Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 oktober 2016

Ylwa och Mats: Kärleken till riddartiden förde oss samman

Vurmen för hästar, riddare och bågskytte förde dem samman. I dag lever Ylwa och Mats Woxmark sitt drömliv på gården nära Rättvik.

Bild 1/2
Bild 2/2

Utsikten från Ollasgården i Övre Gärdsjö i Dalarna är hisnande vacker – eldgula lövträd mot blånande berg.En kylig höstvind drar igenom manen på de två hästarna, det vita arabiska fullblodet ”Jeenial ox”, och fuxen ”Barcos Fancy Cat”, (en American Quarter horse).

Det är som flyttas tusen år bakåt i tiden när man ser Ylwa och Mats sitta på sina hästar i medeltida dräkter och med pilbågar på ryggen.

De lever sin dröm här tillsammans. Det var deras starka intresse för riddare, tornerspel, bågskytte och hästar som förde dem samman för över sju år sedan.

Mats och Ylwas romatiska riddarbröllop på gården 2013.
Mats och Ylwas romantiska riddarbröllop 2013.

Startade Facebookgrupp för riddarföreningar

Ylwa hade startat en grupp på internet för alla som liksom hon var med i riddarföreningar och deltog i tornerspel. Hon började därför kontakta folk i hela landet .

– När jag letade efter en kontaktperson i Dalarna så kom en bild på Mats upp på en hemsida. Hoppsan, tänkte jag, vilken stilig karl. Mer än så var det inte. Jag hade ändå inte tid med kärlek, berättar hon.

En kontakt inleddes dock där det gemensamma samtalsämnet var hästar och tornerspel. Snart märkte de att de hade annat att prata om. Samtalen blev både många och långa och en varm vänskap uppstod.

De bodde inte nästgårds, Ylwa bodde på Södermalm i Stockholm, och Mats i Leksand. Men när de båda var med på ett tornerspel i Götene fick de chansen att träffas live för första gången. Mats ler när han tänker tillbaka på den dagen.

– Vi höll på att bygga upp banan för tornerspelet och teknikerna ville kolla ljudanläggningen. Musiken slogs på och jag tog tag i en tjejkompis och drog ut henne på en vild dans mitt på banan, berättar han.

– När jag tittade upp på läktaren såg jag Ylwa sitta där. Jag hade bara sett henne på bild men visste direkt att det var hon. Hennes leende var som själva sommarvärmen, fortsätter han.

Ylwa flyttade upp till Mats i Leksand

Ylwa som riddarbrud på sitt bröllop i medeltida stil.
Ylwa som riddarbrud på sitt bröllop i medeltida stil.

Sedan gick det som det gick, riddaren fick prinsessan och om inte ett kungarike så åtminstone en fullblodsarab på köpet. I december 2010 flyttade Ylwa flyttade upp till Mats som då bodde i Leksand.

– Det började med att hon ställde hit sin häst redan i oktober, flinar Mats. Det är ungefär som att lämna kvar sin tandborste, fast hundra gånger värre. Så jag förstod att hon fastnat ordentligt på kroken.

Snart började de leta efter en gård där de kunde ha fler hästar och utveckla sin gemensamma, spirande affärsidé. När de besökte Ollasgården i Övre Gärdsjö i Rättvik föll de för den direkt.

Flygfoto på Ollasgården i det vackra kulturlandskapet nära Rättvik.
Flygfoto på Ollasgården i det vackra kulturlandskapet nära Rättvik.

Förutom att den ligger i ett vackert kulturlandskap med rötter ända till stenåldern, passade den perfekt för deras företagsplaner – där fanns ett bra stall och fina hagar.

Här på den gamla Dalagården med sina faluröda byggnader har de byggt upp det gemensamma företaget Dalecarlian Horse Adventures.

Från början var tanken att rikta in sig på tornerspel och riddarkurser. Men snart visade sig bli en snarlik verksamhet som blev dragplåstret – beridet bågskytte.

Och det var en särskild del av denna kunskapskrävande sport som efterfrågades mest – nämligen Mats och Ylwas stora hästkunnande.
– Det vi minst av allt trodde att människor var intresserade av, var precis det de ville ha. Det vill säga den kontakt vi kunde visa upp att vi hade med våra hästar under shower i pressade situationer, förklarar Mats.

Har egen träningsfilosofi för hästar

Så paret tänkte om och satsade på att utveckla sin egen träningsfilosofi. De kallar den kommunikationsprincipen H3 (Horse-Horse, Horse-Human, Human-Horse).

Det är en lite egensinnig metod som går ut på att få en tuffare och mer stresstålig häst genom att släppa tyglarna och rida ”med bara en pinne i handen”. Ylwa betonar vikten av ha tålamod och inte ha för bråttom.

Eleven13-årige Marcus Hjortsberg från Tierp spränger fram på hästen medan han skjuter med pilbågen.
Eleven, 13-årige Marcus Hjortsberg från Tierp, spränger fram på hästen medan han skjuter med pilbågen.

– Det tar tid att utbilda ett ekipage, vi tycker att det är viktigt att hästen får den tid den behöver. Vi människor har ofta alldeles för bråttom att nå snabba resultat och tänker i termer av att leverera och prestera, säger hon

Så i dag, går en ganska stor del av deras företag ut på att ta emot hästar för träning. Inte bara för bågskytte och tornerspel utan även hästar som ska användas i dressyr, fälttävlan och hoppning.
– Grunden är densamma, oavsett gren. Vi tränar alla hästar med ledorden mod, tillit och samspel, förklarar Mats.

Det betyder att de arbetar för att skapa ett starkt band av förtroende med hästarna för att de ”i princip ska klara vad som helst på tävlingar och show”. De övar mycket i miljö, hästarna måste vara lugna i stressade situationer och inför publik.

Ger kurser i hästhantering

Mats och Ylwas idéer har tagits emot väl. Idag har verksamheten växt och förutom i Rättvik har de fasta baser i Stockholm, Kristianstad samt i Isokyrö i Finland.

Där håller de kurser och ger privatlektioner i både hästhantering och beridet bågskytte. Men det som driver paret är inte företagandet i sig även om slantarna naturligtvis måste in. Ylwa förklarar deras vision.

Mats instruerar eleverna som instruerar Madelene Blomqvist och Nellie Hellström i Skåne.
Mats instruerar eleverna som instruerar Madelene Blomqvist och Nellie Hellström i Skåne.

– Målsättningen har alltid varit att skapa en bättre värld för både hästar och människor, man kan säga att vi skapar mod hos bägge, säger hon.

Båda vill utöka verksamheten ännu mer. Kunna och ta hand om hästar som har haft det svårt, omskola dem och ge dem en ny chans i livet. Och även involverar människor som haft det tufft

– Drömmen vore att starta en verksamhet där både hästar och människor som har haft det svårt får som uppgift att hjälpa varandra till tillfrisknande, säger Ylwa.

– Typ som före detta tävlingshästar som kanske skulle ha avlivats och ungdomar som hamnat på glid. Det vore magiskt, fortsätter hon.

Beridet bågskytte har järnåldersrötter

 • Sporten, som är mycket stor i Europa, är på stark frammarsch i Sverige.
 • En orsak är att Emil Eriksson blev världsmästare 2015 i Sokcho, Sydkorea.
 • Det finns cirka 4-500 utövare i Sverige idag.
 • Beridet bågskytte utvecklades under järnåldern. De tidigaste avbildningarna av beridna bågskyttar är från 900 f Kr.
 • För bågskyttet behöver man ha båda händerna fria när man rider, oavsett om man rider med bett, bettlöst eller rider med halsring.
 • Kontakten med hästen sker med sätet, rösten och olika vikthjälper.
 • Man rider i galopp samtidigt som man skjuter en eller flera pilar mot ett eller flera mål.
 • Har haft många yrken innan

  Namn: Ylwa och Mats Woxmark.
  Åldrar: Båda är 47 år.
  Yrken: Ylwa – egen företagare, tidigare ridlärare för funktionshindrade och ekonom i internationella företag. Mats – egen företagare, tidigare brandman, naturguide, skidtränare och lärare i bland annat speedskiing.
  Familj: Varandra, Ylwas barn Micke, 21 år, och Della, 18 år. Mats son Edvin, 12 år.
  Oanade talanger: Ylwa – brunt bälte i ju-jutsi och är en hejare på att dansa schottis. Mats – pratar teckenspråk.

  Så fixade de företaget

  Finansieringen: Inga bidrag eller lån. ”Darlecarlian Horse Adventures” startades upp parallellt med vanliga jobb, först efter tre år kunde en av dem växla över på heltid i företaget.

  Marknadsföringen: Sociala medier, främst Facebooksidan och Instagram, plus hemsidan Bydha. ”Vi har också agerat levande reklampelare då vi uppträder mycket under maj-september vid olika marknader och evenemang. ”Och nöjda kunder är vår största marknadsföringsresurs”.

  Omsättningen: Verksamheten startade som enskild firma, men drivs sedan ett år som ett aktiebolag ännu under uppbyggnad. 2015 var omsättningen 233 000 kronor.

  Antal anställda: En anställd, men ”en och en halv person” jobbar med att få företaget att växa året runt.

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Upptäck nya platser med

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen