Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 november 2018

Viktigt att skydda kontokortet från att kapas

En stor ökning av id-kapningar gör att det är viktigare än någonsin att skydda sina kontokort.

Genom att vara försiktig och förutseende kan du undvika att drabbas av bedragarna.

 Att handla på nätet är smidigt men innebär även en ökad risk att få sin identitet kapad.
Att handla på nätet är smidigt men innebär även en ökad risk att få sin identitet kapad. FOTO: istock

Kontokortbedrägerierna ökar hela tiden – ofta behöver inte tjuven ens ditt kort för att handla med det, det räcker med dina personuppgifter och kontokortets nummer. Men genom att vidta mått och steg för att stoppa bedragarna så har du större chans att klara dig.

Varning för skumma mejl

Se till exempel alltid upp för mejl och sms med erbjudanden från stora företag, till exempel att du vunnit presentkort eller biljetter, eller att någon vara är extremt mycket billigare än vanligt. Om det står att du ska fylla i personuppgifter och siffrorna på ditt bankkort, antingen i meddelandet, alternativt att du ska klicka på en länk till en annan webbsida, är det läge att dra åt sig öronen.

Kolla avsändaren

Kolla först upp avsändaren. Är det rätt företag ska det stå samma domän som på företagets hemsida, till exempel xx@coop.se, eller xx@ica.se. Eller så kan man gå in på företagets hemsida och se om de har liknande erbjudanden där, eller istället varnar för falska mejl eller sms. Det går förstås att ringa direkt till företaget för att vara helt säker på saken.

Samma sak gäller även ”fantastiska” erbjudanden på Facebook, eller om någon ringer till dig och berättar den ”glada” nyheten och vill ha dina uppgifter.

Läs också: Bjud inte in tjuven via Facebook

Lås brevlådan

Att stjäla post från brevlådor för att få tag i personuppgifter och kortnummer är vanligt runt jul, påsk och midsommar, eller under sommaren när många är bortresta och inte tömmer sin brevlåda. Därför är det bra att ha lås på brevlådan eller be grannen att tömma dagligen.

Tjuven kan även använda dina personuppgifter och göra en adressändring så att de istället får din post. Har du inte fått post på några dagar är det läge att kolla upp att du är folkbokförd på rätt adress så att ingen annan har beställt eftersändning i ditt namn.

Spärra bedragaren

Det bästa är att förekomma bedragaren genom att spärra att någon annan än du själv gör adressändringar. Det är enkelt, gratis och går på bara några minuter, så vänta inte tills det är försent.

Gå in på Skatteverkets hemsida och använd dig av e-tjänsten Spärra obehörig adressändring. Då godkänns bara adressändringar som görs med e-legitimation. Försöker någon annan göra ändringar kontaktas du av myndigheten.

Genom Adressändrings e-tjänst Adresslåset kan du skydda dig mot att någon obehörig adressändrar, lagrar eller eftersänder din post. Har du låst din adress kan beställningar enbart bekräftas med ditt eget BankID.

Läs också: Adressändringssajter kan vara falska

Handla bara hos certifierade företag

Om man gör dessa försiktighetsåtgärder så kommer man långt. Däremot är det svårare att skydda sig mot bedrägerier där stulna kortuppgifter används för köp online. Uppgifterna kommer ofta från dataintrång på någon sajt där du handlat tidigare, och vars säkerhetssystem är dåligt.

För att skydda sig så gott det går ska man därför enbart köpa varor av företag som är anslutna till ”3 D Secure” eller har certifiering för säker e-handel (bland annat med symbolen ”Trygg E-handel”).

Stäng kortet för internetköp

Likaså ska man låsa sina kort för internetköp – framför allt från utlandet – när man inte använder dem. Alla de stora bankerna erbjuder möjligheter att låsa och låsa upp sina kort. Vissa har appar som du kan använda för att öppna och stänga ditt kort omedelbart före och efter ett köp.

Ett annat tips är att inte ha alltför hög (eller ingen) kreditnivå på kortet, alternativt inte ha mer pengar än det du tänkt handla för de närmaste dagarna.

Allra säkrast är givetvis att inte alls handla på webben, och istället säga ”Bye bye nätshopping!”.

Läs också: Bedrägerier att se upp med

Så skyddar du dig mot bedrägeri:

1. Lås dina betal-/kreditkort för köp på internet och i utlandet när du inte använder dem.

2. Skaffa ett shoppingkort, med begränsad summa pengar på och gärna utan kredit.

3. Håll koll på posten – lås brevlådan eller skaffa en säkerhetsbrevlåda.

4. Var vaksam på kreditupplysningar du inte känner igen. Ifall du får besked om att någon har tagit en kreditupplysning på dig som du själv inte begärt kan du kontakta upplysningsföretaget och få personnumret spärrat.

5. Lämna aldrig ut kort och kontouppgifter i mejl eller när du inte är säker på vem mottagaren av informationen är.

6. Kolla att du är folkbokförd på rätt adress och se till att ingen annan har beställt eftersändning av post i ditt namn.

7. Om du upptäcker kapning – spärra kontokortet direkt och polisanmäl händelsen.

Källa: SSF Stöldskyddsföreningen och Polisen

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen