Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 november 2018

Ge bort jämställdhet i julklapp – och hjälp Vietnams kvinnor

We Effect jobbar för att utrota fattigdom genom jämställdhet. En delegation från biståndsorganisationen och LRF åkte nyligen till Vietnam för att lära sig mer om arbetet för kvinnors rättigheter på landsbygden.

 Din gåva kan göra skillnad! Risbonden Do Thi Ha i Vietnam har fått hjälp av organisationen We effect.
Din gåva kan göra skillnad! Risbonden Do Thi Ha i Vietnam har fått hjälp av organisationen We effect. FOTO: Marcus Lundstedt

Peter Nordengren arbetar för We Effect Sverige och var med på resan till Vietnam. Han tycker att en julklapp som hjälper människor som lever i fattigdom ligger helt rätt i tiden.

– Om kvinnor fick samma rättigheter som män skulle 100-150 miljoner färre människor gå hungriga. Det hänger ihop med vad jämställdhetsgåvan står för, säger Peter Nordengren.

– När kvinnor får ökat inflytande ger det vinster för familjerna eftersom mer pengar läggs på mat, sjukvård och utbildning, vilket också samhället tjänar på. Det är en fin och viktig insats många kan relatera till.

Kvinnorna nekas utbildning

Vietnam är ett land på uppgång, men fortfarande är fattigdomen mycket utbredd på många platser. Hårdast drabbas minoritetsgrupper på landsbygden, och i synnerhet kvinnor och flickor. De nekas rätten till utbildning, att äga mark och tjäna pengar. Kvinnorna har ofta en mycket låg social status i minoritetsgrupperna. De ska ta hand om hem och barn, inget annat.

En viktig del av We Effects arbete är att skapa möjligheter för kvinnor att få en egen inkomst, till exempel genom att hjälpa till att bilda te-kooperativ.

Läs också: Oväntad forskning: Därför lönar det sig att vara osjälvisk

Under resan besökte deltagarna te-kooperativ, mötte entreprenörsgrupper, såg hur risodling går till och besökte områden som drabbats hårt av årets tyfoner, där We Effect stöttat med nödhjälp.

LRF stödjer We effect

Varje år går 20 kronor av LRF:s medlemsavgift till We Effect. Peter Nordengren förstår att det kan vara svårt att förklara och motivera att en gåvoklapp faktiskt är viktig för att lyckas göra skillnad.

– Det är svårt att överbrygga det stora avståndet mellan Vietnam och Sverige. Jag tror ändå att inte minst många svenska jordbrukare och människor som bor på landsbygden kan känna gemenskap med Vietnams jordbrukare, säger han.

– Att ”ge bort jämställdhet” är bästa alternativet för julklapp eftersom summan kan anpassas bra, från 150 kronor och upp.

Läs mer om We Effects jämställdhetsgåva här (obs: extern länk)

Fakta We Effect

We Effect är en biståndsorganisation med arbete i 24 länder.

Fokus ligger på landsbygdsutveckling, bostäder, jämställdhet och tillgång till mark.

Organisationen arbetar till exempel för att öka bönders inkomster och tillgång till mat genom jordbruksrådgivning och hjälp med förhandlingar om priser.

LRF var med och grundade We Effect 1985 och stöder deras internationella utvecklingsarbete, opinionsbildning och insamlingsverksamhet.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen