Kirkenes/Norge

Drömresan längs norska kusten med Hurtigruten, MS Trollfjord

8 - 14 SEPTEMBER 2022
Landresor / Natur / Drömresan längs norska kusten med Hurtigruten, MS Trollfjord

Kirkenes/Norge

Drömresan längs norska kusten med Hurtigruten, MS Trollfjord

8 - 14 SEPTEMBER 2022

Världens vackraste sjöresa med MS Trollfjord

Välkommen ombord på en resa du minns för resten av livet! Många drömmer om att någon gång få åka med välrenommerade Hurtigruten längs Norges kust. Nu har du äntligen chansen.

Hurtigruten tar oss till platser där turister sällan satt sin fot, erbjuder en hisnande natur och många oförglömliga vyer. Vi börjar nu se kontrasterna mellan Nord- och Sydnorge. Hösten sprider sina praktfulla färger uppe i norr samtidigt som det är näst intill sommarvärme i Bergen. Ombord råder en lugn atmosfär och vi serveras mat inspirerad av lokala råvaror från de regioner och hamnar vi kommer att besöka.

Denna avgång är tyvärr inställd, men följ länken till vårt påminnelsebrev så får du uppdateringar om när en ny avgång är bokningsbar! Vi beklagar detta. 

Avgång 08 Sep 2022
Från Arlanda
Reslängd 7 dagar
Pris från 23 090 SEK
I samarbete med Specialresor

Program

Dag 1

Torsdag - Ankomst Kirkenes

Samling på Arlanda kl 12.30. Vi flyger med SAS via Gardermoen till Kirkenes. Resande från Köpenhamn/Oslo ansluter på Gardermoen. För att vara utvilade och redo för en fantastisk resa med början nästa dag övernattar vi i Kirkenes. Vi är nu cirka 40 mil norr om polcirkeln och är lika långt österut som Sankt Petersburg. De flesta av de cirka 7000 invånarna är av norsk härkomst, medan det också finns en samisk minoritet. Andra kommer från Finland och cirka 500 invandrare har nyligen anlänt från Ryssland. Vid ankomsten omkring 20-tiden på kvällen väntar vår buss som kör oss till vårt hotell, Thon Hotel Kirkenes. Vi blir serverade en middag innan det är dags att gå till sängs.

Dag 2

Fredag - Kirkenes, Vardø, Berlevåg

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och vår buss hämtar upp oss för en sightseeingtur i området. Från utsiktsplatsen Prestefjell kan man kan ta fina bilder på Hurtigrutsfartyget. Eftersom vi är så nära Ryssland åker vi såklart till ryska gränsen! Under turen får vi veta mer om Kirkenes historia, natur och klimat samt vardagliga livet. Turen avslutas vid Hurtigrutskajen när det är dags att gå ombord.
Vid lunchtid avgår vårt fartyg MS Trollfjord och vår resa söderut har nu startat. Efter att vi har ätit en god lunch får vi tillgång till våra hytter ombord. Kuststräckan vi ska färdas är ca 250 mil lång och vi kommer lägga till i 32 hamnar på vår resa ner till Bergen. I de mindre samhällena gör vi endast korta stopp för lossning och lastning medan vi på de större orterna gör längre uppehåll. Atmosfären ombord är informell och man tar dagen lite som den kommer. Njut av ett dopp i jacuzzin, en fika i caféet som har öppet dygnet runt, sätt dig med en bra bok eller bara slappna av i en bekväm fåtölj. På eftermiddagen lägger fartyget till i Vardö, som är Norges ostligaste hamn.

Vi fortsätter vår resa längs Varangerhalvön till Båtsfjord innan vi på kvällen gör dagens sista stopp i Berlevåg. Under kvällen avnjuts en middag i restaurangen.

foto: Nina Helland

Dag 3

Lördag - Honningsvåg, Nordkap, Hammerfest, Tromsø

Vår första morgon ombord startar med en härlig frukostbuffé i fartygets restaurang. På förmiddagen når vi världens nordligaste stad Hammerfest och här finns gott om tid att gå iland och kika i affärer, ta en skön promenad eller varför inte besöka Isbjörns museet. Möjlighet finns också att följa med på en utflykt. När vi lägger ut till havs igen är det dags för en välsmakande lunch. Under eftermiddagen njuter vi av lugnet och den vackra naturen ifrån fartygets panoramasalong eller ute på däck. Under tiden som vi äter en 3-rätters middag ankommer vi till Skjervöy. När det är läggdags lägger vi till i Tromsö, Nordnorges största stad.

Möjlighet till utflykter:

”Frukost på Nordkap”, ”Världens nordligaste stad”, ”Midnattskonsert i Ishavskatedralen” 

foto: Maria Kainz

Dag 4

Söndag - Stokmarknes, Svolvaer

I dag har vi en fantastisk dag framför oss. När vi ankommer hamnen i Harstad väntar en mycket ”koslig” utflykt som ingår i resans pris – En smak av Vesterålen. Vi färdas med buss och upplever det vackra landskapet med fjordar och fjäll samtidigt som vi lyssnar till vår kunniga lokalguide. Ett kulturarv i världsklass finns med på utflyktsprogrammet nämligen världens nordligaste medeltidskyrka. Vi kliver ombord på fartyget igen i Sortland, ”Den blåa staden”. (Läs mer i bilagan om utflykter.) Varje dag ombord på Hurtigruten informerar fartygets reseledare oss via högtalare om alla sevärdheter, så att vi inte missar något. Under dagen passerar vi ögrupperna Lofoten och Vesterålen som erbjuder något av de mest spektakulära vi kommer att få se under vår kustresa. Efter att vi har ätit vår lunch lägger vi till i Stokmarknes, orten där Hurtigruten ”föddes”. Här finner vi Hurtigrutens nybyggda museum som är väl värt ett besök. Fartyget navigerar vidare genom det trånga Raftsundet. Om tiden och vädret tillåter gör vi en avstickare in i den fantastiska Trollfjorden, där skarpa klippor omger fartygets sidor, en helt magisk naturupplevelse. Mot kvällningen lägger vi till i Svolvaer, huvudorten på Lofoten, där vi i de vackra omgivningarna kan passa på att ta en kvällspromenad efter att vi har ätit vår middag. Färden längs Lofoten fortsätter och snart anlöper vi Stamsund, där Lofotsväggens majestätiska klippor kan studeras.

Möjlighet till utflykter:

”Havsörnssafari”, ”Lofoten till häst”, ”Kryssning med eldriven båt”, ”Utforska en fiskeby”

Dag 5

Måndag - Helgelandskusten, Sandnessjøen

Med sina hundratals små öar, bördiga jordbruksmarker och branta granitklippor är det väl värt en tidig väckning och frukost för att få uppleva den fantastiskt vackra Helgelandskusten. Vi kommer att passera polcirkeln vid 66° 33 N och i samband med detta sker en viktig reseritual. Myterna och legenderna kring denna kuststräcka är många. De mest kända är legenden kring ”de Syv Søstre”, en rad bergstoppar och myter hur pilen från ”Hästmannens” bågar formade hålet i Torghatten. Under eftermiddagen finns det gott om tid att ta ett
dopp i jacuzzin ute på däck, koppla av en stund i panoramabastun eller köra ett träningspass i fartygets motionsrum. Även denna dag äter vi lunch och en god middag i fartygets trevliga restaurang. Om det blir ”Kaptens middag” kan det bli ikväll. Var inte orolig- du behöver inte ha galaklänningen med i resväskan för detta! Varför näst sista kvällen ombord kanske du undrar? Jo det är för att många i personalen har sin hemmahamn i Trondheim, som vi anlöper imorgon och där går av sitt arbetspass.

Möjlighet till utflykter: 

”Det norska laxäventyret”, ”Vandring till Torghatten”

Dag 6

Tisdag - Trondheim, Ålesund

Under tidig morgon har vi kommit fram till Trondheim, Norges första huvudstad som tidigare kallades för Nidaros. Trondheim har en spännande historia, imponerande träbyggnader, färgrika bryggor och den vackra stadsbron från 1861. Trondheims mest kända byggnadsverk är Nidarosdomen, Skandinaviens största medeltida byggnad som är byggd i nygotisk stil. I denna mäktiga domkyrka är tre drottningar och sju kungar krönta. Vi lämnar Trondheim och fortsätter vår resa söderut, på vägen ut ur Trondheimsfjorden passerar vi öarna Munkholmen och Hitra. På eftermiddagen gör vi stopp i Kristiansund som räknas som Norges klippfiskhuvudstad på grund av sin långa exporttradition av saltad och torkad fisk. Vi styr ut över det öppna havet mot Molde som med sin närhet till Golfströmmen även är känd som Rosornas stad. Om vi håller oss vakna till midnatt så får vi uppleva Ålesund, staden som är byggd i Jugendstil och som får oss att tro att vi befinner oss i Sydtyskland.

Möjlighet till utflykt: 

”Trondheim med Nidarosdomen”

Dag 7

Onsdag - Bergen, hemresa

Sista frukosten ombord och ”Världens vackraste sjöresa” börjar närma sig sitt slut. Men innan vi lägger till i Bergen kommer vi att få njuta av den pittoreska Nordfjorden nedanför den enorma glaciären Josteldalsbreen och den mäktiga Sognefjorden. Inseglingen till Bergen, staden mellan de sju bergen är ett synintryck som vi sent kommer att glömma. Bergen är en internationell stad med småstads charm, de mest kända sevärdheterna är Fisketorget, Mariakyrkan samt Bryggen som står med på UNESCO:s världsarvslista. Innan vi lämnar vårt fartyg MS Trollfjord äter vi en härlig och mättande lunch. När vi kommer iland i Bergen väntar vår buss på oss för att ta oss med till flygplatsen. Vi flyger via Oslo till Arlanda eller direkt till Köpenhamn och landar runt kl 20.15 (Kastrup) och 20.30 (Arlanda).

Inspiration från land.se

Läs om när vi senast åkte med Hurtigruten

Läs artikeln
hurtigruten
I priset ingår

Flygresa med Scandinavian Airlines; Arlanda-Oslo-Kirkenes

Flygresa med Norwegian: Bergen-Oslo-Arlanda

Bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresan), flygskatter och avgifter

En övernattning i dubbelrum på Thon Hotel Kirkenes

Kryssning med Hurtigruten Kirkenes - Bergen inkl fem övernattningar i insideshytt dubbelhytt (I2-hytt, kan vara däck 4,6 eller 7)

Busstransfers i Norge enligt program

Utflykt i Kirkenes dag 2

Utflykt ”En smak av Vesterålen” dag 3 ombord

Sex frukostbufféer

Fem luncher blandat buffé och serverat

Fem middagar (blandat buffé och serverat 3-rätters)

Middag första kvällen på hotellet

Måltidsdryck på hotellet samt ombord på Hurtigruten; ett glas husets vin eller en öl eller läsk/mineralvatten samt kaffe eller te

Färdledare från Specialresor

Resegaranti från statliga resegarantin

Tillval och mer information

I från-priset ingår del i dubbelrum, insideshytt. Nedan priser för uppgradering av hytt, per person.

  • Fönsterhytt på däck 3, 4 eller 6, kan vara med begränsad utsikt i fem nätter: 2.600:-
  • Fönsterhytt på däck 4 i fem nätter: 4.490:-
  • Fönsterhytt på däck 6 (promenaddäck, kan vara begränsad utsikt) eller däck 7 i fem nätter: 5.960:-
  • Enkelrum/insideshytt på däck 4, 6 eller 7 för eget bruk, i sex nätter: 5.910:-
  • Enkelrum/fönsterhytt på däck 4 för eget bruk, i sex nätter: 8.100:-
  • Enkelrum/fönsterhytt på däck 6 (kan vara begränsad utsikt eller 7, för eget bruk, i sex nätter: 8.810:-

Utflykter

I resans pris ingår utflykten ”En smak av Vesterålen”. Vi rekommenderar att förboka övriga utflykter som kan vara av intresse då det är begränsat antal platser. Bokas hos Specialresor senast 50 dagar innan avresa. Se vilka intressanta utflykter som erbjuds i programlistan ovan.

Anmälan senast 30/6 2022, därefter i mån av plats! Boka via länken ovan eller direkt till Specialresor på telefon 054-18 89 00 (måndag-torsdag: 10.00-15.00, lunchstängt mellan kl 12.00-13.00) eller e-post info@special-resor.se. Vänligen uppge vilken hyttkategori som önskas och att du kommer via Land.

Miljöarbete

Hurtigruten jobbar hårt med att minska avtrycken på miljön. Avtal har slutits om att 6-9 fartyg före år 2021 ska ha blivit uppgraderade till hybrid fartyg. Vilket innebär att de istället för diesel kommer drivas med miljövänliga gasmotorer och batterier. Ombord märks det också tydligt att man arbetar hårt med miljötänket. Engångsartiklar är så långt det är möjligt nu förbjudet och soppåsar är nu gjort av helt nedbrytbart material.

Att utnyttja de lokala producenterna av råvaror längs kusten gör det möjligt att erbjuda lokalproducerad mat ombord samtidigt som man minskar transporter och avgaser ut i naturen. Hurtigruten samarbetar också med Norska Institutionen för Marinforskning. Det finns också Hurtigruten Foundation som arbetar med att sprida kunskap om möjligheter och problem i områdena som Hurtigruten besöker, inte enbart Norge. Hurtigruten Foundation stödjer bland annat ”Clean up Svalbard” och ”Clean Coasts in Norway”.

Bilder

Foto: Hurtigruten AS
Foto: Axel M. Mosler
Foto: Jennie Eriksson
Foto: Nina Helland