Skåne / Sverige
Rosornas Skåne - Praktfulla rosor och perenner i slott och koja
30 JUNI - 2 JULI 2023
Skåne / Sverige
Rosornas Skåne - Praktfulla rosor och perenner i slott och koja
30 JUNI - 2 JULI 2023Res med vår Skåneexpert och trädgårdsentusiasten Annette Larsson till Skånes vackraste sommarblomning med rosor och perenner i överdåd hos privata trädgårdsentusiaster och praktfulla parker.
Intet är som norra Skånes kustlandskap och dess prunkande privata trädgårdar. Följ med tidningen Land på en härlig sommarhelg till rosor och perenner från Norrviken till blånande Kullaberg och de blommande broarnas Ängelholm. Vi besöker privata trädgårdar runt Ängelholm och Höör samt njuter av de ständigt fagrare Norrvikens trädgårdar, Vi njuter av de engångsblommande rosornas överdåd under rosendagarna på Fredriksdals trädgårdar och Sylvias praktfulla engelska rosor. Andra höjdpunkter är Ulla Molins vackra trädgård i Höganäs samt de doftande rosenhaven vid Bosjökloster, underskönt beläget vid Ringsjön. Res med likasinnade skönhetsälskare med trevliga måltider i försommarblomningens tid samt upplevelser i rosens namn. Vår mötesplats är Hässleholms centralstation och vi bor centralt på bra mellanklasshotell i Ängelholm.
Vår ciceron är Skåneguiden Annette Larsson, medlem redan från start i Lunds trädgårdssällskap. Annettes egen trädgård fylls med perenner och grönsaker. Favoriter som rosor, blåregn, valnöt och kronärtskockor, medan morötterna inte blev så lyckade pga den tunga lerjorden som kräver mycket uppluckring och kompost. Annette har gjort egna trädgårdsresor till Frankrike samt planerat för grupper och drivit internationellt projekt om hållbar odling och stadsodling i sitt tidigare arbete i Malmö stad. Vi följer med Annette till hennes barndoms trakter i Mellanskåne kring Bosjökloster, med sin skiftande natur och favoriterna Kullen och Bjäre.
Resans höjdpunkter
- Besöket på Norrvikens trädgårdar och Bosjökloster
- De inspirerande privata trädgårdarna med entusiastiska ägare
- Ulla Molins kulturminnesmärkta och torktåliga trädgård
Program
Från gästgifwaregård till krispiga rosor vid Bosjökloster
Du bokar eget tåg/transport för att mötas på Hässleholms Centralstation senast kl 12.15. Här möter vi Annette och vår privata buss för färgstarka resor i sommarlandskapets Skåne. Lunch serveras på fina Höörs Gästgifwaregård vid Gamla torg i Höör innan vi kommer fram till Bosjökloster. Gästgiverierna är en fin skånsk tradition men av de närmare 100 gästgiverier som fanns i Skåne för drygt 300 år sedan är ett fåtal kvar och gården med Höörs gästgiveri har anor från slutet av 1600-talet.
Vid entrén till Bosjökloster njuter vi åsynen av de vitrappade byggnaderna med varmt apelsinoranga tak mot den blånande sjön. Här omger fräsch grönska och rosablommande rosenhäckar klostrets stora rundlar med välvuxna engelska rosor samt det fina kaféets stora planteringar av rosor i starka, livgivande färger. Under promenaden genom Bosjökloster och dess park och ruinen av det lilla botkapellet så njuter vi av hur väl rabatterna framhäver denna historiska plats. Stor del av Bosjökloster är från tidigt 1100-tal då det grundades som benediktiner-nunnekloster, vars privilegier bekräftas i ett brev av påve Lucius III 1181. De rika donationerna, systrarnas asketiska leverne och ett idogt arbete gjorde att det välbärgade klostret blomstrade men under Gustav Vasas styre konfiskerades rikedomarna och klostret stängdes ned. År 1560 kom det i privat ägo för första gången och på 1600-talet hamnade det hos Corfitz Ulfeldt som lyckades med bedriften att göra sig osams med såväl den svenske som danske kungen. År 1908 såldes slottet till dagens ägarfamilj Bonde. Vi visas runt på slottet där de flesta rosor är återblommande engelska Austinrosor, kända för sin romantiska form och härliga doft. De breda paradrabatterna längs parkens sjökant avrundas med de gigantiska rhododendronbuskagen samt en imponerande stor och gammal ek. Klosterkyrkan är en sevärdhet i sig med sina vackra fönster och dekorationer.
Härifrån styr vi kosan till Leif och Eva, vars privata, äldre villaträdgård bjuder på ett mycket mindre sammanhang än Bosjökloster men som är fylld av älskliga perenner, ett hundra år gammalt spaljerat päron med nio sorters päron, växthus, damm, en charmig buxbomselefant och rabatter i ständig förändring med buskar, perenner o sommarblommor. Vi inspireras i den ljusa sommarkvällen innan vi reser till Ängelholm för två nätter på bättre mellanklasshotellet Best Western Hus 57 med central belägenhet, ett stenkast från Rönne å. Vi äter en gemensam middag och installerar oss på våra rum.
Längs Kontrasternas kust
Över Rönne å spänner flera små broar där ett par är rikt dekorerade med fina sommarblomsplanteringar som speglar sig i den gröna vattenytan. Här ligger Göran och Birgittas prisade villaträdgård på 850 kvadrat som verkligen utnyttjar ytan ned mot vattnet på bästa sätt. Med finsmakarväxter, högresta granitblock, damm med vattenfall, blommande buskar och träd har de skapat en oas mitt i staden. Vi inspireras av deras uppfinningsrikedom och tankar om sin trädgård.
I grannskapets Munka Ljungby ska vi sedan se de duktiga trädgårdsamatörerna Anders och Yvonnes spännande villaträdgård där de bott sedan 1987 och gjort om helt i fler omgångar, senast då ett VA-projekt plöjde upp stor del av trädgården och fällde mängder av stora träd på en granntomt och totalt ändrade deras odlingsförutsättningar. Inspireras av hur de då använde väldränerad jord för miniatyrbarrväxter med spektakulär nyutväxt, stenpartier, växthus samt ovanliga och fina växter för att skapa en trädgård i en helt annorlunda gestaltning. Här njuter vi av ljung, funkior och dvärgexemplar av träd, japanska lönnar, taklök och växter med dekorativa blad i fina färger och former. Detta är verkligen en tankeväckande trädgård där du får en helt annan bild av vintergrönska än du haft tidigare och där ljuvliga skuggälskande perenner döljer sig bakom bladen på större i full sol, för att bilda en vintervacker trädgård.
Nu ska vi ta oss ut på fina Bjärehalvön för en trevlig lunchbuffé på vackra Båstad golfbana, inte långt från dagens finalnummer – Norrvikens trädgårdar. Historiska, älskade och imponerande!
När officersonen Rudolf Abelin, utbildad hortonom och pomolog, skapade sitt Norrviken från 1905, önskade han spegla världen genom växtval, stenar och ett formspråk framsprunget ur ett gynnsamt odlingsläge mellan havet som gav fukt och Hallandsåsen som gav skydd från de hårda skånska vindarna. Det resulterade i de välkända stilträdgårdarna kring hemmet Villa Abelin, som bjuder in till fransk elegans, formstark barock, kontraster mellan tysk ordning och vild romantik samt japansk harmoni. Abelin älskade färg och vatten och skapade medvetet trädgårdar som lockade vilda fåglar, insekter och djur. Vattenträdgården blev hans sista skapelse, här är trädgårdens östra siktlinje med strama ytterlinjer. Den som promenerar upp längs hortensiaplanteringarna skuggas av uppstammade rhododendronträd till en terrasserad och stiliserad bäck, med inspiration från Villa d´Este – ett av de mest klassiska exemplen på renässansens vattenträdgårdar i Italien. Grotta, palats och dammar som genom vattenfall rinner nedför bergssidan är en härlig syn.
Om du vandrar ned i riktning mot ingångens äpple-allé kommer du ned bland vidjehortensior och vackra trädstammar – vänder du istället inåt når du strax den japanska trädgården med sirliga japanska lönnar och en damm med vackra koikarpar. Rudolf Abelin var först i landet med att introducera den asiatiska trädgårdstilen i Sverige. Vidare inåt ligger Victoriaglashusen med potager i form av odlingsbänkar och bigården med det lilla fåtal rosor som Norrviken har idag. Växtjägaren Tor Nitzelius har en egen trädsamling på Norrvikens med bland annat praktfulla magnolior som blommar i maj
Rudolf Abelin planterade en av Nordens då största fruktträdgårdar med mer än femtusen fruktträd av hundratals olika sorter och minst dubbelt så många hasselnötsbuskar. Detta var tänkt att finansiera hela anläggningen men fruktträden förfrös i hårda vintrar och importerad frukt konkurrerade ut skörden. Dessvärre led alltså anläggningen av dålig ekonomi redan från start och trädgårdarna förföll från 1900-talets andra halva och framåt. NCC och Peab köpte Norrvikens trädgårdar 1984 för att driva spa och arrangera event som intäktskälla. De påbörjade det stora arbete som krävdes för att rädda Rudolf Abelins älskade trädgårdar men aviserade att de inte skulle fortsätta och 2013 gick Norrviken i konkurs. Peabs grundare Erik Paulssons bolag Lilla Båstad tog över driften.
Anläggningen blir nu finare och finare för varje år och är en veritabel trädgårdsskatt som står ut i Sverige som något utöver det vanliga. Även i år arrangeras paradrabatterna av designer och formgivare Hanna Wendelbo som tänker sig dem flirtigt lekfulla med glimten i ögat, böljande i vitt och ljusa toner. Vi får uppleva resultatet på plats! Ta dig tid att njuta av stilträdgårdarna, rhododendronskogen, fruktträdspaljéerna vid Victoriahusen på egen hand och strosa runt för ny energi och skönhetsupplevelser.
Bussen tar oss tillbaka till Ängelholm och vi äter en gemensam middag.
Sylvias rosor - Ulla Molin och Rosdagarna på Fredriksdal
Kullahalvön, vacker som en italiensk renässanstavla väntar idag. Vi checkar ut från vårt hotell och lastar allt i bussen för att ta oss ut mot blånande vyer. Sylvia på Kullaberg har en helt fantastisk trädgård som de flesta av oss endast kan drömma om. Gigantiska hibiskusträd, engelska Austinrosor och ljuva perenner bakom idegranshäckar i den härliga skånska myllan. Austinrosorna skapades av den engelske rosgurun David Austin, som ville kombinera det underbara utseendet och de härliga starka dofterna från gammaldags rosor med egenskaperna med återblomningen hos modernare sorter. Resultatet är ljuvliga rosor, vissa lätt nickande, i regnbågens alla färger utom verkligt violett. De mustigt orange och starkrosa rosorna är favoriter liksom de ljuvt vita och puderrosa. Hos Sylvia har de nu börjat sommarens blomning med fräschör och livskraft.
Ulla Molin, som var verksam under 1900-talets mitt, är en av Sveriges absolut mest kända och inflytelserika trädgårdsarkitekter och hennes idéer är inte minst aktuella idag. Hennes bok ”Leva med trädgård” är en modern klassiker. Hennes tankar om att sudda ut gränsen mellan inne och ute samt skapa med växter på ett arkitektoniskt vis, är klassiska. Formklippt buxbom ramar in och bildar häckar, klot och djur, hortensior, plommonträd och rosor. Ulla Molin ville att fåglarna skulle ha en framträdande plats i hennes trädgårdar och hon arbetade med stora sjok av samma växt för att få strukturer. Hennes val att ersätta gräs med olika tramp- och torktåliga växter, såsom kattfot, är mycket känt och en stor anledning till varför hennes sista trädgård i Höganäs blev byggnadsminnesförklarad 2010. Idag ägs trädgården privat och vi är så glada över att ägarfamiljen kan ta emot oss för en visning av allt det återhållsamt vackra i vitt, mörkgrönt och silvergrått med inslag av ljust blått och rosa.
Från Höganäs vänder vi näsan söderut mot Fredriksdals trädgårdar som just nu firar rosens dagar. De stora rosenträdgårdarna svämmar över av de imponerande engångsblommande gammaldags rosorna, såväl skira som härligt robusta i välkomponerande färgkvarter. Vi äter en sen lunch här och har tid att både njuta av trädgårdarna och kanske avsluta med den korta promenaden till Flora Linnea, Sveriges största rosenodlare med licens att odla hundratals olika sorter på rötter som bättre klarar svenskt klimat till skillnad från utlandsodlade rosor som andra butiker säljer. Vi träffas åter för hemresan och den första etappen som tar oss till Hässleholms Centralstation där resan avslutas och våra vägar skiljs för denna gång ungefär kl 17.00.
Transporter, entréer och visningar enligt program
Två nätter på fyrstjärnigt hotell
Två frukostbufféer
Tre luncher
Två middagar
Guide
Busschaufför
Vi bor två nätter på bra beläget hotell för resan, det fyrstjärniga Best Western Hus 57 i Ängelholm.
Hemsida: https://www.hus57.se/
Priset gäller för del i dubbelrum. Enkelrumstillägg: 1 340:-
Anslutningsort
Vi möts vid Hässleholms Centralstation kl 12.15 den 30 juni och vi återkommer till Hässleholm Centralstation ca kl 17.00 den 2 juli. Ha god marginal till dessa tider om det skulle ske förseningar i trafiken.
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan. Hör av er till oss!
Resplan
Dag 1. Samling Hässleholm – lunch Höör – Bosjökloster – privat trädgård – Ängelholm hotell och middag
Dag 2. Privata trädgårdar i Ängelholm och Munka Ljungby – lunch – Norrvikens trädgårdar – Ängelholm och middag
Dag 3. Kullahalvöns rosor – Ulla Molins trädgård – rosendagar i Fredriksdal – lunch – Hässleholm C
Boka direkt på researrangörens hemsida, via länken.
Du kan också boka via telefon 08-241525 eller e-post info@grandtours.se
För resans genomförande erfordras 20 deltagare. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För fullständiga resevillkor se GRAND TOURS hemsida.
Bilder








