Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 26 februari

10 råvaror du ska passa på att äta i mars

Många närproducerade råvaror går att hitta även tidigt på våren. I mars ska du välja svenska rotfrukter och vinteräpplen.

Kålrot

 Kålroten är rik på C-vitamin och en godsak till vinterns rätter.
Kålroten är rik på C-vitamin och en godsak till vinterns rätter. FOTO: Istock

Denna näringsrika rot går att få tag på året om då den kan lagras upp till ett halvår i kyla. Innehåller en mycket hög halt C-vitamin.

Grönkål

Klarar att stå ute i snö och kyla och kan därför skördas under vintern, då blir dessutom smaken mildare.

Gul lök

Närproducerad gul lök är ett smart klimatval året om. Men var noga med att kolla ursprungsland, särskilt under vårmånaderna.

Rödlök

 Syltad rödlök har blivit ett trendigt tillbehör till vardag och fest.
Syltad rödlök har blivit ett trendigt tillbehör till vardag och fest. FOTO: Istock

Även denna matlök kan lagras hela vintern och våren. En kinesisk studie har visat att den röda löken kan hjälpa till att skydda hjärtat.

Läs också: Picklad rödlök – utan socker

Morötter

Morötter innehåller vitamin A och andra antioxidanter som skyddar huden och påstås ge skimmer eller ”glow”. Morötter kan dessutom motverka både torrhet och akne.

Potatis

Bra svenskodlad potatis går numera att få tag på året om. Vinterpotatisen är dessutom bäst för riktigt gott potatismos.

Palsternacka

Den höga fiberhalten underlättar din matsmältning och hjälper till att hålla blodsockret i balans. Palsternackan är en god hälsovän!

Rödbeta

Förutom den goda rotfrukten kan även rödbetans blad kokas och ätas. Prova att använda dem i en gryta eller gratäng!

Läs också: Krämig rödbetsgratäng med fetaost

Vitkål

 Vitkål är en riktig klassiker med många möjligheter.
Vitkål är en riktig klassiker med många möjligheter. FOTO: Istock

Välj alltid ekologisk vitkål. Eftersom vitkålen lätt utsätts för insektsangrepp används mycket bekämpningsmedel när den odlas i större skala.

Läs också: Gör egen surkål

Svenska vinteräpplen

‘Karin Schneider’ och ‘Ingrid Marie’ är äppelsorter som går att lagra och som säljs i butik ända in i februari och mars.

Källor:

www.säsongsmat.nu

www.sund.nu

www.vardagspuls.se

www.iform.se

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen