Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 april 2018

Victoria och Annika kan få Hela Sveriges Land-stipendium

Skövde

Sedan Victoria Svensson och Annika Gustafsson började som administratörer för Rekoringen i Skövde har den vuxit till landets största. Nu är de en av fem finalistkandidater som kan belönas med Hela Sveriges Land-stipendium.

 Rekoduon. Victoria Svensson och Annika Gustafsson ser som sin största uppgift att hjälpa lokala matproducenter och bygdens invånare att hitta fram till varandra.
Rekoduon. Victoria Svensson och Annika Gustafsson ser som sin största uppgift att hjälpa lokala matproducenter och bygdens invånare att hitta fram till varandra. FOTO: Mikael Ljungström

Annika och Victoria gick visserligen i samma skola och spelade i samma orkester när de växte upp i Skara. Men det var först i början av förra året som de lärde känna varandra ordentligt – och är sedan dess väldigt tajta. Deras stora gemensamma intresse är relationsmat. Helt ideellt utan någon form av ersättning viker Annika och Victoria minst ett par timmar varje dag för sina uppdrag som administratörer för ett antal rekoringar i Skaraborg.

– Handlar man kött eller grönsaker i en livsmedelsbutik i dag vet man sällan var det kommer från. Vi vill verkligen värna om lokalproducerad mat där konsumenterna får veta vad de stoppar i sig för något. Genom rekoringarna får de ju direktkontakt med producenterna, framhåller Annika.

Läs också: Örjan i Jörn kan bli Hela Sveriges Land-stipendiat

Den lokala maten når sina kunder i Facebookgrupper

Idén med rekoringar kommer från Finland – där marknadsföring och beställning görs via Facebook. Kunderna hämtar sedan sina matvaror vid en viss plats på en överenskommen tid. I Skövde sker överlämningen vid den stora parkeringen utanför isbanan vid Billingehov varannan onsdagskväll, medan man samlas varje vecka på sommaren.

– Med en marknad där storskalighet, låga priser och välkända varumärken gynnas i våra affärer, är det många gånger svårt för småskaliga producenter att nå ut till konsumenterna. Rekoringarna har öppnat upp helt andra möjligheter, säger Victoria.

 Lokalproducerat. Med hjälp av rekoringarna hittar kunderna fram till bygdens mat.
Lokalproducerat. Med hjälp av rekoringarna hittar kunderna fram till bygdens mat. FOTO: Mikael Ljungström

– En producent berättade att hon tidigare låg sömnlös på nätterna på grund av att det var så svårt att sälja sina varor. Nu ligger hon i stället sömnlös för hur hon ska hinna få klart produktionen till det ska levereras. Det är härligt att se att producenterna känner en framtidstro, fyller Annika i.

Arbetet har gjort rekoringen störst i Sverige

I dag har rekoringen i Skövde ökat ända till ungefär 9 300 medlemmar, med cirka 120 lokalproducenter. I Mariestad ligger antalet medlemmar på cirka 3 000, medan Skara och Falköping har 2 500 och samtliga dessa tre har mellan 60-70 olika producenter.

– Våra största uppgift är att fungera som support, både för konsumenter och producenter. Vi guidar medlemmarna i hur Reko går till. Det är viktigt med tydliga annonser, där stor vikt läggs på produktionsberättelsen. Därför gör vi mallar för hur Reko-annonseringen kan se ut och styr upp riktlinjer för de olika rekoringarna. Vi samordnar även andra aktiviteter vid sidan av utlämningarna och samarbetar med andra rekoringar och administratörer runtom i Sverige, säger Annika.

Vid sidan av rekoringarnas Facebookgrupper skriver Annika och Victoria om de olika producenterna på Facebooksidan Livet med Reko.

Läs också: Även Stefan i Töllsjö kan vinna Hela Sveriges Land-stipendium

Utbildar konsumenter om närproducerat

 Lönsamt. När producenterna får kortare och snabbare kontakt med slutkonsumenten blir det mer tid till att producera mat.
Lönsamt. När producenterna får kortare och snabbare kontakt med slutkonsumenten blir det mer tid till att producera mat. FOTO: Mikael Ljungström

– Det finns flera olika faktorer som bidragit till att rekoringarna fungerar så pass bra. Bland annat att vi jobbar för varierade utbud genom att ha satt ihop en stor blandning av producenter. Även att vi utbildar och uppmuntrar konsumenter att handla närproducerat – dels för miljöns skull och dels för att närproducenterna ska kunna ha i gång sin produktion året om. Vi har varit med på många utlämningar, där vi sett till att det blivit trevligt med en god stämning och svarat på frågor från både producenter och konsumenter. För allt vi gör har vi fått mycket uppskattning, berättar Victoria.

Bättre lönsamhet för producenterna

Annika är uppvuxen på en gård där hennes föräldrar är kravbönder. Hon hjälper fortfarande till där ibland och har alltid handlat mycket mat i gårdsbutiker där man känner till ursprunget.

– Det ger en mycket bättre lönsamhet för producenterna om man handlar direkt av dem, utan mellanhänder, framhåller Annika.

Victorias pappa har drivit restauranger. Hon har fått med sig vikten av att laga mat från grunden och att använda råvaror av hög kvalitet.

– Pappa har också fört över ett hållbarhets- och miljötänk där han inte kastar rester, utan använder de igen – ofta till något annat, berättar Victoria.

Läs också: Gill på Kärramosse gård startade Grön rehab

Vill bidra till en högre status för bondeyrket

Att vara en av de fem finalisterna till Hela Sveriges Land-stipendium är väldigt ärofyllt och de vill gärna vara med och bidra till en högre status för bondeyrket i Sverige.

– Det skulle betyda mycket för oss om vi vinner och kommer givetvis investera pengarna i näringstät relationsmat. Det känns väldigt viktigt med bra råvaror i grunden i stället för att köpa hårdprocessad industrimat. Dessutom behövs betydligt fler och en större mångfald av bönder i landet, bland annat för att öka Sveriges självförsörjningsgrad av livsmedel, säger duon.

Läs också: Jens på Vismarlövsgården vill öka kunskapen om vår matproduktion

Förenas genom relationsmat

Namn: Annika Gustafsson

Född: 29 april 1979 i Skövde.

Familj: Sambo, fyra barn och två bonusbarn.

Bor: I ett hus i Böja, mellan Skövde och Mariestad.

Yrke: Egenföretagare, hjälper även till en del på sina föräldrars Kravgård i Skara.

Intressen: Relationsmat, natur.

——

Namn: Victoria Svensson

Född: 20 maj 1977 i Skövde.

Familj: Sambo, två barn.

Bor: I ett radhus i Skövde.

Yrke: Urmakare.

Intressen: Relationsmat, grönsaksodling, biodling, film och tv-serier.

——

Reko-ring Skövde är störst i Sverige

Antal medlemmar: Ca 9 300.

Antal anslutna lokalproducenter: 120.

Produkter som säljs: Ägg, mejerivaror, kött, charkprodukter, grönsaker, kryddväxter, bröd, bakverk och honung.

Utlämningarna äger rum: Varannan onsdagskväll på den stora parkeringsplatsen utanför ishallen Billingehov. På sommaren varje vecka. Producenterna levererar från sina bakluckor.

Antal kunder på utlämningarna i snitt: Mellan 200-300 stycken per gång.

Läs mer på: Facebooksidan Livet med REKO

Det här är Rejäl konsumtion, Reko

Reko är en modell för handel mellan en grupp producenter och en grupp konsumenter, där de sistnämnda beställer närmat direkt utan mellanhänder.

Rekoringarna verkar via Facebook som slutna grupper, inom vilka man kommer överens om beställningar och leveranser. De förbeställda produkterna distribueras till en angiven mötesplats exempelvis en gång i veckan.

I dag finns det 60 olika rekoringar i Sverige och över 100 000 medlemmar.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen