Irland

Lantbruksresa till Irland - Rundresa med gårdsbesök

5 - 10 MARS 2023
Landresor / Studieresor / Lantbruksresa till Irland - Rundresa med gårdsbesök

Irland

Lantbruksresa till Irland - Rundresa med gårdsbesök

5 - 10 MARS 2023

Landresor arrangerar äntligen en lantbruksresa igen! En ypperlig chans att nätverka och få en stor dos inspiration. Resan som är lagom lång och tajmad före både kalvningssäsong och vårbruket, men då våren ändå ankommit vårt resmål. Häng med på en resa där det mesta ingår i priset!

Denna gång upptäcker vi Irland – Den Gröna Ön, där jordbruket är en av de viktigaste näringarna. Här lämpar sig mjölk-och köttproduktion utmärkt då huvuddelen av landet är gräsbevuxet en stor del av året. Irländarna är skickliga på att anpassa sig till marknadens behov och att ta del av EU’s regelverk. Då mjölkkvoterna avskaffades satsade jordbruket stenhårt på att öka produktionen precis så som regeringen också ville. Idag är klimatmålen hårdare och en stor oro finns i jordbrukarled om det var rätt att satsa så mycket. Vi vill gärna på plats se och höra vad som händer i dagens Irland, följ med på en intressant studieresa med goda kollegor i branschen!

Schemat bjuder på en perfekt mix mellan spännande gårdsbesök, både konventionella och ekologiska lantbruk, vackra landskap samt de turiststopp som bara måste upplevas på Irland. Genomgående har vi valt hotell med bra standard och en fin komfortbuss för oss genom Irland för bästa upplevelse och chans till avkoppling.

Lantbruksresor brukar vara ett mycket uppskattat avbrott i den intensiva vardagen som lantbrukare. Här får du nätverka och knyta kontakter med branschkollegor över hela Sverige, se ny teknik och lösningar att inspireras av till din egna verksamhet. Sist men inte minst får du en minnesvärd resa med god mat, dryck, vackra och spännande miljöer.

Flyg från Kastrup på förfrågan.
Resan uppnår kraven på innehåll för att vara avdragsgill.

Välkomna!

Program

Dag 1 - Söndag 5/3

Mjölkgård och Kilkenny

Samling på Arlanda flygplats kl 06.20. Vi flyger med Scandinavian Airlines till Dublin på Irland där buss och svensktalande guide väntar för att ta oss runt på Irland.
Vi styr söder ut mot Kilkenny och stannar till utanför staden Kildare för vårt första studiebesök, en mjölkgård på 150 hektar med 280 kor som mjölkas i karusell. Gården har till stor del Holstein Fresian kor men har även börjat korsat in Jersey och självklart är det en gräsbaserad foderstat som gäller. Man jobbar intensivt med betesrotation och år 2017 betades varje ”hage” 12 gånger och 2018 nio. Man satsar stort och utökar besättningen varefter man lyckas få tillgång på areal, målet är 450 kor. Gården driver också ett Bed & Breakfast och lantbrukaren är aktiv i olika föreningar där avel är en viktig del.

Självklart blir det lunch och fika under dagen och vi kommer också att få en övergripande presentation av irländskt lantbruk av Konsult Cul Dara (Agri Policy Consultant). Efter denna rivstart på vår resa åker vi vidare och checkar in i på trevliga Hotel Kilkenny. Middag äter vi gemensamt på hotellet.

Dag 2 - Måndag 6/3

Bördiga Cork, Angusavel och spannmål

Efter en god irländsk frukost checkar vi ut från hotellet och åker genom grevskapet Cork mot staden med samma namn. Vi åker genom de bördigaste delarna av Irland och här ser vi bland annat majsodingar och spannmålsfält. Dagens första besök blir på en avelsbesättning med Angus, där tjurarna säljs till avel och resten till slakt. Gården är på 50 hektar. När man är på Irland är det ett måste att få se och höra om landets spännande historia och då är mäktiga Rock of Cashel ett bra val. Vår guide kommer att berätta mer ingående om kungar och biskopar som har huserat och regerat här sedan 900 talet. Då klippan ligger högt upp är det en makalös utsikt från klosterruinen, det känns om man flyttats tillbaka i tiden bland kelter och Normander. Efter besöket är det egen tid för lunch i byn.

Nästa besök blir hos en spannmålsbonde och tillika ordförande i Irish Farmers Association Grain. Familjen består av tre bröder som brukar jorden på 675 hektar i norra Cork. Man odlar korn, vintervete, vinterraps, vinterhavre, fodermajs, vårkorn och några hektar miljö/fågel främjade grönytor. Spannmålen lagras och säljs lokalt. På gården odlar man också vall och föder upp 200 nötkreatur till slakt samt mjölkar 200 kor. Mjölkkorna har man i ett gemensamt bolag med andra ägare. Efter denna spännande dag checkar vi in på vårt hotell i Cork city där vi också äter vår middag.

Dag 3 - Tisdag 7/3

Mjölk- och skogsproduktion, månlandskap och Galway

Pigga och alerta checkar vi ut från hotellet för att åka vidare västerut och upp till Galway. Men först gör vi ett besök på en gård med mjölk och skogsproduktion. Lantbrukaren är fd vice president i Irish Farmers Association och producerar mjölk med sina 245 kor. På gården har man även 8 hektar skog och en hel del vägar att sköta. Även här har man börjat korsa sina djur och då är det kvigorna man korsar in Jersey på. Man har vårkalvning och avkastningen ligger på 5154 liter per ko. Alla tjurkalvar säljs vid 6 månaders ålder.
Lunch äter vi gemensamt på en trevlig pub och därefter skall vi uppleva den irländska västkusten och guldkornet, Cliffs of Moher! Klipporna stupar 214 m ner i Atlanten och är dramatiskt vackra. Här är Europas västligast utpost och det känns magiskt att veta att nästa kontinent är Nordamerika. Efter vårt besök på Cliffs of Moher åker vi i sakta mak utmed kusten i ett landskap som påminner om Island eller t.o.m.
månen. Området heter The Burren och är ett kalkstensområde med unik flora o fauna då den geologiska samansättningen i marken är speciell. Här har man hittat ett tjugotal olika orkidéer. Utanför kusten ser man även Aran öarna som är kända för sin ull och ylletröjor. Sen eftermiddag checkar vi in på vårt hotell strax utanför Galway, här bor vi två nätter. Middag äter vi gemensamt på hotellet.

Dag 4 - Onsdag 8/3

Connemaraponnies, Connemaralamm och Working Sheepdogs

Idag väntar grevskapet Connemara. Det är kargt vackert och har många vyer att visa upp. Vad passar bättre än att besöka en hästgård med Connemara ponnyer? Här lär vi oss allt om den populära hästrasen som erövrat världen med sitt vackra utseende och sin härdighet.
Lunch på egen hand i lilla charmiga staden Clifden.
På eftermiddagen är det dags att besöka en gård med 200 tackor och 400 hektar mark. Man levererar lamm till varumärket Connemara Lamb. Vallhunden har en stor roll i irländskt lantbruk och här kommer vi få en demonstration av hur det går till att jobba med dessa Working Sheepdogs. Åter på i Galway äter vi en gemensam middag på hotellet.

Dag 5 - Torsdag 9/3

Dublin, Guinness och kulturell pubkväll

Efter frukost och utcheckning lämnar vi den irländska västkusten och åker tvärs över till östsidan och Dublin. När vi kör in i landets huvudstad får vi en
guidad tur av vår lokalguide. Vi får egen tid för lunch och lite
shopping, sedan ett besök på Guinness Storehouse. Ni vet det
mörka ölet av porterkaraktär, irländarnas mörka mustiga
dryck. Guinness Storehouse ligger på bryggeriområdet och är
ett modernt museum som är självinstruerande där man går in
i ett ölglas eller en pint som det heter här. Man börjar i
botten där man visar hur kornet mältas och sedan avslutas
visningen i toppbaren med fantastisk utsikt och en provsmakning av en pint.
Därefter tar bussen oss till hotellet som ligger centralt i Dublins hamnområde. På hotellet får vi lite egen tid innan vi ger oss i väg med vår buss till puben Merry Ploughboys och en irländsk afton. Vi äter middag och får en fin show med traditionell irländsk musik och dans.

Dag 6 - Fredag 10/3

Sovmorgon och hemfärd

Under morgonen checkar vi ut från hotellet. Efter oförglömliga dagar på Irland beger vi oss mot flygplatsen för återresa till Sverige. Flyget avgår från Dublins flygplats kl 11.35 och landar på Arlanda flygplats kl 15.15.

I priset ingår

Flygresa med Scandinavian Airlines, Arlanda-Dublin tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)

Flygskatter och avgifter

Bussresor enligt program på Irland

Fem övernattningar i dubbelrum

Transfer och utflykter med svensktalande lokalguide, dag 1-4

Besök på sju gårdar/företag inkl Guinness Storehouse

En timmes presentation av irländskt lantbruk av en erkänd konsultfirma

Entré till Cliffs of Moher

Entré Rock of Cashel

En pint på Guinness Storehouse

Te och scones dag 1

Guidad stadspromenad i Dublin med auktoriserad stadsguide

Fem frukostar

Två luncher

Fem middagar; fyra på hotellet och en på Merry Ploughboys

Måltidsdryck; bordsvatten samt te/kaffe

Dricks till lokalguide och chaufför

Personal från Specialresor

Resegaranti via den statliga resegarantin

I priset ingår 2,67% marginalmoms (EU-moms) som är avdragsgill för företag med F- skattsedel.

Tillval och hotell

Tillägg för enkelrum i fem nätter: 3.340:- (begränsat antal)

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring ingår ej i resans pris.

Våra hotell är av mellanklass, om något hotell ändras blir det till likvärdig klass.
En natt i Kilkenny: www.hotelkillkenny.ie
En natt i Cork: www.maldronhotelshandoncorkcity.com
Två nätter strax utanför Galway: www.claytonhotelgalway.ie
En natt i Dublin: https: www.thegibsonhotel.ie

 

Information

Anmälan senast 2023-01-10, därefter i mån av plats!

Anmälan sker direkt till Specialresor. Det finns ett begränsat antal platser. Boka din resa via knappen ovan, eller ring oss på 054-18 89 00 (telefontid: kl 10-12 och 13-15). Anmälningsavgiften är 10% av resans pris per person och skall betalas inom 10 dagar efter erhållen bokningsbekräftelse/ faktura, resterande betalas senast 40 dagar före avresa. Bokningsbekräftelse/faktura skickas via e- post i fall inget annat önskats. För anmälan krävs följande uppgifter: namn, fakturaadress, telefonnummer, e-postadress, personnummer samt eventuella matallergier, vem man önskar dela rum med och val av påstigningsplats.

Övrigt

Resan är en bussrundresa på ca 100 mil, flertal stopp görs för toalett och fotostopp. Resan är en renodlad studieresa och är då avdragsgill i verksamheten.
Researrangören förbehåller sig rätten att ställa in en resa senast 30 dagar före avresa om antalet deltagare understiger 20 personer.

Vi reserverar oss för eventuella program-, pris- och tidtabellsändringar utanför vår kontroll. Har ni frågor är ni välkomna att kontakta Specialresor.

 

Bilder