Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 november 2018

Vilhelmina hittar lösningarna när befolkningen minskar

Sedan 1970 har Vilhelminas befolkning minskat med 20 procent. Nu hittar kommunen lösningar tillsammans med andra småkommuner för sin väg framåt.

 Vilhelmina är en av kommunerna i landet som har vikande befolkningsunderlag. Sedan 1970 har invånarna minskat med 20 procent.
Vilhelmina är en av kommunerna i landet som har vikande befolkningsunderlag. Sedan 1970 har invånarna minskat med 20 procent. FOTO: Vilhelmina kommun

När befolkningsunderlaget viker gäller det att hitta lösningar tillsammans med andra. I Västerbotten och Norrbotten har Arjeplog, Arvidsjaur, Sorsele, Malå, Norsjö, Storuman, Lycksele, Åsele, Dorotea och Vilhelmina bildat nätverket Region 10 som ska stärka och utveckla kommunerna.

Enligt Karl-Johan Ottosson, kommunchef i Vilhelmina, har lokal anpassningspolitik blivit lite mindre tabubelagt på senare år.

– I vår kommun motsvarar ett tapp på 100 personer en intäktsminskning på sju miljoner kronor. Det är klart att vi behöver rätta mun efter matsäck. Många kommuner måste jobba med anpassningar, säger Karl-Johan Ottosson.

Läs också: Forskaren: Se inte avfolkningen som ett problem – här är lösningarna (LRF Premium)

Hitta lösningar

Men anpassningar handlar om mer än att spara och skära ner. Det måste även till kreativa lösningar.

Vilhelmina satsar nu på att förlänga landningsbanan på South Lapland Airport. Detta för att flygplatsen ska kunna ta emot större flygplan, vilket även gynnar grannkommuner.

 Kommunchef Karl-Johan Ottosson menar att det är viktigt att sätta ord på vad det är att vara en krympande kommun.
Kommunchef Karl-Johan Ottosson menar att det är viktigt att sätta ord på vad det är att vara en krympande kommun. FOTO: Vilhelmina kommun

– Flygtrafiken är jätteviktig för turistnäringen och våra lokala företagare, säger Karl-Johan Ottosson.

Viktiga ungdomar

En annan nyckelfaktor är att få ungdomarna att stanna. Utan dem tappar kommunen tillväxtkraft.

– De måste kunna utbilda sig och få ett bra jobb här. Vi har lärcentrum i Vilhelmina och jobbar även mycket med distansutbildning. Vi ser att de som studerar här också ofta stannar i kommunen.

Lärcentrum samarbetar redan nu med andra utbildningscentra i grannkommunerna. Tack vare digitaliseringen kan samverkan utvecklas än mer.

– Till exempel bör vi kunna dela mer på lärare.

Fördelar att vara liten

Att vara en liten kommun har organisatoriska fördelar. När politiker och tjänstemän kommer närmare varandra får de lättare att dela problembilder och hitta bra lösningar, menar Ottosson.

Även Vilhelmina är med i nätverket för krympande kommuner. Ännu har det inte lett till så mycket konkret, men det är ett viktigt stöd.

– Framförallt har vi kunnat prata ihop oss om skillnaderna mellan stora och små kommuner. Vad behövs i de små för att vi ska kunna ha samma utbud? Sveriges Kommuner och landsting, SKL, har varit med hela resan och jobbar med frågan mot riksdag och regering, säger Karl-Johan Ottosson.

Läs också: Därför lyckas Norge bättre än Sverige – krossar svensk politik

7 tips till kommuner som krymper

• Samverka med grannkommunerna där det är möjligt. Gemensamma lösningar för sophämtning eller lönehantering kan fungera.

• Våga prata om problemen. Det är viktigt att sätta ord på vad det innebär att ha en befolkningsminskning.

• Kommunicera med medborgarna. Använd alla kanaler, som möten och sociala medier för att skapa dialog och förståelse. Ofta har medborgarna bra idéer, ta till vara dem.

• Samverka med civilsamhället. Kanske kan driften av idrottsanläggningar delas med föreningar.

• Se över möjligheten att exempelvis ha en gemensam miljöinspektör eller jurist med grannkommunerna.

• Hjälp ungdomar att stanna och trivas i kommunen genom att erbjuda utbildning och bra jobbmöjligheter.

• Digitalisering gör det lättare att jobba med distansutbildning och att dela lärare med andra kommuner.

Källa: Josefina Syssner, forskare och författare till boken Mindre många.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen