Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 januari 2019

Vinsten i Lands tävling går till att starta en gårdsbutik

10 000 kronor i första pris! Det kammade Tor Pålsson hem i Lands stora nyhetsbrevstävling strax före jul. Vinstpengarna ska gå till en gårdsbutik som Tor ska starta.

 Tor Pålsson och sambon Johanna Kiendl ska satsa på en gårdsbutik utanför Båstad.
Tor Pålsson och sambon Johanna Kiendl ska satsa på en gårdsbutik utanför Båstad. FOTO: Privat

26-årige Tor Pålsson och ett år yngre sambon Johanna Kiendl tar över en gård söder om Båstad i början av januari och där är en av de många planerna att starta en gårdsbutik.

– Vi hoppas att vi ska vara i gång till sommaren, men vi får se hur det blir första året då det är mycket som ska göras nu i början. En av planerna är att bygga ett nytt hus för butiken, säger Tor.

Läs också: LISTA: Gårdsbutiker – län för län

Ska ta över gård med 75 hektar mark

Tor Pålsson går just nu sista året på en utbildning till lantmästare och driver sedan 5 år tillbaka ett eget företag med inriktning lantbruk, skogsbruk och trädgård men steget till en egen gård är ändå stort. 75 hektar är det som paret ska ta över och det handlar då om ungefär två tredjedelar åkermark och en tredjedel skog.

– Till att börja med ska Johanna fortsätta jobba som sjuksköterska, men målet är förstås att gården ska bära sig själv. Första prioritet blir att få i gång likviditeten och så småningom skapa ett lönsamt företag, säger Tor.

Vinsten kommer från Land Shopping

Vinsten i Lands tävling innebar att paret fick välja saker för 10 000 kronor i Lands egen e-handel, Land Shopping.

– Det blev en massa saker som vi kan använda till gårdsbutiken, säger Tor Pålsson.

De tidigare ägarna har bland annat sålt dekorationspumpor och majs, men framöver är planen att sälja fler saker och att ha en fysisk butik.

Läs också: Så lätt är det att köpa närproducerat

Ska sälja ägg, honung och hantverk

– Vi tänker oss också sälja till exempel ägg, honung, brasved och kanske även lite hantverk. I övrigt kommer det bedrivas växtodling med bland annat spannmål, raps och ärtor.

Gårdens placering längs en vältrafikerad väg gör att fokus på en fysisk butik känns än viktigare.

– Ur marknadsföringssynpunkt hade nog ett rött hus med vita knutar, en svensk flagga och skyltar som syns ut mot vägen varit mycket bra, säger Tor.

Läs också: Sugen på att skaffa höns – börja här!

Hoppas på bra väder

På gården finns även möjlighet att hålla djur, hyra ut platser för hästar och bedriva skogsbruk med vedproduktion så det finns en hel del olika sätt att dra in inkomster för verksamheten.

Men viktigast inför kommande år, det första som gårdsägare för paret, är något helt annat.

– Vi hoppas som alla andra att det ska bli ett mer normalt år när det gäller vädret, avslutar Tor Pålsson.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen