Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 september 2015

Vilka hjältar! Malin och Anders räddade Vika-bageriet

Bygden var i chock när Vikabrödsfabriken lades ned. Då ryckte Malin Floridan och Anders Åkerberg in. De öppnade bageriet igen plus ett lokalt matkulturcenter med hjälp av crowdfunding. Och skapade 21 nya jobb!

En liten dörr med kurbitsblommor leder in i en industrilokal i Stora Skedvi i Dalarna. När vi kliver in är överraskningen total. Där döljer sig en saluhall som dignar av lokala läckerheter – kött från traktens gårdar och ostar från MurboAnna och mycket annat.

Doften av nygräddat bröd letar sug ut från saluhallens bortre del. Där ser man rätt in i ett vedugnsbageri. Två bagare gräddar knäckebröd medan elden flammar.

FE7B3626

De håller härden vid liv med stora vedklabbar samtidigt som de har femton stora brödkakor dansande runt i ugnen. Det är verkligen ett skådespel, som man man följa sittande vid en hög bardisk, kanske ta en fika eller en lunchtallrik.

Läs också: Sätt fart på ditt företag – här är tipsen för landsbygden

Bakom detta står de två unga matentreprenörerna Malin Floridan och Anders Åkerberg, som för några år sedan drog i gång ”Dalarnas egen matkasse”. En superlokal matkasse med produkter från utvalda gårdar i Dalarna som de levererade hem till familjer i hela länet

– Vi ville köpa hela djur från gårdar till kassarna, men det blev lite svårt. Ena veckan skulle det vara färs och nästa kotletter. Vad skulle vi göra med resten av köttet, säger Anders

Lösningen blev ett samarbete med dåvarande Vikabröd, som var i färd med att starta en liten butik för knäckebrödsförsäljning.

– Det tyckte vi var intressant och erbjöd oss att driva den. Idén var att både sälja deras bröd och köttdetaljer som entrecôte och filé i butiken, medan färsen och kotletterna hamnade i matkassarna.

Läs också: Så blev deras gamla ruckel en riktig guldgruva

Men så kom chockbeskedet för Skedvibygden sommaren 2013: Leksandsbröd som ägde Vika bröd beslutade sig för att lägga ned bageriet i Stora Skedvi. 31 anställda förlorade jobbet.

– Vi förstod snart att knäckebrödet var mycket mer än ett bröd. De flesta i bygden hade någon relation till detta vedugnsbakade bröd. Äldre män kom förbi och grät, berättar Malin.

– Vi försökte då att få fortsätta tillverkningen, men Leksandsbröd vägrade. Det slutade med att de rev ut alla tolv ugnarna och skrotade kavlingsmaskinen. Det vi fick köpa var den tomma fastigheten, fortsätter hon.

Snabbt växte det upp en grupp på Facebook som ville rädda det handgräddade knäckebrödet. Malin och Anders hakade på och startade en ”crowdfunding”, gräsrotsfinansierng för att kunna mura upp nya ugnar.

Över 700 personer, mest dalfolk, skänkte pengar till projektet, och 250 000 kronor som behövdes för en ugn växte snart till 633 000. Till det kom ytterligare stöd från länsstyrelsen i Dalarna vilket resulterade i att de hade råd att bygga fyra ugnar.

Läs också: Den nya delningsekonomin: Farmare öppnar världens första gratispub

”Skäve” är vad alla i Dalarna kallar Stora Skedvi. Därför passar namnet Skevebröd alldeles utmärkt på det nya vedugnsgräddade brödet härifrån. Vika bröd får det inte heta, det varumärket ägs av Leksandsbröd.

I dag har Malin och Anders 20 personer på lönelistan och målet är att alla 31 jobb som försvann ska vara tillbaka inom tre år – kanske blir det ännu fler.

Det unga paret ses närmast som hjältar i bygden. De kompletterar varandra på ett utmärkt sätt. Malin är bäst på bokstäver och har hand om personalen. Anders är bäst på siffror och sköter ekonomin. Numera är de också ett par i privatlivet.

FE7B3793

Läs också: ”Våra nordsvenskar har huvudrollen här på gården”

På sommaren hittar över 600 besökare varje dag till Visthusboden. Fyra städer, Hedemora, Säter, Borlänge och Falun finns inom 2–3 mils avstånd. Dessutom kommer turister förbi på väg till Siljansbygden eller fjällen.

– Vi var inte beredda på att det skulle bli så populärt, säger Malin och Anders som tycker det är fantastiskt att deras ide med matkasse ynglat av sig och blivit både saluhall och bageri.

De har ett fint samarbete med traktens bönder. De flesta är med i Skedvibygdens ekonomiska förening, som stöttar varandra och även arrangerar gemensamma matsafaris sommartid.

Som de entreprenörer de är ut i fingerspetsarna, skissar Malin och Anders på nya planer om ett nytt matkulturcenter som de döpt till Kulinariet. Kanske charktillverkning, kanske restaurang, kanske glass?

De är redan på god väg med Visthusboden, där många lokala matproducenter får chansen att visa upp sig, turister kommer i horder och 20 jobb redan har skapats. Inte dåligt i en by med 2 500 invånare.

– Det har varit rolig, men också en jobbig resa hit med många turer. Och vi som aldrig tänkt att vi skulle driva ett knäckebrödsbageri, säger Malin och Anders, eldsjälarna bakom hela den fantastiska satsningen.

Driftiga matentreprenörer

Namn: Malin Floridan och Anders Åkerberg
Ålder: 39 och 38 år.
Gör: Matentreprenörer som startat Dalakassen och saluhallen Visthusboden i Stora Skedvi samt fått ny fart i vedugnsbageriet.
Bor: I Stora Skedvi, i Säters kommun i Dalarna.
Hinner också: Malin: Renovera köket hemma. Anders: Jaga (men hinner alldeles för lite).

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen