Svalbard/Norge

Exotiska Svalbard och arktiska äventyr

29 JUNI - 3 JULI 2023
Landresor / Natur / Exotiska Svalbard och arktiska äventyr

Svalbard/Norge

Exotiska Svalbard och arktiska äventyr

29 JUNI - 3 JULI 2023

Välkommen till Svalbard, en norsk ögrupp i Arktis, halvvägs till Nordpolen. Här möter du en unik natur som vilar under midnattssolens strålar. Har vi tur kanske vi får en skymt av ”kungen av Arktis” – isbjörnen. Vi får en historisk återblick av denna magiska plats med sina egna regler och leverne. Vill du uppleva något annorlunda, så är Svalbard för dig!

Avgång 29 Jun 2023
Från Arlanda
Reslängd 5 dagar
I samarbete med Specialresor

Program

Dag 1 torsdag 29/6

Arlanda - Longyearbyen

Samling sker på Arlanda kl 05.30 och vi flyger med SAS via Oslo (tekniskt stopp i Tromsö, ej byte av plan) till Longyearbyen där vi landar mitt på dagen. Vår buss tar oss direkt till vårt hotell, Radisson Blu Polar Hotel, där vi får en första föreläsning/introduktion till Svalbard. Under eftermiddagen hinner vi göra oss hemmastadda i våra hotellrum innan det är dags för middag på Svalbards grönaste restaurang.

Dag 2 fredag 30/6

Nordensköldsglaciären

Efter en god frukost på hotellet beger vi oss ut på en heldag till sjöss. Vi seglar ut i Isfjorden och vidare in i Billefjorden. Målet för dagen är Nordensköldsglaciären intill den övergivna ryska gruvstaden Pyramiden. Vår guide berättar längs med färden om de sevärdheter vi passerar. Vår färd kantas av olika klippformationer som alla imponerar. Har vi tur kan vi kanske få syn på kungen av Arktis – isbjörnen. Tidigare var Pyramiden en rysk/sovjetisk gruvby som grundades av Sverige, men såldes till Sovjetunionen. Staden övergavs i slutet av 90-talet och som mest bodde det cirka 1200 människor här. Tidigare bodde det ett fåtal människor kvar som vaktade och underhöll byggnaderna. På vägen tillbaka till Longyearbyen följer vi den norra sidan av fjorden. Vi är tillbaka på hotellet under eftermiddagen och på kvällen väntar en god middag.

Dag 3, lördag 1/7

Longyearbyen

Under förmiddagen ska vi bekanta oss mer med själva staden Longyearbyen. Vi börjar med ett fotostopp vid den populära isbjörnsskylten och därefter väntar besök på galleriet och kyrkan, turen avslutas vid Longyearbyens museum. Lunch och eftermiddagen på egen hand.

Tidig kväll promenerar vi till världens nordligaste bryggeri, Svalbards bryggeri. Här får vi en guidad rundtur och passar naturligtvis även på att provsmaka! Kvällens middag avnjuts på Longyearbyens kanske bästa restaurang nämligen ”Huset”.

Bokning av tilläggsaktiviteter möjligt för den som vill ha mer äventyr (mot extra kostnad).

Dag 4, söndag 2/7

Longyearbyen

I dag väntar en enklare vandring i Endalen. Vår guide tar oss med till denna plats som har en rik gruvhistoria. Vi tittar på flora och fauna och turen går på väg och i lätt terräng.

Lunch och eftermiddagen på egen hand.

På kvällen väntar en vildmarksafton på Camp Barents, cirka en mil utanför Longyearbyen. Vi blir serverade vår middag samtidigt som vi lyssnar till ett spännande föredrag om isbjörnen.

Bokning av tilläggsaktiviteter möjligt för den som vill ha mer äventyr (mot extra kostnad).

Dag 5, måndag 3/7

Longyearbyen – Arlanda

Efter frukost finns tid för shopping eller varför inte bara strosa runt i Longyearbyen. Passa på att äta en tidig lunch innan vi beger oss till flygplatsen för hemresa. Flygresan går via Tromsö (endast mellanlandning, ej byte av plan) och Oslo (byte av plan) innan vi landar på Arlanda vid 21-tiden under kvällen.

I priset ingår

Flyg Arlanda – Longyearbyen (via Oslo) tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa), flygskatter och avgifter

Busstransfers på Svalbard enligt program

Fyra övernattningar i delat dubbelrum (superior) på Radisson Blu Polar Hotel 4*, Longyearbyen

Norsk/engelsktalande guide under utfärder

Introduktion till Svalbard (föreläsning) dag 1

Sightseeingtur i Longyearbyen

Besök och ölsmakning på Svalbards bryggeri

Båtutflykt till Nordensköldglaciären

Vandringstur i Endalen

Vildmarksafton med föreläsning om isbjörnen

Entré till galleriet och museet

Smörgåswrap och kaffe under föreläsningen dag 1

Fyra frukostar

En lättare lunch ombord på MS Bard dag 2.

Fyra middagar; två 3-rätters middagar, en på lokal restaurang och en på hotellet, en 4-rätters middag på restaurang ”Huset” samt en 2-rätters middag under vildmarksaftonen

Måltidsdryck; ett glas vin/öl/läsk och kaffe, undantag MS Bard där det ingår en alkoholfri dryck

Resegaranti via den statliga resegarantin

Färdledare från Specialresor

Hotell och tillval

Radisson Blu Polar Hotel

Hotellet ligger centralt i Longyearbyen och är nyrenoverat (2019) och har restaurang, bar och utomhusjacuzzis. Hotellet har 128 rum av varierande standard, alla med wc/badkar, badrock, tv, tofflor och vattenkokare. Strykjärn finns att låna på hotellet. Våra rum (superior) är ca 24 m2 och finns i huvudbyggnaden med utsikt över Platåfjället, Isfjorden eller Hjortfjället. Gratis wifi. Hemsida: www.radissonblu.com/spitsbergen

Tilläggskostnader

Priset 24.990:- gäller för avresande från Arlanda och del i dubbelrum. Kontakta Specialresor för pris och tillgänglighet från övriga flygplatser.
Enkelrum superior, 4 nätter: 5.990:-

Valbara utflykter:

  • Fossilplockning: NOK 550 per person (minimum 2 personer)
  • Hundspann på hjul: NOK 1390 per person (minimum 2 personer)
  • Sightseeing med elcykel: NOK 895 per person (minimum 2 personer)
  • Champagneprovning: NOK 535 per person (minimum 4 personer)

För fler utflyktsalternativ, hör med oss!

Flygtider

29/6: flyget avgår från Arlanda kl 07.45, med byte i Oslo och ankomst Longyearbyen kl 12.40

3/7: flyget avgår från Longyearbyen kl 14.45, med byte i Oslo och ankomst Arlanda kl 21.05

Vi flyger med SAS tur och retur. Utförlig information om avresan meddelas i det avresemeddelande som skickas ut cirka två veckor före avresa.

Bokningsinformation

Anmälan senast 2023-03-01, därefter i mån av plats!

Det finns ett begränsat antal platser! Anmälan sker direkt till Specialresor, ”först till kvarn”. Boka din resa på vår hemsida www.special-resor.se eller ring oss på 054-18 89 00 (telefontid: kl 10-12 och 13-15). Uppge att du bokar via Land. Anmälningsavgiften är 10% av resans pris per person och skall betalas inom 10 dagar efter erhållen bokningsbekräftelse/faktura, resterande betalas senast 95 dagar före avresa. Bokningsbekräftelse /faktura skickas via e-post i fall inget annat önskats.

För anmälan krävs följande uppgifter: namn, fakturaadress, telefonnummer, e-postadress, personnummer samt eventuella matallergier 

Avbeställning

Avbeställning av resa debiteras enligt Svenska Resebyråföreningens villkor för paketresor och Specialresors särskilda villkor, finns att hämta på www.special-resor.se (Inför resan).

Särskilda avbokningsvillkor för Svalbard:

Kostnad vid avbokning tidigare än 41 dagar före avresa är 10% av resans pris, kostnad från och med 90 dagar till och med 41 dagar före avresa är 50% av resans pris, kostnad från och med 40 dagar och fram till avresa är 100% av resans pris.

 

Övrigt

På denna resa bör man kunna gå utan problem då vi vistas i områden som kräver att man håller ihop gruppen. Det går inte att dela en grupp under utflykter. Exakt tid och plats för samling meddelas i det avresemeddelande som mejlas ut cirka tre veckor före avresa. Researrangören förbehåller sig rätten att ställa in en resa senast 30 dagar före avresa om antalet deltagare understiger 16 personer. Min/max deltagare på resan är 16/24.

Vi reserverar oss för eventuella program-, pris- och tidtabellsändringar utanför vår kontroll.

 

Har ni frågor är ni välkomna att kontakta Specialresor.

Bilder

Foto: Lena Huldén