Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 april 2019

Viralsuccé för protestfilm mot Luleås skolnedläggningar

Sju byskolors öden ligger just nu i händerna på Luleå kommuns politiker. I protestvideon ”Vi är landsbygd” vill Pontus Johansson ge de drabbade byborna ett ansikte.

 Pontus Johansson är upphovsmakare till protestfilmen ”Vi är landsbygd” mot skolnedläggningarna i Luleå kommun.
Pontus Johansson är upphovsmakare till protestfilmen ”Vi är landsbygd” mot skolnedläggningarna i Luleå kommun. FOTO: Pontus Johansson

Snickaren Pontus Johansson, 31, driver det populära Instagramkontot Råneå River. Kontot startades i höstas med ambitionen att visa upp en positiv bild av hemtrakten Råneå i Luleå kommun.

Kontot har 17 000 följare och används nu för att skapa opinion.

– Jag riskerar mitt eget varumärke men det känns bra i magen att ta ställning mot skolnedläggningarna, säger Pontus Johansson till Land.

Läs också: Här försvinner 132 av Arbetsförmedlingens kontor

Byborna gick man ur huse

Luleås politiker vill lägga ned sju förskolor och skolor på landsbygden till förmån för en centralskola inne i stan. De berörda förskolorna ligger i Karlsvik, Jämtön och Ängesbyn. Skolorna som berörs är Kyrkbyskolan, Vitåskolan, Klöverträskskolan och Borgmästarskolan, skriver SVT nyheter Norrbotten.

Råneå gränsar till Vitå där en av de nedläggningshotade skolorna ligger. Om skolan försvinner drabbas också Råneå eftersom många flyttar till området för skolans skull, menar Pontus Johansson.

– Många reagerar även på att den nya storskolan kommer bli som en fabrik där individen tappas bort, säger han.

När Pontus bad byborna att komma till Vitåskolan för att delta i en protestfilm gick de man ur huse.

– Det var 120 på plats för att delta i filmen. Frågan engagerar så himla många, säger han.

Skapade hashtaggen #viärlandsbygd

Pontus ställde upp sin kamerautrustning och bad byborna att en och en titta rakt in i den med frasen ”Jag är landsbygd”. Med sig hem fick han småklipp som han satte ihop till en minutlång film.

Han lade ut filmen i sociala medier med hashtagen #viärlandsbygd och hoppades på spridning. Succén är en knapp vecka senare ett faktum.

I skrivande stund har över 100 000 personer nåtts av videon, drygt 13 000 har på något sätt interagerat med den och 65 000 har tittat på den i över tre sekunder.

Postar filmer på protesttal

I helgen samlades över 500 personer i en demonstration mot skolnedläggningarna. Pontus filmade alla protesttal och underhåller nu hashtaggen #viärlandsbygd genom att posta dem en och en.

– Protestfilmen var viktig och visar på det lokala missnöjet. Men det är inte bara i Luleå som nedläggningar sker och landsbygden utarmas. Jag vill visa att detta är en riksfråga, säger Pontus Johansson.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen