Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 juni 2019

Vildsvinskebab och närproducerat på Vätternrundan

När klassiska cykelloppet Vätternrundan utmanar cyklisterna är det svensk mat som ger näring till cyklisterna. Vildsvinskebab med lokalt kött ser till att de orkar med det långa loppet.

 Vid LRF:s monter på Vätternrundan i Motala serverar Clas Rydberg och hovjägare Peter Vilidu lammburgare och vildsvinskebab.
Bild 1/2 Vid LRF:s monter på Vätternrundan i Motala serverar Clas Rydberg och hovjägare Peter Vilidu lammburgare och vildsvinskebab. FOTO: Skärmavbild från LRF Östergötlands Facebook
 Peter Borring.
Bild 2/2 Peter Borring. FOTO: Ann Lindén

Vätternrundan är ett cykellopp som många hoppas på att orka med och loppet ger inte bara möjlighet att utmana sig själv utan också möjlighet att smaka lokal mat av många olika slag.

– Vi står och delar ut smakprov på lokala råvaror i vår monter och intill finns en food court med mat baserad enbart på svenska råvaror och där säljs bland annat vildsvinskebab, säger Peter Borring, ordförande för LRF Östergötland, till Land Lantbruk.

Prata lokala råvaror

Målsättningen med att vara på plats är att få chansen att prata om lokala och svenska råvaror och samtidigt visa att maten inte behöver vara vego för att vara hållbar.

– Det är ett jättefokus på hälsa och välmående i samhället och idrottsrörelsen är en bra brygga för att sprida information om kloka matval och om att köpa svenska råvaror. Budskapet blir lätt både förenklat och, i vårt tycke, felaktigt: Att vego är det självklart mest hållbara alternativet, säger Peter Borring.

”Ta helhetsgrepp om klassikern”

Enligt Peter Borring har man hittat ett bra anslag tillsammans med Vätternrundan som vill profilera sig på lokal mat.

– Jag är övertygad om att LRF behöver jobba mer på det här sättet, och kanske ska man ta ett helhetsgrepp om den svenska klassikern. De regionförbund som har evenemang i sitt landskap har en enormt bra arena att synas på – det är stora folkfester som är återkommande, säger han.

Fler evenemang

LRF Östergötland har ytterligare ett stort evenemang att sprida sitt budskap om kloka matval på – orienteringstävlingen O-ringen går i Kolmården i Östergötland i år.

Det verkar i alla fall finnas vildsvin till kebaben så det räcker i trakten?

– Ja du, det finns det definitivt. Att servera den maten nu känns mer aktuellt än någonsin, säger Peter Borring.

Läs också: Vätternrundan vill profilera sig med lokal mat

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen