Norrbotten/Sverige

Norrbotten med Jokkmokks marknad

1 - 5 FEBRUARI 2023
Landresor / Kultur / Norrbotten med Jokkmokks marknad

Norrbotten/Sverige

Norrbotten med Jokkmokks marknad

1 - 5 FEBRUARI 2023

I början av februari bjuder lilla Jokkmokk in till en sprudlande folkfest! Den samiska kulturen visar stolt upp ett makalöst vintervackert landskap. Vi flyger från Köpenhamn, Stockholm och Göteborg till Luleå och tillbringar en heldag på Jokkmokks marknad. Vi ser också världsberömda Treehotel med hotellrum uppe i träden, Luleå, går på lyktvandring i Gammelstad och sist men inte minst väntar en tur på isen. Kanske får vi även uppleva det magiska norrskenet! 

Program

Dag 1

Mot Norrbotten och Gammelstads kyrkstad

Flyg till Luleå, där vi landar innan lunch på Kallax, Luleås egen flygplats. Här möter vår guide upp och vi åker den korta sträckan in till Luleå. Här lämnar vi in våra resväskor på Quality Hotel – vår hemvist under  denna resan. Incheckning sker senare under eftermiddagen. Vi har sedan några timmars fri tid i Luleå.

Vi besöker ett av våra världsarv, Gammelstads kyrkstad, och går på guidad lyktvandring bland kyrkstadens snötäckta gränder till skenet av stämningsfulla stallyktor. En kyrkstad är en samling stugor vid en sockenkyrka där långväga sockenbor kunde uppehålla sig vid kyrkobesöken och Gammelstads kyrkstad är ett enastående exempel på den traditionella kyrkstad som finns i norra Skandinavien.

Hög mysfaktor utlovas! Innan kvällens middag hälsas vi välkomna med en norrländsk drink. Nu kan vårt norrländska äventyr börja på riktigt!

Dag 2

Luleå och ispromenad

Hur ofta kan vi söderbor vandra på isen, på tjock is och till det på fint uppskottade leder? Kanske inte så ofta så nu ska vi verkligen passa på. Varje år prepareras en isbana på Lule älv, i anslutning till Luleå centrum. På isbanan kan man åka skridskor och spark och man kan också promenera på en snötrottoar utefter hela sträckan. På isen finns flera vindskydd med grillplatser uppställda och man kan i mån av tillgång låna spark vid parkeringarna runt isbanan.

Vi promenerar i sakta mak från hotellet och ut på isen. Hur länge vi är ute och hur långt vi går beror på väder och önskemål. Kanske blir det en tur ut till ön Gråsjälaören? Under turen stannar vi också till för en varm dryck med tilltugg.

Dag 3

Jokkmokks marknad

Givetvis kommer vi att tillbringa en dag på Jokkmokks marknad, denna stora vinterfolkfest som är årets höjdpunkt för samer och tillresta från när och fjärran.

Vintermarknaden i Jokkmokk hålls under tre dagar varje år i början februari, ända sedan tidigt 1600-tal. Den grundades av kung Karl IX med syfte att stärka statens position i norr. Den kom att bli en samlingspunkt för samer från hela Sápmi och i dag är det en folkfest med flertalet kulturaktiviteter blandade med de många marknadsknallarna.

Vi får en ordentlig inblick i den samiska kulturen under denna glädjefyllda marknadsdag. Renar, färggranna dräkter, matspecialiteter, hantverk, konst, jojk och hög stämning utlovas!

Dag 4

Boden och Harads Trädhotell

Inte långt från Luleå ligger fästningsstaden Boden, en av Sverige mest påkostade försvarsanläggningar. Här får vi reda på hur Norrland skulle försvaras under 1900-talet om kriget drabbade oss.
Vi börjar med ett besök i Rödbergsfortet vid Luleå älv. Detta är ett av stadens fem fort och det sista som togs ur bruk så sent som år 2000. All utrustning bevarades intakt. Efter den guidade turen äter vi lunch i fortet.
Näst på tur står Harads och en mycket spännande hotellösning. Detta unika hotell är beläget uppe bland träden och hit kommer folk från när och fjärran. Vi får följa processen genom bilder och höra berättelser om hur Treehotel blev verklighet.

Dag 5

Luleå och hemåt efter härliga upplevelser

Vi äter frukost på hotellet och har sedan dagen för egna besök i Luleå. Sen eftermiddag åker vi sedan ut med transferbussen till Kallax flygplats där flyget avgår kl 18:20. Med snörika minnen i bagaget landar vi sedan på våra flygplatser och tackar för den här gången. På återseende!

I priset ingår

Flygresa från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn till Luleå tur och retur

Handbagage och incheckad resväska

Flygskatter och flygplatsavgifter

Busstransfer flygplatsen - hotellet tur och retur

Bussrundresa med Scandoramaguide

4 övernattningar i dubbelrum

Norrländsk välkomstdrink på ankomstkvällen

4 frukostar (dag 2 - 5)

2 luncher (dag 2 + 4)

2 middagar (dag 1 + 4)

Utflykterna Gammelstads kyrkstad, Jokkmokks marknad, Rödbergsfortet & Treehotel och Promenad på isbanan

Flyg, hotell och tillval

Flyg

Vi flyger med Scandinavian Airlines tur och retur. Både handbagage och incheckad resväska ingår.

Hotell

Vi bor samtliga nätter på trevliga Quality Hotel i Luleå.

Tillval

Priset gäller för del i dubbelrum. Enkelrumstillägg 1095:-

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda eller Landvetter.

 

Vädertips!

Kom ihåg att ta med och ta på Er ordentligt med kläder. Det är härlig vinter i norra Sverige. Vi ska vara ute på Jokkmokks marknad under en dag. Affärer, restauranger och caféer finns naturligtvis i området att värma sig i.

Lager på lager är alltid bäst! Underställ allra underst, sedan mjukisbyxor eller liknande och ytterst termobyxor och varm jacka. Tumvantar, mössa, varma kängor/stövlar med lagom tjocka strumpor och kanske en balaklava (skydd för ansiktet) gör klädseln komplett och ger Dig förutsättning för en skön upplevelse utan att bli kall och frusen.

Tips! Packa gärna ned värmande kläder i handbagaget, att byta till innan avfärd från flygplatsen eller i bussen. Vi kan i vissa fall inte checka in direkt på vårt hotell för ombyte vid ankomst, så det kan vara bra med varma kläder för promenad i Luleå.

Bilder

Vintervackra Norrbotten och Lappland. Foto: Christine Hansson
Vi besöker häftiga Treehotel
Foto: Christine Hansson
Rödbergsfortet
Foto: Christine Hansson
Foto: Christine Hansson
Renrajden på Jokksmokks marknad. Foto: Petter Johansson
Foto: Christine Hansson
Jokkmokks nya kyrka