Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 22 mars 2017

Vilken babyboom i Horsaryd! Och det började med tre ungkarlar

Först var det tre ungkarlar, Andreas, Nicklas och Markus. Som aldrig umgicks. Sedan mötte alla tre kärleken - och i dag sjuder Horsaryd av liv.

Skratt, barnskrik och glada tillrop hörs i det annars så stillsamma Horsaryd, nära Jämjö och Karlskrona.
På byvägen kommer ett livligt gäng gående mot fotografen för att få en härlig gruppbild. Den visar vilken enorm förändring som har skett i den blekingska byn på bara några år.

De äldre byborna gläds åt alla barn

Plötsligt finns fyra nya barnfamiljer i en by med nära 60 invånare – ett rejält uppsving för befolkningsstatistiken.
– Ja, många av de äldre byborna stannar oss för att tala om hur glada de är över att det blivit nytt liv här, säger Nicklas Andersson.

Han är en av de tre ungkarlarna som bodde ganska nära varandra, men som inte umgicks.
– Nej, det blev liksom inte så. Klart vi morsade på varandra och så där, men alla hade olika vänkretsar utanför byn, förklarar Nicklas.

Renoverade huset som ungkarl

Nicklas Andersson, 40 år, rörmokare och Anna Nilsson, 37 år, civilingenjör och sonen Alfred, 2 år.
Nicklas Andersson, 40 år, rörmokare och Anna Nilsson, 37 år, civilingenjör och sonen Alfred, 2 år.

Han själv är uppvuxen i byn och köpte sitt hundra år gamla skogstorp, mitt i Horsaryd för 13 år sedan. Här har han renoverat, byggt till och inrett varsamt till modern standard men med den gamla stilen bevarad.

Till exempel den murade vedspisen med öppen häll som Nicklas byggt efter gammal förlaga. Köksluckorna är i ljusgrå pärlspont, väggarna i fräscht vitt och golven i rejält trä.
– Jag hade aldrig kunnat tro att det bodde en ungkarl här. Min fördom var att de inte bryr sig så mycket om inredning säger hans sambo Anna och skrattar.

Träffades på buggkurs

I famnen har hon lille Alfred, 2 år, som är lite hängig och snorig i dag. Utanför köksfönstren är det fri sikt över skog och hagmark och det strövar dagligen älgar, rådjur eller vildsvin över tomten.

– Jag trodde aldrig att jag skulle en träffa en tjej som vill bo så här långt ute i skogen, säger Nicklas.
Men det gjorde han – på en buggkurs för fem år sedan. Anna var danslärare där och de blev båda snabbt intresserade av varandra.

Längtade efter livet på landet

– Jag är uppvuxen i en mindre ort, Nättraby, men har provat på livet i städer som Malmö och Lund. Även om det var kul, så längtade jag hela tiden efter att bo på landsbygden, säger Anna.
I dag har familjen katter, höns, stor trädgård och sonen Alfred kan springa fritt i den bilfria miljön.

Dans föder kärlek

Babyboom i Horsaryd
Markus Wallinder, 35 år, snickare och Linda Magnusson, 37 år, omsorgsassistent, med sina två döttrar Alice, 2 år, och Wilma, 5 månader.

Ett av de andra paren, Markus Wallinder och Linda Magnusson, träffades också via dansen. Inte på buggkursen men i Kristianopel en midsommarafton för fyra år sedan. Nu bor de i mitten av byn i sitt nybyggda hus, intill Markus blomstrande byggföretag. De har fullt upp med sin små döttrar, Alice, 2 år, och Wilma, 5 månader.

Linda och Christina var skolkamrater

– När jag hade flyttat hit fick jag veta att en gammal skolkamrat till mig också hade träffat en man här, berättar Linda.
Det var Christina Almqvist som hade träffat den tredje av ungkarlarna, Andreas Jelgard. De bor ett stenkast bort – snett över skogen – med sina två söner Elis, 4 år, och Nils, 1,5 år.

– Ja, en gemensam kompis uppmanade mig att ta kontakt med Christina och på den vägen är det, berättar Andreas, som flyttade hit från Lidingö när han fick jobb som sjöofficer och stortrivs med landsbygdslivet i Horsaryd.

Källarvinden blev festlokal

Babyboom i Horsaryd
Andreas Jelgard, 42 år sjöofficer och Christina Almqvist, 36 år, utvecklingstrateg, med sönerna Elis, 4 år, och Nils, 1,5 år.

Han och Christina har renoverat och byggt ut det gamla huset till dubbla storleken. Gårdens gamla brygghus har lämnats orört används nu som grillhus. Den gamla källarvinden används av familjen som festlokal.

– Ja, här brukar vi samlas och fira midsommar och ha kräftskiva. Det är jättekul, berättar Christina.

Husets omgivande åkrar och ängar används som betesmarker av granngårdens kor och kalvar, vilket uppskattas stort av sönerna Elis och Nils under sommaren och hösten.

Ytterligare en barnfamilj

 

Babyboom i Horsaryd
Maria Åkesson, 40 år, och Magnus Malmström, 49 år, som båda båda i det egna landskapsvårdsföretaget, här med dottern Märta, 1,5 år.

Förutom de tre ”ungkarlarnas” familjer har ytterligare en familj bildats utifrån ”ungmön” Maria Åkesson, som var klasskompis med Nicklas.  Hon träffade Magnus Malmström på dansbandsvecka på Öland. De bodde först inne i Karlskrona där de trivdes ganska bra med stadslivet i lägenhet.

Men så skulle Marias släktgård generationsskiftas – en herrgårdsliknande gård med stort gult boningshus, lagård och stallar. De beslöt sig för att flytta dit efter viss tvekan.
– Ja, ni ser ju själva, det är en hel del jobb som behövs göras på husen, säger Maria och pekar mot det slitna 1700-talshuset.

Båda jobbar i företaget

Men de trivs jättebra och jobbar nu båda två i Marias företag för landskapsvård. Och behöver inte vara oroliga för att dottern Märta ska bli utan kompisar för att de flyttat ut på landsbygden.
– Nej, nu är det många barn här som är i hennes ålder, säger Maria.

Hela fyra barn föddes 2015 i byn och det var under väntan på dem som vänskapen började spira. Anna och Nicklas berättar:
– När vi fick veta att det var andra par i byn som också väntade barn, tyckte vi att det vore kul att träffas. Vi lade lappar med våra kontaktuppgifter i deras brevlådor, berättar Nicklas.

Bjöd in de andra på en fika

 

Babyboom i Horsaryd
Babyboom i Horsaryd! Från vänster: Maria Åkesson och Magnus Malmström med dottern Märta, Christina Almqvist och Andreas Jelgard med sönerna Nils och Elis, Anna Nilsson och Nicklas Andersson med sonen Alfred och Markus Wallinder och Linda Magnusson med döttrarna Alice och Wilma.

De fick snabbt svar från de tre andra, att de gärna kom på en fika.
– Vi fann varandra direkt, alla var så trevliga. Så sen när vi var föräldralediga gick vi ofta ut på promenader tillsammans, det var alltid någon som var ledig, berättar Anna.

Familjerna ordnar också fester och andra aktiviteter ihop, och nu har killarna – som förr aldrig umgicks, blivit särskilt sammansvetsade.
– Ja, vi har gått på hockey och bowlat, det betyder jättemycket för oss, säger Nicklas.

Önskelistan blev verklighet

Han tycker att det hela är som en dröm som slagit in. Nästan alla punkter på den önskelista han skrev till själv för fem år sedan har gått i uppfyllelse.

– Jag har träffat en tjej som vill bo här med mig, fått barn och har ett kul och socialt liv här i byn, säger han.
Ja, nog har fyra barnfamiljer bidragit till en mer levande by. En by där 3 ungkarlar valde att slå sig ner, satsa på sina hus och förverkliga sin dröm om en familj och ett liv på landet.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen