Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 1 juni 2017

10 saker du inte visste om jordgubbar

Jordgubbar är bra för oss. Och det bär som svensken föredrar. Vi äter dessutom helst svenska jordgubbar, och allra mest till midsommar. Här hittar du det du måste veta om jordgubbar.

1. Varje år skördas i Sverige 30 miljoner liter svenska jordgubbar. Det blir ungefär 3–4 liter gubbar per person och år.

2. Snart är det midsommar. Då konsumerar vi hisnande 4–5 miljoner liter färska jordgubbar.

3. Jordgubbar innehåller mer c-vitamin än apelsiner. En portion jordgubbar (à 125 g) kan ge mer än det rekommenderade dagliga intaget (75 mg) av c-vitamin. Innehållet ökar också med mognadsgraden – ju rödare jordgubbarna blir desto högre blir c-vitamininnehållet. (Lägger du jordgubbarna i kylen sjunker c-vitamininhalten faktiskt bara lite.)

4. Jordgubbarna innehåller också mer antioxidanter än de flesta frukter vi annars äter (äpple, apelsin, banan). Den totala halten av antioxidanter i jordgubbar är till exempel 5–10 gånger högre än i äpplen.

5. Det finns flera olika sorters jordgubbar som mognar vid olika tidpunkter, så att vi kan njuta av våra favoriter under hela sommaren.

Svenskarnas favoritbär, jordgubben, i egen hög person.
Svenskarnas favoritbär, jordgubben, i egen hög person.

6. På många gårdar i Sverige kan du plocka jordgubbarna själv och betala efter vikt. Självplockningen står för ca 20 procent av den totala jordgubbsförsäljningen.

7. I hela landet odlas jordgubbar på en yta motsvarande – håll i er – 3 500 fotbollsplaner, eller 2 500 hektar.

8. Drygt 600 företag bedriver jordgubbsodling i Sverige. Till och med norr om polcirkeln odlas det jordgubbar, även om de största odlingarna finns i landets södra delar.

9. Det är ovanligt att vara allergisk mot bara jordgubbar, men om du har pollenallergi eller födoämnesallergi kan du också ha en överkänslighet för jordgubbar. Forskare och läkare är dock överens om att nyttan överstiger eventuella ofarliga utslag. Det finns ca 2 000 proteiner i en jordgubbe och av dem är det bara en som innehåller det allergen överkänsliga kan reagera på.

10. Tunnelodling ger en längre skörd av jordgubbarna än vad som annars skulle vara möjligt i vårt land. Dessutom kan man i tunnlarna undvika kemiska bekämpningsmedel och bara ha biologiskt växtskydd. Bra för både oss och naturen alltså!

Jordgubbsodling i tunnlar förlänger säsongen.
Jordgubbsodling i tunnlar förlänger säsongen.
land_artikel_jordgubbar1.jpg
Jordgubbstårta & champagne testas på Eriksgårdens jordgubbspremiär.

En forskningsrapport om jordgubbar och allergener kan du läsa här!

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen