Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 mars 2021

Vindkraftsstrid i Krokom

Krokom

Turism, rennäring och nyinflyttning står mot markägares möjlighet till inkomster och nya arbetstillfällen. I jämtländska Krokom, har en strid om vindkraft blossat upp.

 Två samebyar i Krokoms kommun är skeptiska till vindkraft som de menar stör renarna.
Två samebyar i Krokoms kommun är skeptiska till vindkraft som de menar stör renarna. FOTO: Istock

Under flera år låg vindkraftsfrågan vilande i jämtländska Krokoms kommun. Men i höstas återupptog bolaget Affloardal Energi AB, förhandlingar med Vattenfall om en möjlig etablering av en vindkraftspark i Offerdal.

Bolaget företräder ett 90-tal markägare i trakten och stöder sig på en vindkraftsplan som kommunen upprättade för 10 år sedan. I den ingår även kommunal mark som bolaget fick arrendera

Tanken är att bygga cirka 60 vindkraftverk, troligen av den större modellen, cirka 240 meter höga som är vanliga idag. (Den tidigare planen gällde hälften så många och cirka 130 meter höga.)

Kraftig reaktion i Krokom

När detta blev känt i trakten kom en kraftig reaktion. Både ”gamla” och nya ortsbor plus två samebyar gick snabbt ut med att de vill stoppa planerna som de ser som ett stort hot mot rennäringen och bygdens tillväxt.

En namninsamling med över 1000 namn lämnas till politikerna som också fått många mail från upprörda invånare.

– Det vore en katastrof om det kom upp en vindkraftspark här. Hela området skulle det inte gå att bedriva renskötsel på, säger Thomas Fjällberg, renskötare i Njaarke sameby, till SVT

Även flera av de nyinflyttade barnfamiljerna, som kommit hit via Projekt Kaxås med nybyggda ekohus, är starkt emot .

I enkät svarade merparten av dem att de skulle vilja låta sina husköp går tillbaka om en ny vindkraftspark byggs, sju kilometer sydväst om Kaxås.

Läs också: Studie visar att renar flyr vindkraft

Storskalig vindkraft avskräcker

Bert-Ola Bångman, ortsbo och anställd i projektet säger:

– Familjerna som tecknar kontrakt med Projekt Kaxås och en mycket stor majoritet av befintliga ortsbor vill inte bo i ett område med storskalig vindkraft, därför går det inte att bedriva inflyttning med storskalig vindkraft.

En het debatt i lokalpressen visar att det även finns ett stöd i bygden för att vindkraftsparken ska byggas.

Framför allt för att den kan ge inkomster till lokala markägare och jobb till bygden med bygget, drift och underhåll. Och att en god tillgång på el kan locka till sig elintensiva företag som serverhallar och skogsbaserad förädlingsindustri.

Plus att kommunen skulle få upp till tre miljoner per år i intäkter.

– Det här är det största projektet i kommunen på många år. Det är en investering på fem miljarder som kan ge upp mot 20 arbetstillfällen om man räknar in allt från transporter, väghållning, under håll med mera, säger Pär-Ola Säterhall, styrelseledamot i Affloardal Energi AB.

Besviken på kommunen

Han är besviken på samhällsbyggnadsnämnden beslut nyligen om att säga upp bolagets avtal om att få arrendera kommunens mark till vindkraft i området. Plus att kommunen ska se över hela den rådande vindkraftsplanen.

För även om det är länsstyrelsen som handlägger och avgör ifall vindkraftsprojekt får tillstånd eller inte, så har kommunen i slutändan sitt veto.

– Visst kan vi gå vidare med vår ansökan ändå, men att kommunen drar in arrendeavtalet visar inte på en positiv inställning och gör projektet alltför riskabelt, säger han.

Stor risk att någon blir besviken

För politikerna i Krokoms kommun är detta är svår fråga med motstridiga intressen att försöka balansera. De måste ta hänsyn rennäringen som är ett riksintresse samt markägarnas rättigheter och invånarnas synpunkter

Karin Jonsson, kommunstyrelsens ordförande (C), hoppas att en revidering av översiktigplanen ska visa om det finns områden som är lämpliga för vindkraft.

– Oavsett hur det blir i vindkraftsfrågan är risken stor för att någon sida kommer bli besviken, säger hon.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen