Kilkenny & Dublin

Whiskey på Irland

3 - 7 OKTOBER 2023
Landresor / Mat & Dryck / Whiskey på Irland

Kilkenny & Dublin

Whiskey på Irland

3 - 7 OKTOBER 2023

Prova whiskey i det land där den ädla dryckens ursprung finns och där nya destillerier växer upp som svampar ur marken!

Whiskey på Irland är på frammarsch, så häng med vår Ciceron och whiskeyexpert Annie på en rundtur där vi besöker både nya och gamla destillerier. Vi provar single malt, blended och den för Irland så speciella pot still whiskeyn. Whiskeyn på Irland utvecklades av munkarna redan på 1100-talet, och idén kom från processen att göra parfymer (!). Omkring 1890 var whiskeytillverkningen en stor business på Irland, vilket tyvärr skatter och alkoholförbud satte stopp för. Nu, sedan cirka 10 år, är Irland på väg mot en ny gyllene era av whiskeyproduktion. De nyare sorterna säljs ännu inte i de nordiska länderna, så detta är en spännande tur för alla whiskeyälskare, med möjlighet att prova något nytt och annorlunda. Vänta inte med att boka, vi har endast 30 platser.

Alla guidningar sker på svenska eller översätts till svenska.

Tyvärr är denna resa inställd. Upptäck gärna våra andra mat- och dryckresor här

Avgång 03 Okt 2023
Från Arlanda
Reslängd 5 dagar
Pris från 17 550 SEK
I samarbete med

Program

Dag 1

• Ankomst till Dublin strax före lunch, vår guide och ciceron Annie möter upp vid ankomst

• Lunch serveras i närheten av flygplatsen

• Besök Kilbeggan, republiken Irlands äldsta destilleri med anor från 1757. Här finns både industrihistoria och provsmakning på programmet

• Ankomst sen eftermiddag till mysiga och medeltida Kilkenny i sydöstra Irland

• Middag på hotellet

• Efter middagen berättar vår ciceron Annie om den för Irland unika ”pot still” whiskeyn. Varför är den så speciell? Vi provar och jämför 2 premium pot still whiskeys med 1 premium single malt.

• Övernattning centralt i Kilkenny

Dag 2

• Valfri guidad promenad i Kilkenny på förmiddagen med besök i Slottet från 1200-talet (entré ingår ej). Kilkenny är också en hantverksstad, med butiker längs slingrande gränder som säljer keramik, målningar och smycken.

• Egen tid för lunch.

• Besök Ballykeefe destilleri lite utanför Kilkenny. 2017 öppnade familjen Ging ett litet destilleri, en dröm som gick i uppfyllelse. Morgan och Anne berättar om sitt ekologiska jordbruk, och vi lär känna deras produkter. Här handlar det inte bara om whiskey… Ett personligt och intressant besök.

• Egen kväll och middag, vi tipsar gärna!

• Övernattning centralt i Kilkenny

Dag 3

• Utcheckning från hotellet i Kilkenny

• På vägen till Dublin stannar vi till i det vackra Wicklowområdet, the Garden of Ireland. Vi besöker ett relativt nytt destilleri där den prisbelönta Fercullen whiskey produceras. Precis bredvid ligger det praktfulla godset Powerscourt House and Gardens, även här gör vi ett stopp. Slottet var på 1300-talet ett betydande slott med stor garnison. Idag finns här en fantastisk trädgård oavsett årstid, med fina statyer och över 200 olika sorters träd som är sammanlänkade genom ett promenadstråk, allt inramat av Wicklow-bergen i bakgrunden (entré till trädgården ingår ej, valfritt). I slottscaféet finns goda bakverk och enklare luncher för den som är sugen på något att äta. Är man inte det, så finns fina ”livsstilsbutiker” där man med lätthet kan spendera en stund!

• Dublin stadsrundtur med buss, vi får höra om stadens historia och livliga nutid

• Egen kväll och middag, vi tipsar gärna!

• Övernattning mycket centralt i Dublin

Dag 4

• Besök Irish Whiskey Museum, i hjärtat av Dublin. Här berättas det om den ädla dryckens historia från dess födsel till nutid. Provsmakning ingår så klart och eftersom museet är neutralt kan man här smaka whiskey från öns alla hörn.

• Besök Teeling destilleri som ligger i det gamla distriktet Liberties. Destilleriet har en intressant historia och har gått från klarhet till klarhet. I mars 2019 valdes deras 24-åriga single malt till ”Worlds Best Single Malt” på ”World Whiskies Awards”. Ett självklart besök för varje whiskeynörd.

• Middag i Temple Bar på The Old Storehouse med levande musik och skön Dublinstämning. Här serveras traditionella irländska rätter av råvaror producerade på Irland.

• Övernattning mycket centralt i Dublin

Dag 5

• Tid att utforska Dublin på egen hand, vill man ha ombyte från whiskeyn denna dag, kan vi rekommendera att besöka Guiness Storehouse, shoppa loss på Henry eller Grafton Street, uppsök ett intressant museum som t ex Kilmainham Gaol eller strosa bara omkring och andas den speciella Dublinatmosfären. Vill man prova mer whiskey så finns ytterligare destillerier i Dublin att tipsa om.

• Ca kl 15.30 samling för transfer till flygplatsen.

I priset ingår

Flygresa Arlanda-Dublin tur och retur, flygskatter och avgifter

Fyra övernattningar i dubbelrum (Enkelrumstillägg i 4 nätter: 3.690:-)

Bussresor enligt program

Guidade besök och visningar enligt program

Totalt sex whiskeyprovningar med olika mix av single malt, blended och pot still

Tre frukostar

En lunch inkl 1 glas vin/öl

Två middagar inkl 1 glas vin/öl

Dricks till guide och chaufför

Resegaranti och färdledare från Specialresor

Guide och Ciceron: Annie Daly
 Annie har bott på Irland sedan 1996 och har jobbat som guide och reseledare i 15 år. Hon har alltid haft ett intresse för mat och dryck så det var bara en tidsfråga innan hon blev nyfiken på “Uisce Beata” som whiskey heter på iriska. Genom åren har hon besökt otaliga destillerier både på Irland och i Skottland, med turistgrupper och privat. Intresset för ”livets vatten” ökade i samma takt som hennes egen whiskeysamling växte och blev större, liksom kunskapen om dess historia och produktion. När turismen stannade några år under covidpandemin passade hon på att utbilda sig ytterligare och har nu certifikat i både irländsk whiskey och skotsk whisky från Edinburgh Whisky Academy. Annie ser fram emot att dela med sig av sina kunskaper och att visa upp sitt vackra Irland.
Flyg, hotell och bokningsinformation

Flygtider (lokala tider):
3/10: flygavgång från Arlanda kl 09.15, landar i Dublin kl 11.00
7/10: flygavgång från Dublin kl 18.45, landar på Arlanda kl 22.20
Vi flyger med Scandinavian Airlines tur och retur. Utförlig information om avresan meddelas i det avresemeddelande som skickas ut cirka två veckor före avresa.

Hotell:
Kilkenny River Court Hotel**** 2 nätter. Ligger i stadskärnan nära floden och mitt emot Kilkenny Castle. Stämningsfullt och stiligt hotell.
Jurys inn Dublin Christchurch**** 2 nätter. Ligger i det riktiga hjärtat av Dublin. Grafton Street, Trinity College, Guinness Storehouse och O’Connell Street ligger alla inom en radie på 800 meter från hotellet. Temple bar och Dublin Castle 500 meter.

 

Bilder