Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
landkoll 25 maj 2016

Hundra procent bonde: Jag tror inte på konsumentmakt

Tror du på konsumentmakt? Frank Erichsen svarar rappt "Nej!". Han är hundra procent bonde och hundra procent säker.–Bönderna gör precis det som samhället vill att de ska göra. För att ändra på det krävs politiska beslut.

Bild 1/2
Bild 2/2

Frank Erichsen ställer blixtsnabbt motfrågan ”Har du barn?” och fortsätter:

–Tänk själv. Man ska köpa mat på väg hem, barnen är hungriga och trötta. Det är inte vettigt att kräva av folk då att de ska köpa fram en annorlunda matproduktion.

Frank Erichsen, 100 procent bonde, delade med sig av kunskaperna på Jamtlis vårmarknad.
Frank Erichsen, 100 procent bonde, delade med sig av kunskaperna på Jamtlis vårmarknad.

Frank har en välförtjänt paus. Det är kaffe på maten på Restaurang Hov på Jamtli i Östersund. Han är där som föreläsare och har pratat hantverk och om Kastanjegårdens djur, strax är det dags att prata odling.

Då berättar han till exempel om de lika oundvikliga som oplanerade tandläkarbesöken som blir följden av att odla egen spannmål.

–Nakenhavre var gott ända tills jag bet i en sten så att det sjöng i huvudet.

Ville slakta hunden

Publiken skrattar nästan lika mycket som när han berättar om när 4-åriga dottern föreslog att de skulle slakta hunden, som de gör med andra gamla djur. Hon ville inte äta köttet men var sugen på nya handskar.

Danske Frank Erichsen är älskad. Efter föredraget kommer människor fram. De frågar om byggteknik, ger honom presenter, ber om autografer och vill hamna på bild med självhushållarhjälten.

–Men det är ju MIN födelsedag, säger en dam halvt på skoj när någon antyder att hon kan ha hamnat utanför gruppbilden där Frank stod i mitten.

En riktig bondekändis. Frank Erichsen blev rejält omsvärmad mellan föredragen.
En riktig bondekändis. Frank Erichsen blev rejält omsvärmad mellan föredragen.

Många vill bli som honom, kunna det han kan och leva som han gör.

Är det lösningen? Att fler blir självhushållare, som du?

– Nej. Däremot tror jag att också stora lantbruk borde tänka mer självförsörjande.

På Kastanjegården är tanken att djuren ska kunna leva av det som finns. För Frank är det inte självhushållning att åka in till stan, köpa importerat foder och göra kött av det.

– Rymmer hönsen till grannen får vi tänka om. Då räcker inte maten, konstaterar Frank.

Underutnyttjade marker

På samma sätt kunde köttproduktion i större skala fungera och enligt Frank är förutsättningarna goda. Island, Färöarna och vissa delar av norska fjällvärlden är överbetade, i resten av Skandinavien är markerna i stället underutnyttjade, underbetade.

–Det finns massor av näring i outnyttjade marker omkring oss och det enda sättet att hämta in den är med hjälp av djuren.

Frank Erichsen är ingen orealistisk drömmare. Han är uppvuxen på ett traditionellt jordbruk och vet att både djuren och människorna har förändrats av hur vi valt att göra vår mat de senaste 50 åren.

Kastanjegårdens första ko var en Jersey-ko, känd som självhushållarens första val, men hon var en modern sådan. Hon var avlad för att ge mycket mjölk och åt lika mycket mat som tre av Franks nuvarande kor av gammal dansk ras.

”Backar om det inte fungerar”

Människorna är inte heller som förr. Vi satsar inte varje andetag på att bryta mark och bygga upp en gård.

–Vi backar om det inte fungerar. Jag tror mycket på ett projekt jag deltar i där man undersöker möjligheten att dela upp stora gods på många brukare som har olika verksamheter. Där behöver ingen bli låst året runt.

Så mycket att ändra på. Går det ens? Ska vi inte bara tippa i halmen och ge upp?

–Klart att det går att ändra! Vi har tänkt ut det här sättet att göra jordbruk på, naturligtvis går det att tänka ut ett nytt.

Tre snabba frågor till Frank

Vad är lyxmat för dig?

–Det som jag byggt upp en längtan efter. Till exempel sommarens första äpple, ett Transparente Blanche. Det måste man fånga i rätt ögonblick, nästan i luften. Dunsar det i marken är det inte lika gott.

Om jag säger ”bönder”, vad säger du då?

–Jag älskar bönder, den där humorn bara de har. Det är underbart när ett gäng bönder träffas och drar igång. Sen älskar jag den intensitet de har när något ska göras som bara kan göras nu. Ska skörden in är det bara nu som gäller. Lyckas inte det är allt borta.

Får du skäll när du använder elverktyg?

–Det händer men det struntar jag i. Kastanjegården är ett självhushåll, inget museum.

Älskar grisar – och inte

Namn: Frank Erichsen.

Aktuell: Självhushållarbonde i det danska programmet Bonderøven, i svensk TV Hundra procent bonde.

Yrke: Bonde och hantverkare.

Ålder: 32 år.

Bor: På Kastanjegården utanför Grenå på östra Jylland.

Familj: Hustrun Theresa Jessing och barnen Johan och Alma.

Kuriosa: Har ett komplicerat förhållande till grisar. När de finns på gården verkar det ologiskt att hälla mat åt dem som familjen lika gärna kunde ha ätit själva. Efter slakt tänker han aldrig mer men efter några år är de där igen.

– Man längtar ju efter bacon.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen