10 råvaror du ska passa på att äta i mars
Många närproducerade råvaror går att hitta även tidigt på våren. I mars ska du välja svenska rotfrukter och vinteräpplen.
Kålrot
Denna näringsrika rot går att få tag på året om då den kan lagras upp till ett halvår i kyla. Innehåller en mycket hög halt C-vitamin.
Grönkål
Klarar att stå ute i snö och kyla och kan därför skördas under vintern, då blir dessutom smaken mildare.
Gul lök
Närproducerad gul lök är ett smart klimatval året om. Men var noga med att kolla ursprungsland, särskilt under vårmånaderna.
Rödlök
Även denna matlök kan lagras hela vintern och våren. En kinesisk studie har visat att den röda löken kan hjälpa till att skydda hjärtat.
Läs också: Picklad rödlök – utan socker
Morötter
Morötter innehåller vitamin A och andra antioxidanter som skyddar huden och påstås ge skimmer eller ”glow”. Morötter kan dessutom motverka både torrhet och akne.
Potatis
Bra svenskodlad potatis går numera att få tag på året om. Vinterpotatisen är dessutom bäst för riktigt gott potatismos.
Palsternacka
Den höga fiberhalten underlättar din matsmältning och hjälper till att hålla blodsockret i balans. Palsternackan är en god hälsovän!
Rödbeta
Förutom den goda rotfrukten kan även rödbetans blad kokas och ätas. Prova att använda dem i en gryta eller gratäng!
Läs också: Krämig rödbetsgratäng med fetaost
Vitkål
Välj alltid ekologisk vitkål. Eftersom vitkålen lätt utsätts för insektsangrepp används mycket bekämpningsmedel när den odlas i större skala.
Läs också: Gör egen surkål
Svenska vinteräpplen
‘Karin Schneider’ och ‘Ingrid Marie’ är äppelsorter som går att lagra och som säljs i butik ända in i februari och mars.
Källor:
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.