Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 augusti 2017

Viltolyckorna ökar rekordartat även i år

Förra året ökade viltolyckorna i Sverige rekordartat. Nu ser det ut som att antalet olyckor ökar även i år. Framför allt är det olyckor med rådjur som står för den stora andelen.

FOTO: IBL

58 000 – så många viltolyckor skedde under 2016 vilket var en ökning på 20 procent jämfört med året innan.

I år ser viltolyckorna ut att öka återigen enligt statistik från Älgskadefondsföreningen som tidningen Land Lantbruk tagit del av.

19 procents ökning hittills i år

Jämför man första halvåret i år med samma period förra året ser man att viltolycksanmälningarna har ökat med 19 procent. Vilket är ännu högre än motsvarande siffra mellan 2016 och 2015, som då var 17,7 procent.

Utifrån det är Älgskadefondsföreningens prognos att mellan 65 000 och 70 000 viltolyckor kommer att anmälas innan året är slut.

Större rådjursstammar

Orsaken till ökningen tror man framför allt är större rådjursstammar, bland annat på grund av de milda vintrarna.

– Det har varit gynnsamma vintrar med gott om mat och det har gett stora kullar. I södra Sverige har man dessutom fokuserat på att jaga vildsvin och då har rådjuren fått det bättre, säger Niclas Dahl, verksamhetsledare på Älgskadefondsföreningen till tidningen Land Lantbruk.

Men det är inte bara olyckor med rådjur som ökar. Även olyckor med vildsvin, hjort och rovdjur har ökat. Däremot minskar olyckorna med älg.

För att motverka utvecklingen vill Älgskadefondsföreningen att avskjutningen av rådjur ökar och att stödutfodring av rådjuren inte görs.

Läs också: Krockat med vilt? Detta måste du göra!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen