Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 april 2016

Visst behöver bönder gymkort! Vi krossar 5 myter om lantbruk

Tre av tio svenskar aldrig har varit på ett jordbruk, enligt en ny Sifo. Inte konstigt att det finns kunskapsluckor och myter om hur bondelivet ser ut. Här fyller vi i 5 av de bredaste gapen med nyttiga fakta.

1. Trångt och mörkt i lagårn? Nej, inte nu längre!

Foto: IBL
Foto: IBL

Är du en av dem som tror att mjölkkor av idag står mörkt och tätt på rad som de gjorde förr, att mjölkbonden springer runt och matar dem i ena änden och mjölkar i den andra?

Idag har alla kor mer plats. Många går i en stor hall och bestämmer själva när de ska bli mjölkade. De går in i en mjölkmaskin och får en godbit medan maskinen tar hand om mjölkningen. Vissa har till och med automatisk ryggkliare, superskönt!

2. Lite ”knopp” och mycket ”kropp”? Bondeliv är mer high tech än du tror!

Foto: IBL/Per Emgardsson
Foto: IBL/Per Emgardsson

Visst är jordbrukarnas liv nära naturen och kräver öga både för djuren och för det som växer men samtidigt är det högteknologi och modernt företagarliv. Bönder måste vara experter på logistik. Planera själv hur 15 kubikmeter stallgödsel ska spridas jämnt över en yta stor som en fotbollsplan så känner du hur det bränner till i hjärnans mattecentrum.

Idag är också cirka 20 procent av lantbrukarens vardag fylld med pappersarbete och alla fakta som styr gården kan lagras digitalt i ”molnet”. Sista skriket är en Ipad som följer med överallt, lagrar och bearbetar under tiden som jobbet fortskrider.

3. Behöver bonden inget gym? Säg det till Magnus om du vågar!

Foto:IBL
Foto:IBL

Bilden av den senige, brunbrände bonden som sliter med högrepen sitter tydligen som berget. Många bönder får höra ”Bonde? Då behöver du inget gymkort i alla fall!”.

Det stämmer verkligen inte. Moderna bönder kan ha hundratals stillasittande jobbtimmar i jordbruksmaskiner och de flesta tunga momenten är bortrationaliserade. Bönder behöver bygga grundstyrka och jaga bort ölmagen, precis som kontorsnissar.

Därför är det ingen tillfällighet att bonden Magnus Samuelsson blev världens starkaste man.

4. Tuta, ratta och gasa? Det krävs mycket mer för att köra traktor!

Foto: IBL/Per Emgardsson
Foto: IBL/Per Emgardsson

Tror du att det handlar om en gigantisk ratt av bakelit och pedaler av gjutjärn? Oj, rena hedenhös! Moderna lantbruksmaskiner körs inte ens med gaspedal utan med en körspak fullpepprad med intressanta kontroller och maskinen är full med datorkraft. GPS, autopilot, allsköns hydraulik, vändtegsautomatik… Behöver vi fortsätta?

5. För hand? Nej, morötter skördas på löpande band!

Foto: IBL
Foto: IBL

Att skörda är inte att gå dubbelvikt i fältet och hämta in godsakerna för hand. Visst finns det grödor som måste plockas men oftast finns det smarta maskiner som gör jobbet.

Vill du se en modern morotsparad ”in action”? Titta på filmen nedan. Den visar hur ekologiska morötter tas upp på Widegrens gård på Gotland.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen