Vi på ATL ser gärna att du uppdaterar din webbläsare till en nyare version för att ATL.nu ska fungera på bästa sätt. Klickar du här kommer du till en hemsida som listar nyare webbläsare.
Oj vilken rusning! Efter tv-succén strömmar besökarna till Mandelmanns hemby Rörum på Österlen. Läs vad byborna tycker om det!
Redan på stora vägen syns Mandelmann-effekten i form av ”officiella” vita vägskyltar med deras namn som sitter under den blå huvudskylten till Rörum, i Simrishamns kommun.
Trafikstockning och brist på P-platser i Rörum efter Mandelmanns succé i tv.
Bil efter bil blinkar höger och kör in mot den smala gatan som går genom byn. De flesta saktar in vid korsningen där nästa vägskylt med Mandelmanns står och försöker köra in på den ännu smalare grusvägen dit.
”Snälla parkera inte i korsningen” står det på en handmålat träskylt invid en provisorisk avspärrning av rep spända mellan två träbockar.
– Förra helgen var det lite kaos med bilar och husbilar som parkerade här i korsningen, förklarar Jessica Wihlborg.
Alla letar efter Mandelmanns
Egen vägskylt till Mandelmanns sitter under ortskylten. FOTO: Stefan Lindblom/HBG-BILD
Hon driver antikboden Rörums Retro, tillsammans med sin man Mikael Nyqvist, där de säljer färgglad textil, keramik, porslin och allehanda prylar från 1950-, -60 och -70-talen.
Trafikstockning och brist på P-platser i Rörum efter Mandelmanns succé i tv.
Svår brist på parkeringsplatser gör att byborna fått sätta upp egna små avspärrningar, FOTO: Stefan Lindblom/HBG-BILD
Butiken ligger precis mittemot korsningen och får ofta frågor om hur man hittar till Mandelmanns.
– Men vi tycker ändå att det varit ett ganska lugnt flöde i år och positivt med besökarna. Vi har vår egen kundkrets men får även besök av många av Mandelmanns besökare, samma gäller creperiet lite längre ned i byn, säger Mikael.
Förköp gäller från och med i år
Mikael Nyqvist och Jessica Wihlborg driver Rörums Retro alldeles vid vägkorsningen. FOTO: Stefan Lindblom/HBG-BILD
Efter TV-succén i vår har de extremt populära odlarna och självhushållarna inför förköp av biljetter via internet och minskat antalet öppna dagar för att minska risken för ”anstormning” och klara av att ta hand om sina odlingar och djur. Och kunna ge besökarna en trevlig upplevelse utan trängsel och köer.
– Det är jättekul att så många är intresserade av vad vi gör och vill komma hit. Men vår trädgård är ganska liten och vi säljer bara det som vi har odlat och producerat själva och då räcker det inte om det skulle komma väldigt många, sade Gustav Mandelmann till Land i en tidigare intervju.
Fansen älskar paret
De hängivnga Mandelmannfansen Susanne och Nils-Arne Olofsson från Rörö på Öckerö missade att det var förköp via nätet i år. FOTO: Stefan Lindblom/HBG-BILD
Men alla fans har inte upptäckt detta och flera kommer dit utan biljett. Land träffade på Susanne och Nils-Arne Olofsson från Rörö på Öckerö.
– Jaså, ska man ha biljett, det visste vi inte. Jag älskar programmet om Mandelmanns. Åh, att det finns sådana människor, så fantastiska. Jag vill så gärna se deras gudomliga gård med djur och odlingar och allt, säger Susanne lyriskt.
Men de fick vända i dag och försöka återkomma med biljett en annan dag.
Svårt med parkering
Anette Odelberg är Mandelmans närmaste granne med sin butik Oriental & Vintage. FOTO: Stefan Lindblom/HBG-BILD
I backen ovanför Mandelmanns ligger Oriental & Vintage i ett luftigt renoverat stall. Där säljer Anette Odelberg exklusiva festkläder i egen design, i siden, sammet plus antika kimonos.
Även hon har känt av den ökade trafiken i byn och parkeringsproblemen.
– Vi företagare i byn har ett gott samarbete och har länge försökt få hjälp av kommunen att ordna en gemensam parkering någonstans i byn. Det är så trångt här och svårt för de enskilda företagarna att ordna egna P-platser, säger hon.
De försöker också få hjälp av vägverket med bättre skyltning. Som det är i dag plockas deras skyltar vid vägen ständigt ned.
– Vi har föreslagit att vi kunde få ha en gemensam stor skylt vid infarten, men fått nej hittills, säger hon.
Rörum är en charmig, gammeldags by där de låga husen ligger alldeles invid den smala bygatan. Blommande rosbuskar hänger över staketen eller klättrar upp för väggarna, intill stockrosor och tuvor av lila lavendel.
Kul att kolla in folk
Gunnel Diab skrattar ibland åt felparkerande besökare, men har satt upp en egen skylt. FOTO: Stefan Lindblom/HBG-BILD
Men någon plats för parkering längs de smala gatorna finns inte och det ökande antalet besökande bilister irrar sökande omkring. En del hamnar fel utanför bybon Gunnel Diabs hus. Som Lands utsända till exempel och när vi försökte vi trassla oss ur den trånga gränden brast hon ut i ett gapflabb och vinkade till oss.
– Ja, det är riktigt kul att kolla på allt folk för oss här på landet, skojar hon.
Men hon är lite trött på parkeringskaoset och har satt upp en skylt om privat parkering.
Beatrice Johansson i sin creperia tillsammans med stamgästen Rita Persson och hennes barnbarn Alice. FOTO: Stefan Lindblom/HBG-BILD
Franskans Creperie har en ganska stor, egen parkering. Ägaren Beatrice Johansson flyttade hit med sina tre barn och dåvarande sambo 2012. Hon lämnade Stockholm och en karriär som agent för artister som Europe bland annat, för få förverkliga sin dröm om en egen restaurang.
– Det har gått över förväntan bra. Väldigt hårt slit förstås men jättekul, nu är min dotter kock här, säger hon stolt.
Hon har sin egen kundkrets, många från trakten runt omkring, men får en hel del besökare som först besökt Mandelmanns också.
Silversmedern har en egen väg
Silversmeden och designern Ebba Hyberuc och Clemens Ek, i sin härliga verkstad på Silvergården. FOTO: Stefan Lindblom/HBG-BILD
En bit in på en egen väg ligger Silvergården, där silversmeden Ebba Hyberuc och Clemens Ek, designer av bland annat trädgårdsmöbler i trä och betong, har sin gemensamma verkstad sedan 20 år.
Även hit söker sig allt fler, men de har sin egen kundkrets och anordnar kurser i silversmide.
Bra draghjälp
Elisabeth Knöppel med sin prisvinnande äppelmust, på Rörumsro, FOTO: Stefan Lindblom/HBG-BILD
Lite utanför bykärnan ligger Rörumsro i en grönskande dal med 550 gammeldags äppelträd och en liten gårdsbutik där Elisabeth Knöppel säljer sin egen äppelmust. Den görs på de många gamla sorter som växer här och vann dubbelt guld i Must-SM.
– Ja, gamla sorter har en helt annan arom, fyllighet och syrlighet, de ger en fantastisk smak, säger hon.
Hennes finsmakarmust och gårdsbutik har en stadig kundkrets men även hon får draghjälp av Mandelmanns, vars ökande besökarskara ofta är intresserade av småskalig och ekologiskt producerad mat.
Hon är imponerad av Mandelmanns, som var bland de första i trakten med ekologiskt tänkande och som banat vägen för många andra verksamheter i byn.
– De har liksom hittat sin plats på jorden och hållit ut med sitt företag i över 20 år, låtit det växa långsamt. De har betytt väldigt mycket, säger hon.
Gjutit nytt liv i byn
Den kända konstnären Gunilla Mann älskar att teckna i Mandelmanns trädgårdar. FOTO: Stefan Lindblom/HBG-BILD
Det intygar även konstnären Gunilla Mann som kom hit redan för 40 år sedan och nu har utökat sin verksamhet till en enorm utställningslokal i en gammal snickerifabrik mitt i byn. Hennes konst är en publikmagnet i sig i byn men tack vare Mandelmanneffekten ökar besökarantalet stadigt.
– De har gjutit nytt liv i byn. Jag bruka kalla deras gård för Himmelriket, den sjuder av liv och kärlek med alla blommor, djur och så Gustav och Marie själva. Jag älskar att sitta i deras trädgård och teckna och måla, säger hon.