Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 januari 2018

Vindkraften slog rekord under 2017

Under 2017 producerades 18 Terawattimmar vindkraft i Sverige, vilket är rekord.

FOTO: Istock

Totalt producerades 159 terawattimmar, Twh, el i fjol, en ökning med 7 Twh på årsbasis. Vindkraften har seglat upp som den tredje största elproduktionskällan.

– Tillsammans med kvarvarande kärnkraft, vattenkraft och övrig värmekraft – främst biobränslebaserad kraftvärme – har vi fortsatt en elproduktion som ska kunna ge mycket hög leveranssäkerhet, säger Pernilla Winn hed, vd för Energiföretagen Sverige.

Läs också: 10 landsbygdsförslag i budgeten som du måste känna till

Vattenkraften minskar

Vindkraften ökar från 15,5 Twh, till 18 Twh i fjol. Samtidigt minskar vattenkraften, från 62 Twh, från 64 året innan. Kärnkraften hade ett starkt produktionsår och ökade 3 terawattimmar till 63.

Samtidigt förblev elproduktionen i kraftvärmeanläggningar i stort sett oförändrad, med 14,7 Twh. Snabbast ökande är solkraften, som växer med 38 procent, men från en låg nivå, endast 0,2 Terawattimmar.

Läs också: Ny bilskatt ska gynna landsbygdsborExporten ökade

Nettoexporten ökade med, till 18,9 Terawattimmar, mot 11,7 under 2016. Exporten har framför allt gått till Finland, men även till Danmark, Litauen och Polen.

Elpriserna på Nord Pool Spot ökade 3 öre till 28 öre per kilowattimme.

Lägre nivåer i nordiska vattenmagasin är en förklaring, ihop med ökade bränslepriser. På grund av avsaknad av kyla, jämn tillrinning och god eltillgänglighet generellt har skillnaden varit relativt liten, med högre priser i framför allt Malmö och Stockholm.

Läs också: Läsarna önskar förbättringar – här är ministerns svar

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen