Kirkenes - Bergen

Havila Kystruten - Längs norska kusten med MS Havila Pollux

AUGUSTI / SEPTEMBER 2023
Landresor / Natur / Havila Kystruten - Längs norska kusten med MS Havila Pollux

Kirkenes - Bergen

Havila Kystruten - Längs norska kusten med MS Havila Pollux

AUGUSTI / SEPTEMBER 2023

Med några av de miljövänligaste fartygen i världen seglar Havila Kystruten längs med norska kusten. Vi reser med MS Havila Pollux på en kryssning mellan Bergen i söder och Kirkenes i norr, in i majestätiska fjordar och små hamnar där större fartyg inte kan gå in.  Ombord råder en lugn atmosfär och menyn är komponerad av prisvinnande kocken Gunnar Hvarnes, baserad på lokala råvaror från regionerna längs kusten.

Sedan år 2021 trafikerar rederierna Havila Kystruten och Hurtigruten AS sträckan mellan Bergen-Kirkenes. Den största skillnaden mellan Hurtigruten och Havila är att det sistnämnda rederiet har batteridrivna fartyg för en utsläppsfri och tystgående resa genom fjordarnas rogivande miljö. Havilas hytter är stora och moderna, och maten är gudomlig. 

Välj mellan Nordgående eller Sydgående riktning
De stora skillnaderna mellan turerna är att vi passerar de olika hamnarna vid olika tider på dygnet, och därför blir stoppen olika långa. Nordgående har vi mer tid i de större hamnarna samt spenderar en heldag i den sagolika Geirangerfjorden. Sydgående anlöper vi de mindre hamnarna dagtid samt har mer tid på Lofoten. För exakt resplan, följ länken till bokningssidan.

Nordgående tur från Bergen – Kirkenes
Dag 1: Bergen
Dag 2: Ålesund och den fantastiska Geirangerfjorden. Tillval utflykt: ”Geiranger med Trollstigen”
Dag 3: Trondheim. Tillval utflykter: ”Trondheim med Nidarosdomen”, ”Stadsvandring i Trondheim”
Dag 4: Bodö och Lofoten. Tillval utflykter: ”RIB-båt till Saltstraumen”, ”Upplev Bodö och Saltstraumen”, ”Möt invånarna på Lofoten”, ”Middag hos Vikingahövdingen”
Dag 5: Tromsö. Tillval utflykter: ”Tromsö den arktiska huvudstaden” ,”Besök Huskies på Tromsös vildmarkcenter”
Dag 6: Nordkap. Utflykt ingår: Nordkapsplatån
Dag 7: Kirkenes

Sydgående tur från Kirkenes – Bergen
Dag 1: Ankomst Kirkenes
Dag 2: Kirkenes-Berlevåg
Dag 3: Honningsvåg-Hammerfest-Tromsö. Tillval utflykt: ”Frukost på Nordkap”
Dag 4: Lofoten. Tillval utflykter: ” En smak av Vesterålen”, ”Havsörnssafari”, ”Upplev Lofoten”, ”Bryggeribesök med ölprovning”
Dag 5: Polcirkeln och Helgelandskusten. Tillval utflykter: ”Det norska laxäventyret”, ”Vandring i Torghatten”, ”Världsarven på Vegaöarna”
Dag 6: Trondheim-Ålesund. Tillval utflykter: ”Trondheim med Nidarosdomen”, ”Atlanthavsvägen”
Dag 7: Bergen

Avgång 23 Aug 2023
Från ARN / CPH
Reslängd 7 dagar
Pris från 32 060 SEK
Tur Nordgående
Avgång 28 Aug 2023
Från ARN / CPH
Reslängd 7 dagar
Pris från 29 950 SEK
Tur Sydgående

I priset ingår

Flygresa t/o/r med Scandinavian Airlines

Bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresan), flygskatter och avgifter

Övernattning i dubbelrum på Scandic Hotel i Kirkenes (för sydgående tur)

Kryssning med Havila Kystruten inkl fem (sydgående) alt. sex (nordgående) övernattningar i delad fönsterhytt på däck 4 eller 5

Busstransfers i Norge enligt program

Utflykt i Kirkenes dag 2 (sydgående) alt. Nordkap dag 6 (nordgående)

Sex frukostbufféer

Sex luncher (sydgående) alt fem luncher (nordgående)

Sex middagar

Måltidsdryck; ett glas husets vin eller en öl eller läsk/mineralvatten samt kaffe eller te

Färdledare från Specialresor

Resegaranti från statliga resegarantin

Flyg, hotell och bokningsinformation

Flygtider

För flygtider för vald tur, följ länkarna till researrangörens hemsida

Ev tillägg per person

Priset gäller del i dubbelrum. För enkelrum se aktuellt pris vid bokningen.

Havila Voyages, MS Havila Pollux

Hemsida: www.havilavoyages.com

Din hytt

Vi har Seaview Superior, de flesta med dubbelsäng och vissa med enkelsängar. Hytternas storlek är ca 15m och finns på däck 4 och 5. I hytten finns skrivbord, liten soffa, kyl, vattenkokare, hårtork, duschtvål/schampo, tv samt fri wifi.
Exterior - Havila Voyages

Utflykter ombord – se bilaga

Vid bekräftelse bifogas Havilas utflyktsprogram. Vi rekommenderar att förboka utflykter som kan vara av intresse då det är begränsat antal platser. Bokas hos Specialresor senast 60 dagar innan avresa eller ombord på fartyget (i mån av plats).

Anmäl senast 15 maj

Det finns ett begränsat antal platser. Anmälan sker direkt till Specialresor, ”först till kvarn”. Boka din resa via knappen ovan eller ring oss på 054-18 89 00, uppge att du kommer via Land. Följande gäller enligt Havilas villkor: anmälningsavgiften är 10% av resans pris per person och skall betalas inom tio dagar efter erhållen bokningsbekräftelse/faktura, resterande betalas senast 125 dagar före avresa. Bokningsbekräftelse/faktura skickas via e-post i fall inget annat önskats.

För anmälan krävs följande uppgifter: namn, fakturaadress, telefonnummer, e-postadress, personnummer samt eventuella matallergier.

Hållbarhet

Havila Voyages trafikerar kuststräckan Bergen – Kirkenes med flera av de mest miljövänliga fartygen i världen. Fartygen har bland annat världens största batteripaket och kan segla upp till fyra timmar utan utsläpp och har en energieffektiv skrovdesign. Man använder värmeåtervinning och kylvatten från havet. För att ladda batterierna vid kaj utnyttjar man vattenkraften. Flytande naturgas som minskar koldioxidutsläppen med 25% och NOx utsläppen med 90%.

Pasvikturist som vi anlitar i Kirkenes för transport och guidning jobbar hårt med sitt hållbarhetsarbete. De kommer nästa år att bli certifierade med Miljøfyrtårn. Miljøfyrtårn är Norges mest använda certifikat för verksamheter som vill satsa på hållbarhet. Det innebär hållbarhet inom arbetsmiljö, avfallshantering, energiförbrukning, inköp och transport. Miljøfyrtårn är det första nationella systemet i Europa som har erkänts av EU.

SAS prioriterar och värnar om vår miljö och har sedan länge kontinuerligt fokuserat på miljöarbete och arbetar mot en hållbar utveckling för fortsatt resande med flygplan.
SAS miljömål är att minska de totala koldioxidutsläppen med 20% till år 2020 jämfört med 2007. SAS miljöarbete innefattar bland annat egna effektiviseringsåtgärder så som ”Grön inflygning” och möjligheten för resenären att koldioxid kompensera men också kravställande på mer miljöanpassad teknik. SAS genomför gröna inflygningar vilket betyder att flygplanet glidflyger, med motorerna på ett lägre varvtal sista sträckan under landningen. På så sätt förbrukar planet mindre bränsle och utsläppen av koldioxid minskar. En sådan inflygning sparar 100 kg flygbränsle och bullret kring flygplatsen blir betydligt mindre.

Bilder

Med några av de miljövänligaste fartygen i världen seglar Havila Kystruten längs med norska kusten.
Färden går längs Lofoten.
Bergen är en syn som inte lämnar någon oberörd.