Vodice / Kroatien

Smaka på mellersta Dalmatien

12 - 19 SEPTEMBER
Landresor / Mat & Dryck / Smaka på mellersta Dalmatien

Vodice / Kroatien

Smaka på mellersta Dalmatien

12 - 19 SEPTEMBER

Följ med och smaka på Kroatien, mer exakt mellersta Dalmatien. I en veckas tid, med Vodice som utgångspunkt, utforskar vi närområdet och de lokala produkterna. Vi gör båtturer, äter nykokta musslor direkt upptagna från havet. Vi träffar olivoljeproducenter, besöker vingårdar och gårdar i olika format och har gott om ledig tid att ”bara vara”. Vårt fokus är på det genuina och småskaliga. De fantastiska människorna och karismatiska entreprenörerna vi träffar delar gärna med sig av sin historia och bjuder på sig själva, och på det de tillverkar. Vi bor perfekt i populära Vodice vid kusten, med Adriatiska havets kristallklara vatten ett stenkast bort och restauranger på promenadavstånd. Vår guide och ciceron Silvana Nosic berättar och visar oss runt på svenska. Vänta inte med att boka, vi har endast 30 platser.

Två tillfällen erbjuds! På resan 27/9-4/10 finns bussanslutningar från Karlstad, Kristinehamn, Karlskoga, Örebro, Västerås och Enköping. Pris från 200 kr/pers tur och retur! Kontakta researrangören eller gör en notering i er bokning under ”Viktig information”.

Avgång 12 Sep 2023
Från Arlanda
Reslängd 8 dagar
Pris från 17 590 SEK
I samarbete med Specialresor
Avgång 27 Sep 2023
Från Arlanda
Reslängd 8 dagar
Pris från 17 590 SEK
I samarbete med Specialresor

Dag 1

Ankomst Vodice

 

Ankomst till Split flygplats på kvällen, buss väntar och tar oss norrut längs kusten till Vodice. Incheckning på hotellet, därefter dukas det upp dryck med kvällssnacks.

 

Dag 2

Lugn start och ön Prvic

Lugn förmiddag och tid att lära känna omgivningarna. Under eftermiddag promenerar vi till hamnen där vi går ombord på vår båt som ska ta oss ut till den idylliska och bilfria ön Prvic. Vi strosar mellan Prvics två små byar, träffar en liten ölproducent och provar hans öl, möter en av de lokala fiskarna som även är med och lagar vår middag på traditionellt sätt. Intressanta möten och man slås av att allt är så oexploaterat, lugnt och oförstört – en härlig känsla!

Dag 3

Olivolja och vin

Vi gör en runda till fots i Vodice under förmiddagen, först besök hos en prisbelönt olivoljeproducent, och därefter handlar det om vin… Geografiskt, befinner sig Kroatien på en plats där det varma Medelhavsområdet möter det svala klimatet från Alperna. Ett överflöd av inhemska druvsorter har utvecklats inom detta område vilket gör att du här kan uppleva annorlunda smaker. Vi provar viner gjorda på de inhemska druvorna hos en lokal mindre vinproducent.

Eftermiddagen till eget förfogande. Middag serveras på hotellet.

Dag 4

Olivgård och vinprovning

Kroatien har en fantastisk olivolja, vilket vi kommer att erfara på vår tur idag då vi besöker Ivan, en mycket passionerad olivodlare. Många odlingar har legat i träda och har på senare år genomgått en form av pånyttfödelse. Nya olivgårdar dyker upp varje år, unga experter vinner både inhemska och internationella priser. De bästa olivoljorna i Kroatien kännetecknas av att de härstammar från små olivgårdar där varje träd tas om hand med kärlek och omsorg. Något vi kommer att få se exempel på denna dag! Ivan dukar även upp en plocklunch åt oss under besöket.

Besök till det unga Testament Winery för vinprovning mitt bland deras ekologiska vinodlingar.

Dagen avslutas i den mysiga lilla byn Skradin, vid stranden av floden Krka. Vi tar en kort gemensam promenad genom byn, har egen tid och avslutar med en middag där det är lokala smaker på menyn.

Dag 5

Förmiddag på egen hand och besök på bondgård

Förmiddag och lunch till eget förfogande. Passa på att prova någon lokal specialitet till lunch. Råvarornas rena smaker bjuder på kulinariska höjder även på enkla restauranger. Allt är färskt, lokalt och naturligt producerat.

Vi träffar härliga Ivana som sedan två år tillbaka driver en mindre bondgård. Hennes djur, produkter och historia lämnar ingen oberörd. Hon använder det som finns på hennes gård men samarbetar även andra lokala producenter. Vi provar bland annat hennes olika ostar och yoghurt med färska frukter, valnöt och honung.

Kroatien brukar beskrivas i vinvärlden som kontrasternas vinland, vinland där moderna viner skapas med rötterna i en vinkultur som har funnits 4 000 år f.Kr. Vi avslutar dagen på Baraka Winery, en familjedriven boutiquevingård. Vi hör deras historia, smakar på deras kvalitativa viner och äter en god middag lagad på husets grill.

 

Dag 6

Adriatiska havet och Sibenik

Vi ger oss ut på Adriatiska havets lugna vatten ännu en gång, denna gång med sikte på Sibenik stad. Vi går iland och Silvana, vår guide, tar oss med på en promenad vi kallar ”vardagsliv i Kroatien” därefter egen tid att utforska Sibeniks gamla del. Här hittar man en labyrint av mysiga gränder, små torg med serveringar och trappor som leder dig upp till fortet Sv Mihovila med en fantastisk utsikt över Sibeniks arkipelag som belöning. Innan vi återvänder till Vodice lägger vi till vid en musselfarm för att smaka på helt färska och nyupptagna musslor, perfekt med ett glas vitt vin.

Egen kväll och middag.

Dag 7

Ledig dag och gemensam middag

Denna dag står till eget förfogande. Vi kommer gärna med tips på vad du kan göra!

På kvällen möts vi upp för middag på restaurang i Vodice.

Dag 8

Primosten och hemresa

Lugn morgon, vi checkar ut från hotellet vid 11-tiden.
Vi avslutar vår vistelse i Dalmatien med en härlig lunch på landet. Hemlagade rätter står på bordet och vårt värdpar visar gärna var maten lagas och hur man lagar de rätter som bjuds.

Innan kvällen kommer och flyget avgår från Split flygplats stannar vi till i den lilla kuststaden Primosten. Vi tar en promenad genom den gamla och pittoreska delen av Primosten, belägen på en ö. Därefter finns tid för kaffe eller något annat läskande. Att sitta ner och njuta av atmosfären är halva nöjet när man besöker någon av kustens fina städer och byar.

I priset ingår

Flygresa Arlanda-Split tur och retur, inkl flygskatter och avgifter

Sju övernattningar i vald rumskategori

Svensktalande lokalguide

Buss- och båtutflykter

Öl-, vin-, olivolje-, ost- och honungsprovningar

Besök och entréer enligt program

Sju frukostar

Två luncher

Fem middagar och ett kvällssnacks

1-2 glas öl/vin till lunch/middag

Dricks till guide och chaufför

Resegaranti enligt paketreselagen

Färdledare från Specialresor

Hotell

 

Hotel Miramare****

Vårt handplockade hotell heter Hotel Miramare och ligger i den populära kustorten Vodice. Till stranden är det bara 50 meter och stadskärnan ligger mindre än 500 meter bort. Hotellet har en poolterrass, egen restaurang och cocktailbar. www.miramare-vodice.com

Enkelrumstillägg
Priset gäller per person i delat dubbelrum. Reser du själv gäller enkelrumstillägg 1690:- för hela veckan

Flygtider
12/9: flygavgång från Arlanda kl 17.50, landar i Split kl 20.35
19/9: flygavgång från Split kl 21.15, landar på Arlanda kl 23.55

Mer information

Boka via länken ovan eller via telefon till Specialresor:  054-18 89 00

 

Tillägg för bussanslutning gällande avresa 27/9-4/10: 

Karlstad och Kristinehamn 400 kr/pers

Karlskoga och Örebro 300 kr/pers

Västerås och Enköping 200 kr/pers

 

Önskar du övernattning vid flygplatsen i anslutning till din resa? Kontakta oss för mer information på info@special-resor.se

Bilder