Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 31 mars 2016

Stjärnkocken Magnus Lindström hyllar husman: Den bästa maten håller över tid

Husmanskosten är på resa. Från vardagsmat till finmat och något av det trendigaste man kan äta just nu. En av dem som hyllar husman är stjärnkocken Magnus Lindström. – Det är rätter som håller över tid, riktig husmanskost är så otroligt goa grejer!

HYLLAR HUSMAN. Stjärnkocken Magnus Lindström tycker att kunskapen om matens historia borde vara ett ämne i skolan. En av hans egna favoriter är rätten med hans eget efternamn: biff à la Lindström.
HYLLAR HUSMAN. Stjärnkocken Magnus Lindström tycker att kunskapen om matens historia borde vara ett ämne i skolan. En av hans egna favoriter är rätten med hans eget efternamn: biff à la Lindström.

Magnus Lindström kan skryta med att både ha vunnit det prestigefyllda priset Årets Kock och att ha korats till olympisk mästare i gastronomi tillsammans med Svenska Kocklandslaget. Men numera handlar det inte bara om modern mat och genomarbetade menyer utan också om en passion att lära andra att laga mat.

– Det finns ett enormt intresse för husmanskost just nu, men det är många som inte vet hur man steker en köttbit bra eller hur man lagar en god gräddsås, säger Magnus, som också är delägare och initiativtagare till restaurangen Swedish Taste, där konceptet är just att gästerna är med och lagar maten.

– Den bästa husmanskosten håller över tid, man glömmer bort hur goa grejer det faktiskt är. Kåldolmar till exempel, som är så gott! Eller biff à la Lindström, med rödbetor och ägg, det är ju otroligt gott!

swedishtaste02
SVENSKA SMAKER. Magnus Lindström och Gustav Johansson äger och driver krogen Swedish Taste i Stockholm, där gästerna är med och lagar sin egen middag.

Hållbar mat

Magnus menar att husmanskosten inte bara är god, utan också att det är bra mat ur ett hållbarhetsperspektiv. Husmansrätterna bygger oftast på det som produceras i Sverige, och på att man ska ta till vara allt.
– Ta en vardagsräddare som blodpudding till exempel, det är verkligen ett bevis på att man använder allt. Och det är faktiskt rätt så lätt att göra den själv. Däremot kräver viss mat tid, och man måste planera för att få ekonomi i det.

I dag är tid är en bristvara i mångas vardagsliv och den vällagade husmanskosten ses alltmer som helglyx.
– Visst, det tar tid att koka fläsklägg, men den kan stå färdig i flera dagar. Samma sak med biff à la Lindström, laga dubbel sats och lägg in i frysen när du väl lagar till det.

Men också en superkock som Magnus får fuska till det i vardagen ibland.
– Jag har en sexåring och en åtta­åring hemma och får kämpa med maten som alla andra föräldrar. Det är inte så lätt alla gånger, min yngste son ville ha fisksoppa, men det dög inte med min! Jag fick gå till dagis och fråga vad det var i deras soppa, men jag fick aldrig godkänt. Men vi lagar också mat tillsammans, de gillar hemlagade köttbullar med gräddsås och ett gott potatismos.

swedishtaste05

Med åren har Magnus också lagt allt större fokus på bra råvaror, framför allt på de odlade råvarorna.
– Det ligger i tiden att satsa mer på grönsaker och rotfrukter, och jag tycker också att det känns bättre i kroppen att äta mer grönsaker. I restaurangbranschen är det en utmaning att se den odlade råvaran som huvudrätt och proteinet som tillägg, men det är en intressant utveckling som jag tror att vi får se mer av.

Säger man husmanskost så går inte tankarna automatiskt till grönsaker, men Magnus tänker annorlunda.
– Riv några morötter bara, salta och ha på lite vinäger och olja. Urgott! Eller strimla en god kål och ha på olivolja och citron. Hur snabbt och gott som helst!

Lär dig några få rätter

– Jag tycker inte att mat ska vara svårt och krångligt. Lär dig laga fem bra grejer, inte hundra, det kommer att påverka hela din matlagning. Men egentligen så handlar det om ha kul i köket – det är inte så noga att det är perfekt skuret, lägg krutet på smaken så blir det bra!

Dillstekt strömming med fänkålssallad & brynt smör.
Dillstekt strömming med fänkålssallad & brynt smör.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen