Toscana/Italien

Mat och Vin i Toscana

21 - 25 OKT 2022
terreno
Landresor / Mat & Dryck / Mat och Vin i Toscana

Toscana/Italien

Mat och Vin i Toscana

21 - 25 OKT 2022

Denna resa är genomförd. Om intresse finns kan vi arrangera den igen! Anmäl ditt intresse nedan.

Har du också drömt om att någon gång få uppleva det där som man ser på film?
Böljande kullar, höga cypresser, imponerande pinjeträd och charmiga gamla gårdshus. Plussa även på ett kök som är känt över hela världen så har du Toscana, ett av Italiens vackraste landskap.

Vi ger dig nu chansen att åka med på en resa exklusivt framtagen för våra läsare. Vi bor i lilla byn Greve in Chianti, i hjärtat av Chianti Classico, det berömda vindistriktet. Under resan smakar vi oss fram genom utvalda delar av Toscana där det mesta handlar om vin och fokus ligger på det genuina och småskaliga. En avstickare från Toscana görs i slutet av resan, till Modena där balsamvinägern och ikoniska Ferrari har sitt ursprung.

Följ med på en resa där det mesta ingår i priset, med max 25 deltagare.

Anmäl ditt intresse här

Är du intresserad av att följa med på en dylik resa? Din anmälan nedan är inte bindande.

Program

Dag 1

Modena och Greve in Chianti

Samling på Arlanda flygplats kl 04.00. Lufthansa/Air Dolomiti flyger oss till Italien, med en mellanlandning i Munchen. Vi landar på Bolognas flygplats där vår buss och svensktalande lokalguide väntar på oss. Vi börjar vår vistelse med att besöka Ferrari museet i Maranello. Tillverkningen av det ikoniska bilmärket sker just här, nära Modena. Museet tar oss med på en resa genom historien och ger oss den fascinerande bakgrunden till ”the Ferrari Myth”. God balsam-vinäger utgör, likt god olivolja, själva basen i det italienska köket. Mer om detta får vi veta då vi besöker en Acetaia i närheten av Modena. Vi befinner oss i den region där balsamvinägern har sitt ursprung. Produktionen av äkta balsamvinäger är hårt kontrollerad och den äkta varan är helt naturlig, utan tillsatser. Den smakar himmelskt och kostar som det smakar. Värt varenda krona! Det serveras en lätt middag på gården och därefter väntar en cirka två timmars bussresa söderut. Väl framme vid vårt handplockade hotell för resan, cirka tre mil söder om Florens, väntar en god natts sömn.

Vi bor på medelklasshotellet Albergho del Chianti, med perfekt läge vid det kända torget i byn Greve in Chianti, och geografiskt nära de platser vi valt att besöka under våra dagar i Toscana. Greve är en lagom livfull och pittoresk by och vi bor med butiker, restauranger och caféer precis utanför dörren. Utbudet i Toscana är oändligt, och vi har valt ut några smultronställen som man kanske inte så lätt hittar till på egen hand…

Dag 2

Vingården Terreno

I Chianti classico distriktet ligger de vinproducerande slotten och bondgårdarna tätt.  På vårt program denna dag är den svenskägda vingården Terreno, strax utanför ”vår” by Greve in Chianti. Med en blandning av italienskt vinkunnande och svenskt nytänkande satte familjen Ruhne igång produktionen 1988. Vi får en visning av gården, vi hör om Terrenos spännande historia och vi följer vinet från jord till bord. Att skapa det bästa vinet är något som kräver stort kunnande, erfarenhet och känsla. Under dagen får vi prova att göra en egen ”blend”, vilket ökar förståelsen för hantverket att producera ett vin av hög kvalitet. Vi äter lunch lagad av lokala råvaror och provar gårdens fina viner. En härlig dag. Lugnt, skönt och avkopplande!

Vi är tillbaka i Greve och vårt hotell under eftermiddagen och har en stund för egna aktiviteter. Till kvällen samlas vi igen för att äta en gemensam middag i en av stadens vinbutiker. En lite annorlunda middagsupplevelse, i en lokal med många olika viner att prova.

Dag 3

Greve in Chianti och Florens

I vår egen fina by, Greve in Chianti, finns det gott om toscanska delikatesser att provsmaka, bland annat traktens omtalade olivolja, vilket är på programmet under förmiddagen. För bröderna Pruneti representerar olivträdet själen i Toscanas landskap. Deras olivolja håller mycket hög kvalitet och är en eftertraktad produkt som exporteras till flertalet länder. I många generationer har deras produktion av olivolja förfinats och vi kommer att smaka på nio (!) olika olivoljor, alla med olika smak, karaktär och styrka. Vi lär oss skillnaden på olivolja som passar till sallad, fisk eller kött, fantastiskt spännande och lärorikt. Egen tid för lunch i Greve, därefter beger vi oss till en av världens mest omtalade och lovsjungna städer, Florens. En mytomspunnen stad med stort historiskt och konstnärligt arv, något vår svensktalande guide kommer att berätta mer om under en guidad promenad. Vi passerar bland annat världens äldsta konstgalleri Uffizierna och torget Piazza della Signoria, som i århundraden varit stadens samlingsplats. Vi går ut till floden Arno, som delar Florens i två delar, och ser snart den äldsta och mest omtyckta av Florens broar, Ponte Vecchio. Än idag kantas bron av guldsmeder som säljer allt från moderna örhängen till dyrbara antika ringar. Katedralen Santa Maria del Fiore, byggd i vit, ljusgrön och rosa marmor, rymmer 20 000 människor, och dominerar staden med sin enorma kupol.

Vi avslutar dagen med en italiensk klassiker, Bistecca Fiorentina. Italienarnas egen T-bone steak, en mycket traditionell florentinsk kötträtt som varje italiensk hemmakock av rang är expert på och har sitt eget ”bästa” recept på. Köttet brukar vara av Chianina nötkreatur, en toskansk biffvariant som är känd för sitt värdefulla och välsmakande kött.

Dag 4

Pecorino och vinslott i San Casciano

Vår guide tar oss med till sin hemby, San Casciano, och ger oss en inblick i det italienska vardagslivet. Vi tittar in hos den lokala slaktaren och i byns brödbutik, ser var skräddaren och skomakaren håller hus, och sist men inte minst så får vi veta var allt skvaller sker i byn… Lunch serveras på någon av byns restauranger innan vår färd går vidare. Vi besöker en osttillverkare som berättar om sin produktion och bjuder oss på olika smakprov. Här handlar det främst om den delikata lagrade fårosten, pecorino. Innan det är dags för middag väntar ett vinslott och försvarsborg med anor från 1300-talet. Här tar vi en promenad i trädgården, känner historiens vingslag och smakar på slottsvinet.

Dag 5

Hemresa

Under morgonen checkar vi ut från hotellet. Efter oförglömliga dagar i Italien beger vi oss mot flygplatsen för återresa till Sverige. Vi flyger med Lufthansa/Air Dolomiti via Munchen och landar på Arlanda flygplats i bekväm tid kl 17.40.

Inspiration från Land.se

Bjud smaklökarna på fest i charmiga Toscana

Läs artikeln
Greve in Chianti
I priset ingår

Flygresa Arlanda-München-Bologna tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)

Flygskatter och avgifter

Bussresor enligt program i Italien samt city tax

Fyra övernattningar i dubbelrum inklusive turistskatt

Transfer och utflykter med svensktalande lokalguide

Utflykter med tema mat & vin: Ostgård, Vinprovningar, Vinmakarkurs, Olivoljeprovning, Balsamvinäger

Utflykter med tema kultur & historia: Stadspromenad i Florens, Ferrari museet i Maranello

En lättare kvällsmåltid på ankomstdagen

Fyra frukostar

Tre luncher; en i San Casciano, en på vingården Terreno och en på Acetaia i Modena

Tre middagar; en på agriturismo, en på vinbutik (enoteca) i Greve samt en i Florens

Måltidsdryck i Italien; ett glas (lunch) och två glas (middag) vin/öl/läsk, vatten. Vid vissa måltider ingår även kaffe (oftast espresso). Vingårdar/balsamvinägergård erbjuder inte öl som alternativ.

Dricks till lokalguide och chaufför

Färdledare från Specialresor

Resegaranti via den statliga resegarantin

Flyg, Hotell och Utflykter

Hotell

Vi bor på familjära medelklasshotellet Albergho del Chianti, med perfekt läge vid det kända torget i byn Greve in Chianti.

Flyg

Vi flyger med Lufthansa/Air Dolomiti tur och retur, med mellanlandning.

Utflykter
Som vanligt ingår härliga utflykter där vi får chansen att upptäcka närområdet och dess kultur, historia, mat och vin!

  • Besök och provsmakning på ostgård
  • Vinprovning på vingård/castello
  • Heldag med visning, ”vinmakarkurs” och vinprovning på vingården Terreno
  • Olivoljeprovning i Greve
  • Guidad stadspromenad, ca 2h, i Florens med auktoriserad stadsguide inklusive whispers (hörsnäckor)
  • Besök och provsmakning av balsamvinäger på Acetaia i Modena
  • Entré och guidning på Ferrari museet i Maranello

Färdledare och guider tar hand om oss på resan.

Mer information och tillval

Max antal deltagare: 25

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.

Researrangören förbehåller sig rätten att ställa in en resa senast 30 dagar före avresa om antalet deltagare understiger 15 personer.

Avbeställning av resa debiteras enligt Svenska Resebyråföreningens villkor för paketresor och Specialresors särskilda villkor, finns att hämta på www.special-resor.se (Inför resan).

Programmet innehåller promenader. Kontakta gärna Specialresor ifall du har funderingar kring detta.

Kontakt

Vid övriga frågor, kontakta researrangören Specialresor på info@special-resor.se.
Uppge gärna att du är Landläsare.

Resan kan bokas via Landresor även om du inte prenumererar på tidningen Land.

Tillval

Priset gäller per person, i dubbelrum. Enkelrumstillägg: 1 490:-.

Önskar du övernattning vid flygplatsen i anslutning till din resa? Kontakta Specialresor för mer information.

Vill du klimatkompensera din resa? Gå in på www.special-resor.se, Inför resan, för mer information.

Bilder

florens-ponte-vecchio
Florens, Ponte Vecchio
florens
Florens
Florens och Toscana
Greve in Chianti
Greve in Chianti
Greve in Chianti
Greve in Chianti
Greve in Chianti hotell
Greve in Chianti, baksidan av vårt hotell
Greve in Chianti torg
Torget i Greve in Chianti
italiensk glass
Italiensk glass
vindruvor
la-torre-montecarlo-toscana
terreno
terrenosnacks
terreno
Vingården Terreno