Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 augusti 2018

Viktor: ”Jag har aldrig upplevt någon homofobi på landet”

Rydaholm

Viktor Lindsta, 30, är homosexuell och har flyttat från storstan och tagit över sin mammas gård på småländska höglandet. Han råder unga homosexuella att stanna kvar på landet.

 ”Om du är uppvuxen på landet så kommer du alltid att sakna doften av nybakta kakor från grannfrun – landsbygden går aldrig ur en”, säger Viktor Lindsta, som föredrar att leva som homosexuell i en by i Småland.
”Om du är uppvuxen på landet så kommer du alltid att sakna doften av nybakta kakor från grannfrun – landsbygden går aldrig ur en”, säger Viktor Lindsta, som föredrar att leva som homosexuell i en by i Småland. FOTO: Istock/privat

Viktor Lindsta har bott i större städer som Örebro och Stockholm, men bor numera med sin man på släktgården i Rydaholm, mellan Värnamo och Växjö.

– Det är mycket lättare att bo här än i en trång etta i andra hand i storstan. När jag var ung hade jag köpt myten om att det var lättare att komma ut och vara öppen i stan, för att ingen accepterar en som man är på landet, säger han.

Nu uppmanar Viktor andra hbtq-personer att tänka sig för innan de bestämmer sig för att lämna landsbygden.

Läs också: Myt #2: Landsbygden är homofientlig

”Det är inte farligt på landet”

– Vänta med att flytta in till Malmö, Stockholm eller Göteborg. Det är inte längre så farligt på landet – det är en annan tid. Vi får inte längre höra: ”J-a bög”, från en Volvo-raggare.

För tio år sedan upplevde han att det var lättare att bo i en stad, tack vare att han blev en i mängden. Samtidigt kände han sig väldigt ensam.

– De enda relationer jag hade handlade om jobbet och köttsliga ting. Här har jag ett helt annat kontaktnät och känner ett genuint intresse för mig som person från de jag möter.

”Här bryr sig människor”

Viktor gillar att samtalen på landsbygden handlar om de vardagliga frågorna, om hur det gick på älgjakten, hur det går med veden eller var man kan hitta någon som kan gräva bort stenar.

– Här bryr sig människor om hur du är som person och vad du kan göra rent konkret. Att du är homosexuell kommer ut så småningom. Det kommer av sig själv. Jag har faktiskt aldrig upplevt någon homofobi på landet.

Presentationen avgör

Den enda homofobi han stött på är i städerna.

– Men det beror också på vem du är och hur du presenterar dig. Jag gillar inte att prata om mitt privatliv och bryr mig inte så mycket om att jag är homosexuell. Om du låter det komma fram allt eftersom så är det ingen större fara.

Enligt Viktor Lindsta har det blivit en våg av hbtq-personer som flyttar tillbaka till sina rötter, eftersom det är lättare att leva öppet och till exempel hålla sin partner i handen på landsbygden.

Läs också: Förklaringen till Ulla Billquists mystiska självmord

Hyllning till kvinnorna

Bakom den attitydförändring som skett på landet står kvinnorna.

– Jag vill hylla alla fruar, flickvänner och sambor. Det är de som säger: ”Men sluta nu, Kalle. Bögarna är trevliga – nu bjuder vi in dem på kaffe”.

Viktor Lindsta kommer inte att göra som många andra hbtq-personer och åka till Stockholm och delta i den pågående Europrideveckan.

– Jag har varit på Europride. Det har spelat ut sin roll för mig att gå runt och festa. Jag har en gård att sköta. Jag är glad för min täppa, där har jag Pride varenda dag.

Viktor Lindsta

Ålder: 30 år.

Bor: På en liten gård i Rydaholm, mellan Värnamo och Växjö.

Gör: Arbetar som säljare på Blomsterlandet och är småbrukare.

Framtidsplaner: Att bli Sveriges första professionella persikoodlare.

Läs också: Lars Lerin: ”Genom kärleken till naturen återvann jag livet”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen