Island

Island – en urkraft med naturlig skönhet

NYA DATUM KOMMER HÖSTEN 2023
Landresor / Natur / Island – en urkraft med naturlig skönhet

Island

Island – en urkraft med naturlig skönhet

NYA DATUM KOMMER HÖSTEN 2023

Denna resa är nu slutsåld, men visa ditt intresse för nya tillfällen i formuläret nedan!

Vi har skapat ett upplägg som passar dig som inte varit på Island tidigare. Vi vill ge dig en resa som innehåller det där som man bara måste se när man besöker Island, och ”lite till”. Det mesta ingår i priset, även mat och dryck till måltiderna. Vi åker med max 25 deltagare för den bästa upplevelsen.

Island är en magisk plats, som föddes med en explosion ur Nordatlanten, och som fortsätter att skapas på samma dramatiska sätt. Vår svensktalande lokala guide visar oss runt i en natur som bjuder på ett oförglömligt skådespel. Gejsrar sprutar kaskader av varmt vatten, glaciärer, vattenfall, älvar som skapar liv i det karga landskapet och förstenade lavafält som ger ett ”månlikt” intryck. Det är oundvikligt att lämna Island med annat än en känsla av urkraft och tidernas begynnelse. Välkommen med på en fantastisk resa!

Anmäl ditt intresse här

Höstens resor till Island är nu genomförda. Vi planerar nya tillfällen för denna populära resa även under 2023! Fyll i denna, icke-bindande, intresseanmälan så får du ett mejl när bokningen öppnar.

Program

Dag 1

Söndag

Samling sker på Arlanda flygplats vid 12.00-tiden. Vi flyger med Icelandair till Island där vi landar under eftermiddagen. Vår svensktalande lokalguide möter upp och tar oss med till den isländska huvudstaden. Det är ett dramatiskt, nästan overkligt lavalandskap som passerar revy utanför bussfönstret när vi tar oss de cirka fem milen från flygplatsen till Reykjavik. Vi gör oss ”hemmastadda” på vårt centralt belägna hotell, Center Hotel Midgardur, som kommer att vara vår hemvist under dagarna på Island. Lite senare serveras middag i hotellets trevliga restaurang.

Dag 2

Måndag

Vi startar vår vistelse på Island med en oförglömlig naturupplevelse, då vi färdas med buss till några av Islands mest kända utflyktsmål runt den ”Gyllene Cirkeln”. Dagen börjar med ett besök i ett område av ett stort naturgeografiskt och historiskt intresse, Tingvalla National Park. Under en lång period var detta platsen för det äldsta demokratiska parlamentet i världen. Alltinget grundades här 930 e kr och denna plats anses vara den heligaste på Island. Man har svårt att föreställa sig en mer fantastisk mötesplats för en nation. Två av jordens kontinentalplattor, den europeiska och den nordamerikanska, har sin skarv just här, de flyttar sig längre och längre ifrån varandra och marken däremellan sjunker ju längre plattorna glider isär. Allt detta är inramat av ett vackert och lite ödsligt vulkanlandskap. Dagen har ett varierat innehåll där natur blandas med annat typiskt isländskt. På Fridheimar Gård dukas det upp en soppbuffé med hembakat bröd till lunch, och vi får träffa både den unika Islandshästen och se insidan på ett isländskt växthus. Vi fortsätter vår färd till Haukadalur, ett fascinerande naturområde där vi hittar de mest berömda heta källorna, Geysir och Strokkur. Strokkur exploderar regelbundet och sprutar kaskader av vatten högt upp i luften, ibland upp till 30 meter, ungefär var sjunde minut. Gyllene cirkeln tar oss vidare till mäktiga Gullfoss, drottningen av de isländska vattenfallen. Har vi tur kan vi se regnbågen genom vattenångorna, mycket vackert. Gården Efstidalur drivs av fyra syskon och deras familjer. Innan den Gyllene Cirkeln sluts för dagen väntar en inblick i gårdslivet på Island. Familjen på Efstidalur är först och främst mjölkbönder men har även öppnat sina dörrar för turister. De tillverkar egna produkter av sin mjölk som de erbjuder sina gäster att smaka på, till exempel den isländska lite syrliga mejeriprodukten skyr. I gårdens restaurang serveras vi en härlig hamburgare gjord på gårdens eget nötkött innan det är dags att återvända till Reykjavik och vårt hotell.

Dag 3

Tisdag

Vår guide och buss hämtar upp oss så att vi kan bekanta oss med världens nordligaste huvudstad. Man kan inte låta bli att fascineras av den lilla storstaden med stor karaktär och stolthet. Små korrugerade plåthus ligger tätt inbäddade bland futuristiska glasbyggnader, och internationella inflytanden blandas med gamla isländska traditioner. Gammalt och nytt i en härlig och ytterst intressant blandning, inte likt något annat. Lunch, eftermiddag och kväll disponeras efter eget tycke och smak. Reykjavik kan stoltsera med både exklusiva butiker, ett stort kulturellt utbud och fina matställen. Letar du till exempel efter fina ullprodukter, så har du definitivt kommit rätt. Vill du prova på att rida islandshäst eller åka med båt på en cirka tre timmas valsafari så kan vi erbjuda det mot ett tillägg under eftermiddagen. Middag ingår inte, så möjlighet finns att själv välja bland Reykjaviks utbud av restauranger. Vill man inte välja själv så kan vi erbjuda en middag även denna kväll, se mer under tillägg.

Dag 4

Onsdag

Idag väntar oss både varma bad och puttrande natur. Ett ”måste” på Island är att bada i den Blå Lagunen, en oas mitt i ett lavafält och här badar man i 36-39 gradigt vatten oavsett årstid. Det varma vattnet innehåller naturligt aktiva ingredienser, som välgörande mineralsalter och gröna alger. Det sägs att man blir flera år yngre efter ett dopp… men inte nog med det, man blir härligt avstressad på köpet. Besöket avslutas med lunch i restaurang ”Lava”.

Dag 5

Torsdag

Efter en mycket tidig frukost har det blivit dags att checka ut från hotellet och säga hejdå till sagolika Island. Vi flyger med Icelandair och under flygningen finns möjlighet att köpa något att äta. Planet landar på Arlanda cirka kl 12.45.

I priset ingår

Flygresa Arlanda-Keflavik tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa), flygskatter och avgifter

Fyra övernattningar i dubbelrum, på CenterHotel Midgardur

Bussresor enligt programmet på Island

Transfer/utflykter med lokalguide enligt program dag 1-4

Besök på isländsk gård med växthus och Islandshästar

Entré, handduk och en dryck vid den Blå Lagunen

Fyra frukostar

Två luncher; dag 2 och dag 4

Tre middagar; en 3-rätters på hotellet, en hamburgermiddag på gården Efstidalur dag 2 samt en 3-rätters middag i Reykjavik

Måltidsdryck lunch/middag; ett glas vin/öl/vatten eller läsk samt kaffe/te (ej kaffe/te på Efstidalur)

Dricks till lokalguide och chaufför

Färdledare från Specialresor

Resegaranti via den statliga resegarantin

Flyg, hotell och tillval

Flyg

Vi flyger tur och retur med Icelandair. Vill du klimatkompensera din resa? Gå in på www.special-resor.se, Inför resan, för mer information.

Hotell

Vårt utvalda hotell är modernt och är beläget i centrala Reykjavik. Rummen är cirka 17,7 m2 och är utrustade med minibar, wifi, telefon, eget badrum och TV. Hotellet erbjuder en bar, restaurang, samt en SPA-avdelning med inom-och utomhuspooler, bastu och gym.

Tillval/utflykter:

Övriga tillägg, meddelas vid bokning av resan eller senast före slutbetalningen;

  • Rida islandshäst ca 1,5-2h; arrangerad ridtur i gruppdag 3. Det ingår transfer till/från ridanläggningen, häst och ridguide, hjälm, överdragskläder och stövlar vid behov. Pris: 1.670.
  • Valsafari ca 3 timmar bokas och betalas under resan, då den är väder beroende. Pris: ca 950:
  • Middag dag 3: middag inklusive ett glas vin/öl samt kaffe/te på speciellt utvald restaurang i Reykjavik. Pris: 890:-.
Övrig information

Max antal platser: 25

Anmälan senast 10 juli 2022, därefter i mån av plats!

Anmälningsavgiften är 10% av resans pris per person och skall betalas inom 10 dagar efter erhållen bokningsbekräftelse/faktura, resterande betalas senast 40 dagar före avresa. Bokningsbekräftelse /faktura skickas via e-post ifall inget annat önskats.

Avbeställning

Avbeställning av resa debiteras enligt Svenska Resebyråföreningens villkor för paketresor och Specialresors särskilda villkor, finns att hämta på www.special-resor.se(Inför resan). Researrangören förbehåller sig rätten att ställa in en resa senast 30 dagar före avresa om antalet deltagare understiger 20 personer. Vi reserverar oss för eventuella program-, pris-och tidtabellsändringar utanför vår kontroll.

Övrigt

Resans program innehåller en del promenader i lugn takt. Kontakta Specialresor om du har frågor kring programmets upplägg.

Kontakt

Har du frågor om resan är du välkommen att kontakta researrangören Specialresor, på info@specialresor.se. Uppge gärna att du är Landläsare när du hör av dig.

Bilder

Blue-Lagoon
fiskfelagid
Gullfoss-waterfall
Island-Fridheimar
Island-Hallgrímskirkja