Mallorca/Spanien

Februarivandring på Mallorca

12 - 17 februari 2023
Landresor / Natur / Februarivandring på Mallorca

Mallorca/Spanien

Februarivandring på Mallorca

12 - 17 februari 2023

Mallorca, den största av Balearerna, har så mycket mer att erbjuda än sol och bad. Mäktiga berg, knotiga olivträd, citron- och apelsinlundar, mandelträd-plantager, karga klippor, avskilda vikar och små byar omgivna av bördiga åkrar. Denna vackra ö besitter en unik charm som vi bekantar oss med under några dagar tillsammans med våra lokala guider. Som en stor bonus står mandelträden i blom under denna tid på året. Naturen börjar spira i sina vackraste färger och temperaturen är lagom varm, perfekt för vandring med andra ord.

På den här vandringsresan får du en härlig mix mellan motion, vacker natur med slående utsikter, trevligt sällskap och god mat. Två kvällar står till eget förfogande men i övrigt är detta som vanligt: en resa där det mesta ingår.

Vandringen

Vi vandrar på lätta till medelsvåra vandringsleder. Underlaget är varierande från mjuka stigar till mer steniga partier. Höjdskillnaden varierar från dag till dag, mellan 200-600 höjdmeter. Vår vandringsguide kan välja att ändra på rutten och välja den vandringsled som är mest lämpad för dagen, med tanke på väder, vind och gruppens kapacitet.

Kondition, styrka och balans påverkar såklart din upplevelse. Det krävs att du har en bra grundkondition och att du är van vid att gå längre promenader (5-10 km) utan problem. Är du fullt frisk utan hjärtbesvär, onda knän eller liknande kan du utan problem följa med på vår vandringsresa. Mer information om vandringen och utrustning som erfordras finns längre ned på sidan.

Välkommen!

Avgång 12 Feb 2023
Från Arlanda
Reslängd 5 nätter
Pris från 15 330 SEK
I samarbete med Specialresor
Avgång 12 Feb 2023
Från Kastrup
Reslängd 5 nätter
Pris från 15 330 SEK
I samarbete med Specialresor

Program

Dag 1 - Söndag 12/2

Ankomst och Sóller

Samling på respektive flygplatser 2 timmar innan flygavgång (se flygtider längre ned).

Vi flyger direkt till Palma di Mallorca där vi landar på förmiddagen. Buss och transferguide väntar för att ta oss till Port de Sóller. Vi kör genom den vackra Sóllerdalen, känd för sina apelsinodlingar. Landskapet präglas av terrasserade odlingar, anlagd på morernas tid. Det är även de många åsnestigar som idag numera används som vandringsleder. Vi checkar in på vårt hotel i Port de Sóller, perfekt belägen vid strandpromenaden och med fin utsikt över havet. Vi äter en gemensam lunch innan vi under eftermiddagen värmer upp inför kommande dagar med en promenad (ca 4 km) upp till bergsbyn Sóller. Det går en spårvagn mellan byarna, så det finns möjlighet att ta sig tillbaka på ett ”energisnålt” sätt. Middag på hotellet.

Dag 2 - Måndag 13/2

Vandring från Valldemossa

Vandring: Valldemossa, Son Marroig, Na Foradada, ca 3 timmars lättare vandring, 10 km. Höjdskillnad ca 250 meter.

Efter frukost är det dags att bege sig ut på den första av de fyra vandringarna vi ska genomföra. Vi åker vi med egen buss till Valldemossa där vår vandring startar denna dag. Bergsbyn Valldemossa är pittoreskt belägen på sluttningarna av Tramuntanabergen.

Byn är kulturminnesmärkt och med på världsarvslistan sedan 2011. Vi vandrar i riktning nordväst, ut mot Na Foradada-halvön. På vägen passerar vi Son Marroig, residenset som ägdes av ärkehertig Ludvig Salvador under senare delen av 1800-talet. Vi passar på att besöka museet och den lilla, men vackra trädgården. Här hittar vi templet, känd från otaliga bilder, en riktig juvel i vit marmor, och väl placerad ytterst ut mot havsgapet varifrån utsikten givetvis är magnifik. Vår vandring fortsätter sedan ner mot Na Foradada och klippan med det magiska hålet. Stigen börjar ganska platt för så att gå över till en lätt nedförsbacke mot en utsiktsplattform där man kan få en första och storslagen utsikt över den håliga klippan. Härifrån slingrar sig serpentinstigen vidare neråt. Ju närmare ”hålet” desto mer stenigt och brant, så man väljer själv hur långt man vill följa med. Vi går samma led fram och tillbaka och väl åter i Valldemossa äter vi lunch på en lokal restaurang. Innan vi lämnar denna charmiga by besöker vi kartusian-klostret, mest känd för att Fredric Chopin och hans älskarinna, författarinnan George Sand bodde här under en period. Tack vare hennes bok ”En vinter på Mallorca” har mången turist lockats till denna bergsby.

Vi är åter på hotellet under eftermiddagen och kvällens middag serveras på en mysig restaurang som dukar fram mallorkinsk mat med modern touch.

Dag 3 - Tisdag 14/2

Vandring från Sóller och Palma

Vandring: Cami de Castello Sóller, Deia, ca 3 timmars lätt/medel vandring, 9 km. Höjdskillnad ca 240 meter

Efter en stadig frukost checkar vi ut och åker sedan med egen buss upp till Sóller där dagens vandring börjar. Vi passerar ruinerna av Oratori de Castelló på vår väg mot Deia och stannar till vid en gård för en liten rast och ett glas färskpressad apelsinjuice. Vi fortsätter sedan genom skog upp mot dagens högsta punkt på ca 250 möh. Här låter vi oss hänföras av härliga vyer, och kanske det är här vi tar fram vår medhavda lunchlåda som troligtvis kommer att smaka himmelsk. Under nedstigningen mot Deia passerar vi flera fantastiska utsiktspunkter och kameran kommer säkerligen att ”gå varm” där vi njuter av den underbara utsikten över Cala Deià och minibyn Llucalcari med sitt vilda kustlandskap. En stentrappsstig leder genom bergen ner mot Deia, och de sista 700 metrarna följer vi vägen. I Deia väntar vår buss. Vår vandring denna dag varierar från skogsstig till sten-och grusväg till vissa partier på asfalterad väg. 

Vid 17-tiden ankommer vi Palma och checkar in på vårt hotell, centralt belägen i Palma med promenadavstånd till restauranger, shopping och sevärdheter. Palma är en ”liten storstad”, med puls och charm. Här finns trendiga matställen, kultur och bra shopping. Middag på egen hand denna kväll. Vår guide tipsar gärna om bra restauranger och annat intressant.

Dag 4 - Onsdag 15/2

Vandring från Cala Pi

Vandring: Cala Pi- Cap Blanc, ca 2 timmars lättare vandring, 6 km. Höjdskillnad ca 100 meter.

Som alla andra dagar tar vi oss med egen buss till vår startpunkt, vilket idag är söder om Palma, närmare bestämt Cala Pi. Vi vandrar längs med bukten som leder oss förbi vakttornet Cala Pi, byggd 1663 för att skydda mot piratangrepp. Stigen går vidare inåt landet och kommer slutligen fram till det vackra, fjordliknande Cala Beltrán. Härifrån har vi en underbar utsikt mot skärgården Cabrera och stranden Es Trenc med sina sanddyner. Vi fortsätter över platta klippor, på stenhällsstigar som följer havet och genom naturreservatet Marina de Llucmajor. På stenbelagda stigar fortsätter vi upp mot Torre del Cap Blanc varifrån vi njuter av utsikten över det djupblå havet och kustlandskapet. På vår väg tillbaka med bussen mot Palma, stannar vi till vid kloster-berget Randa, en av de mest andliga platserna på ön. Hit har människor från hela världen vallfärdat i mer än 600 år. Åter i Palma vid 16-tiden. Även denna kväll till eget förfogande.

Dag 5 - Torsdag 16/2

Alaró och Orient

Vandring: Castillo de Alaró, Orient, ca 4 timmars medelsvår vandring, 12 km. Höjdskillnad ca 600 meter

Bussen avgår från hotellet cirka kl 09.00 och tar oss norrut mot Alaró och lilla byn Orient där vår vandring börjar. Orient, vars befolkning uppgår till 24 personer, ligger i ett av de mest bördiga områdena på Mallorca. Det som präglar byn är lugnet, stenhusen och gränderna

med många trappsteg. På byns högsta punkt (450m) ligger sockenkyrkan från 1700-talet och i den nedre delen av byn har några unika offentliga tvättställen bevarats.

Från Orienten går vi vidare, ca 400 meters stigning upp till Castillo de Alaró, ruinen av ett strategisk placerat  fort under den 825 meter höga bergstoppen Puig d’Alaró. Ruinen har varit ett spanskt kulturminne sedan 1931. Vår vandring fortsätter nu neråt, och vi stannar till för lunch vid Finca Es Veger. Här serveras typiska mallorkinska rätter tillagade av mor själv i huset. Restaurangen är känd för sin lammstek, så den måste vi givetvis smaka på.

Efter lunch har vi ytterligare cirka 1,5 timmes nedstigning tills vi möter vår buss. Vi är åter vid hotellet vid 17.30-tiden.

Vår sista kväll tillsammans börjar med en liten ”vandring”, den sista för denna gång. Vår guide tar oss med genom Palmas gränder, berättar och visar oss intressanta sevärdheter på vår väg till kvällens restaurang där traditionella rätter står på menyn. Ett fint avslut på upplevelserika dagar.

Dag 6 - Fredag 17/2

Hemresa

Efter en lugn morgon och en god frukost checkar vi ut och beger oss mot flygplatsen. Flyget avgår kl 12.00 och flyger via Kastrup till Arlanda där vi landar vid 18.30-tiden.

I priset ingår

Flygresa med SAS, Arlanda/Kastrup – Palma de Mallorca tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)

Flygskatter och avgifter

Busstransfers enligt program

Fem övernattningar i dubbelrum på medelklasshotell (spansk 4-stjärnig standard)

Transferguide dag 1

Engelsktalande vandringsguide i fyra dagar

Fem frukostar

Fem luncher; en enklare tapaslunch dag 1, två 1-rätters luncher på restaurang under vandringarna dag 3 och 4 samt två lunchlådor, dag 2 och 5

Tre middagar; en på hotellet i Port de Sóller, en på lokal restaurang i Port de Sóller, samt en på lokal restaurang i Palma

Måltidsdryck; 1 glas vin/öl/mineralvatten till lunch (till lunchlådan ingår 1 vattenflaska) och 1/3 flaska vin/öl/alkoholfritt, vatten samt kaffe till middagarna

Färdledare från Specialresor

Dricks till lokalguider och chaufför

Resegaranti via den statliga resegarantin

Flyg, hotell och tillval

Flygtider

12/2: flyget avgår från Arlanda kl 06.10, ankomst Palma kl 09.50  / från Kastrup kl 08.10, ankomst Palma kl 11.10

17/2: flyget avgår från Palma kl 12.00, ankomst Kastrup kl 15.10,  vidare från Kastrup kl 17.25, ankomst Arlanda kl 18.35

Hotel Eden, Port de Sóller

Ett trevligt 4-stjärnigt hotell, centralt beläget vid strandpromenaden. Hotellet har en loungebar och restaurang. Rummen har air-condition, TV och gratis Wi-fi. Läs mer: Hotel Eden Port de Soller

M House Hotel, Palma

Trevligt boutiquehotell centralt belägen med promenadavstånd till de flesta sevärdheter, shopping och uteliv. Hotellet har en trevlig innergård samt restaurang och bar. Rummen har air-condition, TV och gratis Wi-fi. Läs mer: M househotel

Tillval

Priserna gäller för del i dubbelrum.
Tillägg (preliminärt) för enkelrum i 5 nätter: 2.280:-

Vill du klimatkompensera din resa har du möjlighet att göra det i samband med bokning via Specialresor.

Packlista
 • Vandringskängor (se nedan)
 • Regnkläder
 • Vindtät jacka
 • Keps /solskydd
 • Underställströja som andas
 • Bekväma vandringsbyxor/shorts
 • En liten dagryggsäck
 • Vattenflaska/Vätskeersättning
 • Plåster, Compeed
 • Sittunderlag
 • Kikare om du har
 • Extra tröja för ombyte under vandringen
 • Eventuellt vantar, mössa
 • Vandringsstavar (inget krav, men rekommenderas om man vill ha lite extra stöd, speciellt i steniga partier)

Krav på vandringskängor:

För att undvika onödiga skador, rekommenderar vi starkt att ha vandringskängor, väl ingångna för att undvika skavsår. Förutom att det är bekvämt att vandra med riktiga kängor, så har vandringskängor en styv och stabil sula som gör att du inte halkar eller blir lika trött i fötterna. En bra vandringskänga går också upp över vristerna, vilket minskar risken för vrickningar. När man går utför så kan man “tajta” åt sina kängor lite extra och på så sätt minska påfrestningen på tårna. Vår starka rekommendation gällande vandringskängor är främst för vandrarens egen säkerhet, men också på grund av att vandringsledaren är ansvarig för gruppen och kan ställas till svars för skador som orsakats av bristande säkerhet.

 

Bilder