trodde att de skulle få frysta. Ska vi leverera ska det vara färskt. Inget annat duger, säger Karolina.
Flyttade till Viktors släktgård
Efter Nobelfesten fick flera lyxkrogar upp ögonen för vaktlar och Karolina och Victor kände att de vuxit ur gården vid Märsta.
– Förra vårvintern började vi leta efter en annan gård, men vi hittade ingen lämplig, säger Victor som då kom att tänka på sin släktgård vid Skånes Värsjö.
Gården Hästhagen har varit i familjen Karlssons ägo sedan 1800-talet och Victor och Karolina blir femte generationen här.
– Pappa och mamma hade mjölkkor på gården fram till 1994, men sedan lönade det sig inte längre. Men för vår vakteluppfödning är den perfekt.
Långa arbetsdagar
Förra sommaren gick flyttlasset. Flytten till Skåne har lett till att de även börjat leverera till lyxrestauranger i Köpenhamn.
Men att driva en vakteluppfödning är ingen lyxtillvaro. Karolina och Victor jobbar större delen av dygnets vakna timmar och de har inte kunnat ta någon semester på åratal.
– Vi pratar vaktlar vid middagsbordet på kvällen och efter maten går vi ofta ut och tittar till fåglarna, säger hon.
Läs också: På Vänna gård vill man ge grisarna ett naturnära liv
Så fixade de företaget
Finansiering: Företaget har vuxit organiskt. Det de tjänar har investerats och de har därför inga stora lån. Ett startbidrag från EU möjliggjorde investeringen i ett eget slakteri.
Omsättningen: Runt en miljon kronor om året.
Marknadsföringen: Sociala medier och kontakter. Instagram är en viktig kanal.
Antal anställda: Inga.
Största misstaget under starten: Att de inte från början investerade i ett eget slakteri. I början anlitade de ett externt slakteri och de blev mycket missnöjda med resultatet.
Vad gick bättre än ni trodde: ”Att snabbt få upp en bra kundkrets och att vi blev anlitade av eliten bland Sveriges krögare.”
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.