Kantabrien & Baskien/Spanien

Mat & vin i pilgrimers fotspår

15-21 SEPTEMBER 2022
Landresor / Mat & Dryck / Mat & vin i pilgrimers fotspår

Kantabrien & Baskien/Spanien

Mat & vin i pilgrimers fotspår

15-21 SEPTEMBER 2022

Denna resa är nu slutsåld, men visa ditt intresse för resmålet på ”Intresseanmälan”-knappen nedan!

Följ med oss på en rundresa där det mesta ingår i priset! Kantabrien och Baskien i norra Spanien är regioner som erbjuder en spännande blandning av kultur, historia, natur, gastronomi och välsmakande viner. Vi bekantar oss med Santander och Bilbao och besöker självklart det världsberömda Guggenheimmuseet. Även den exklusiva kuststaden San Sebastian med sina vackra stränder och Rioja, det välkända vindistriktet, finns på programmet. Vi upplever ett ”delikat och smakrikt” norra Spanien tillsammans med vår kunniga svensktalande lokalguide.

Avgång 15 Sep 2022
Från Arlanda
Reslängd 7 dagar
Pris från 15 890 SEK
I samarbete med Specialresor

Program

Dag 1

torsdag

Samling och incheckning kl 12.55 på Arlanda flygplats där vi går ombord på Iberias direktflyg som tar oss till Madrid där vi landar tidig kväll. Vår lokalguide och buss möter upp och vi beger oss norrut mot landsbygden utanför Aranda de Duero (1,5 tim). Sen kväll checkar vi in på vårt hotell och provsmakar ett vin samt äter en lättare middag.

Dag 2

fredag

Efter frukost checkar vi ut och styr färden mot regionen Rioja, Spaniens mest kända vinregion. Självklart besöker vi en vinproducent och provsmakar deras dryck. Vi gör även ett besök på en intressant historisk gravplats. Dessutom stannar vi till i den charmiga staden Laguardia, bland annat känd för sitt unika klockspel. Här har vi en stund egentid för att utforska gränder och butiker. Dagens utsökta lunch äter vi hos krögaren Hector Oribe. Mätta och belåtna åker vi sedan vidare till Baskien och Bilbao. Väl framme vid vår slutdestination för dagen checkar vi in på centralt belägna hotell Abando. Vi har tid att göra oss hemmastadda och packa upp innan vi beger oss ut på en intressant stadspromenad i Bilbaos ”Gamla Stan”. Bilbao har genomgått en fantastisk omvandling och förnyelse sedan varvskriser och nedläggning av industrier på 1970- och 1980-talen. Det började med Guggenheim-museet 1997, ritat av den kanadensiska arkitekten Frank Gehry, och har fortsätt sedan dess. I dag är den gamla hamn- och industristaden en spännande mix av kultur, konst och djärv arkitektur. Det baskiska köket anses vara Spaniens mest nyskapande, vilket vi tydligt blir varse under resan. Varje måltid ger våra smaklökar nya upplevelser och vi får se vad kvällens middag har att bjuda på.

Dag 3

lördag

I dag har vi en ny innehållsrik dag framför oss. I byn Zarautz besöker vi en trevlig vinbodega för visning och vinprovning av det lokala Txakolivinet, ett mycket friskt och smakrikt vin. Därefter väntar den eleganta kuststaden San Sebastian. Denna tjusiga badort har ett idylliskt läge vid den halvmåneformade bukten La Concha, omgiven av två bergstoppar. I San Sebastian ges möjlighet till en guidad stadspromenad innan det är dags för ”egentid”. Att hitta ett bra lunchställe är inte svårt i San Sebastian som har flera restauranger med de eftertraktade Michelinstjärnorna än någon annan stad i hela världen. Staden är också berömd för sina pintxos, baskernas variant på tapas. Det finns ett myller av pintxosbarer att välja på och den fina stranden ligger mycket lämpligt till inne i staden. En linbana tar oss sedan upp till berget Monte Igueldo varifrån vi har en bedårande utsikt. Därifrån tar bussen oss tillbaka till Bilbao och vårt hotell. Tidig kväll möts vi igen för att tillsammans med vår guide besöka det världsberömda Guggenheimmuseet, en av världens mest imponerande byggnader! Vår guide ger en introduktion till museets historia, därefter ges möjlighet att gå runt på egen hand. Besöket avslutas med en gourmetmiddag på Bistro Guggenheim, där vi får testa det nya baskiska köket med flera spännande rätter på menyn. Efter en fantastisk kväll promenerar vi hem till hotellet utmed floden, uppfyllda av flertalet härliga sinnesintryck.

Dag 4

söndag

I dag har vi sovmorgon och checkar ut från hotellet först vid elvatiden. Resan går vidare västerut till regionen Kantabrien och staden Santander. Santander är en kuststad i Biscayabukten som ligger i Atlanten. Här är havet är djupt och det kan bli enorma vågor som historiskt har varit en förklaring till det dramatiska ryktet Biscayabukten har inom sjöfarten. Valarna uppskattar havet och det är här det finns möjligheter att se dem i europeiska vatten. För att känna in Atlantvindarna stannar vi till vid stadens kända fyr innan vi fortsätter till en marknad samt det vackra Magdalena Palace. Vi tar en lång och avkopplande lunch innan vi installerar oss på hotellet för två nätter. Kvällen är fri för egna aktiviteter och då kan ett tips vara att se Centro Botin, Santanders svar på Guggenheim museet.

Dag 5

måndag

Vi börjar dagen med en promenad ner till hamnen där vi tar båten över viken till orten Pedreña. Från båten får vi en fin vy över Santander, är detta världens vackraste vik? I Pedreña blir vi hämtade av vår buss som kör oss en kort sträcka till Gümes där starten för vår pilgrimsvandring börjar. Denna led heter Camino del Norte, den norra. Pilgrimer förr och nu vandrar till vallfartsorten Santiago Del Compostela i Galicien och för att ta sig dit finns det många olika leder att välja på. Den norra är känd för sin vackra kuperade, havsnära dramatiska natur, ca 7 procent av alla pilgrimer anländer till Santiago via denna led. Efter en vacker vandring i lagom takt är det dags för mat i det fria, en gourmetpicknic. Mätta och nöjda åker vi tillbaka till Santander där vi senare på kvällen äter en gemensam middag på hotellet.

Dag 6

tisdag

Efter frukost kör vi söderut till medeltidsstaden Santillana del Mar. Här kan man ta en espresso eller bara strosa omkring i den unika miljön. Därefter fortsätter vår resa till dalgången Ribera de Duro, en dalgång med mycket bra förutsättningar för vinodling. Många vinexperter anser att Ribera de Duero har gått om Rioja vinet kvalitetsmässigt, vi får själva bedöma detta. Vi besöker en fin vingård där vi även äter tapaslunch. Resan fortsätter söderut genom regionen Kastilien & Leon och efter någon timme är vi i nästa historiska stad, Segovia. Här får vi guidad visning och stadspromenad i gamla staden. Bland annat hör vi att på den plats där slottet el Alcázar ligger fanns tidigare en keltisk fornborg och under den romerska epoken tillhörde staden den romerska kolonin Colonia Clunia Sulpicia. Vi ser Segovias fantastiska romerska akvedukt som verkligen är magnifik, för att därefter gå till nästa praktfulla byggnad, katedralen. Vi checkar in på vårt hotell som ligger nära akvedukten och äter vår gemensamma middag.

Dag 7

onsdag

Tidig morgon går vår färd mot Madrids flygplats efter händelserika dagar i norra Spanien. Vi flyger med Iberia direkt till Arlanda där vi landar vid 14-tiden.

Inspiration från land.se

Upptäck Baskien och Kantabrien – Spaniens outforskade gourmetregion

Läs artikeln
I priset ingår

Flygresa Arlanda – Madrid tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa), flygskatter och avgifter.

Buss enligt programmet i Spanien.

Sex övernattningar i dubbelrum.

Transfer och utflykter med svensktalande lokalguide dag 1-7 enligt programmet.

Guidad stadspromenad i Santander, Bilbao, Segovia och San Sebastian.

Entré och audioguide i Guggenheimmuseet i Bilbao.

Besök, visning och vinprovning på tre vingårdar.

Entré till bergbana Monte Igueldo.

Whispers (öronsnäckor vid guidning).

Sex frukostar (varav en frukostpåse).

Fyra luncher; en i Laguardia, en i Santander, en gourmépicknick på vandringen, en tapas på en vingård.

Fem middagar; tre 3-rätters på hotellen dag 1,5,6, en flerrätters i Bilbao dag 2, en flerrätters på Bistro Guggenheim dag 3.

Måltidsdryck; 1/3 flaska vin/1 öl/1 alkoholfri dryck samt bordsvatten och kaffe (oftast espresso).

Dricks till lokalguide och chaufför.

Personal från Specialresor.

Resegaranti via den statliga resegarantin.

Flyg, hotell och tillval

Flyg

Vi flyger med det spanska flygbolaget Iberia. Utförlig information om avresan meddelas i det avresemeddelande som skickas ut cirka två veckor före avresa.

Våra utvalda hotell

Dag 1-2: Hotel Tudanca Ribera de Duero, Burgos

Dag 2-4: Hotel Abando, Bilbao

Dag 4-6: Hotel Silken Coliseum, Santander

Dag 6-7: Hotel Eurostars Acueducto, Segovia

Tillval

Tillägg för enkelrum i sex nätter: 2 990 SEK.

Mer information

 

Anmälan

Senast 10 juni, därefter i mån av plats. Det finns ett begränsat antal platser.

Anmälningsavgiften är 10% av resans pris per person och skall betalas inom 10 dagar efter erhållen bokningsbekräftelse/faktura, resterande betalas senast 40 dagar före avresa. Bokningsbekräftelse /faktura skickas via e-post i fall inget annat önskats.

Avbeställning

Avbeställning av resa debiteras enligt Svenska Resebyråföreningens villkor för paketresor och Specialresors särskilda villkor, finns att hämta på www.special-resor.se.

Researrangören förbehåller sig rätten att ställa in en resa senast 30 dagar före avresa om antalet deltagare understiger 25 personer. Vi reserverar oss för eventuella program-, pris- och tidtabellsändringar utanför vår kontroll.

Promenader & buss

Programmet innehåller promenader dels i form av guidade promenader och till/från restauranger, samt en frivillig vandring på 5-10 km. Kontakta oss gärna ifall du har funderingar kring detta.

Specifik plats i bussen kan reserveras på någon av de främre raderna i bussen, endast då läkarintyg kan uppvisas vid resans start

Bilder